Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΝΟΕΜΒΡΗ
Η επίθεση της ακρίβειας συνεχίζεται

«Τρέχει» με ρυθμό 3,5%. «Φωτιά» τα τρόφιμα με μέσες αυξήσεις 2,6%, έναντι 0,2% πέρσι

Η επίθεση της ακρίβειας σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, την οποία πυροδοτούν από κοινού η κυβερνητική πολιτική και η ανεξέλεγκτη δράση των εμποροβιομηχάνων, είναι εμφανής και στα στοιχεία της εξέλιξης του επίσημου πληθωρισμού το μήνα Νοέμβρη, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία και τα οποία δείχνουν ότι ο δείκτης «τρέχει» με ρυθμό 3,5%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» - πρόκειται για την ομάδα στην οποία καταναλώνεται ένα σεβαστό μέρος των λαϊκών εισοδημάτων - την περίοδο από τον περσινό μέχρι και το φετινό Νοέμβρη σημείωσε αύξηση 2,6%, ποσοστό βεβαίως που αναφέρεται σε μέσους όρους και δεν αποτυπώνει την ακρίβεια που κατατρώει τα λαϊκά εισοδήματα. Για το μέγεθος όμως του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αξίζει να σημειωθεί ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο στην ίδια ομάδα είχε σημειωθεί αύξηση μόλις 0,2%. Το δωδεκάμηνο φέτος οι νωπές πατάτες αυξήθηκαν 27%, οι ξηροί καρποί 15,7%, το ελαιόλαδο 8,8%, τα αλκοολούχα ποτά 4,5%, τα γαλακτοκομικά και αυγά 4,2%, τα γλυκά - ζαχαρωτά 4,2%, ο καφές 4,1%, τα νωπά λαχανικά 3,7% κλπ.

Σημαντική επιβάρυνση προκύπτει επίσης από εξέλιξη της ομάδας «στέγαση», η οποία συνέχισε και το 2005 να «τρέχει» με ρυθμό αύξησης 7,9%, έναντι 8,2% το 2004. Η αύξηση αυτή προήλθε από αντίστοιχες αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης της κατοικίας, της ύδρευσης - αποχέτευσης, των δημοτικών τελών, του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου θέρμανσης.

Ως προς τα συνολικά τώρα μεγέθη, ο πληθωρισμός το μήνα Νοέμβρη σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 3,5%, σημειώνοντας υποχώρηση σε σχέση με τον Οκτώβρη που ήταν 3,8%. Η υποχώρηση αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, είναι συγκυριακή και οφείλεται στην υποχώρηση των τιμών της βενζίνης, η οποία μεταξύ Οκτώβρη και Νοέμβρη μειώθηκε κατά 9,5%, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να ωφεληθεί κατά 0,37 εκατοστά της μονάδας. Σε μέσα επίπεδα (το φετινό διάστημα Γενάρης - Νοέμβρης συγκριτικά με το περσινό) ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση 3,5%, έναντι αύξησης 2,9% που σημειώθηκε το αντίστοιχο προηγούμενο εντεκάμηνο. Σύμφωνα τέλος με δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΕΣΥΕ Δ. Κοντοπυράκη, ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα το μήνα Δεκέμβρη προβλέπεται να κλείσει κοντά στο 3,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ