Η Ιστορία δεν είναι συνωμοσία

Κλαούντια Φουριάτι: «Επιχείρηση Καραμπίνα ZR», εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»

Κυριακή 29 Ιούνη 2008

Καμιά φορά κατηγορούνται οι κομμουνιστές ότι παντού βλέπουν ίντριγκες, συνωμοσίες και ραδιουργίες. Λες και δεν υπήρχαν στην ιστορία των ταξικών κοινωνιών και ιδιαίτερα ενάντια σε κάθε προσπάθεια αντίστασης στα κατεστημένα.

Οπου στη σύγχρονη εποχή δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται υπολογίσιμοι πυρήνες αντίστασης, πόσο μάλλον μαζικά λαϊκά κινήματα κατά του ιμπεριαλισμού, αναπτύσσονται από την αντίδραση τα πιο εξελιγμένα συστήματα εξόντωσής τους με οποιοδήποτε μέσο.

Δε χωράει αμφιβολία ότι η Κούβα αποτέλεσε στόχο τέτοιων εξοντωτικών αποπειρών από τη μέρα της ανατροπής του καθεστώτος του Μπατίστα, το 1959. Οι τρομοκρατικές ενέργειες του μεγαλύτερου τρομοκράτη παγκοσμίως, των ΗΠΑ, είναι πολλές και εντυπωσιακές και αποτελούν μια πλέον αιματηρή ιστορία επιθέσεων κατά του Νησιού της Επανάστασης, που ωστόσο δεν κατάφεραν να το ανατρέψουν.

Το βιβλίο «Επιχείρηση Καραμπίνα ZR» με υπότιτλο «Η συνωμοσία για τη δολοφονία του Κένεντι και του Κάστρο», της Κλαούντια Φουριάτι, έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό, μια ιστορία που δεν είχε ειπωθεί ακόμη. Παρότι κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τη «Σύγχρονη Εποχή» το 1995, δεν έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα και κρατάει μια θλιβερή επικαιρότητα παρακολουθώντας τις πανταχού της Γης τρομοκρατικές ενέργειες κατά λαών από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Τα γεγονότα, που συγκλόνισαν τον κόσμο εκείνη τη χρονιά, το 1963, όταν δολοφονήθηκε ο Κένεντι, συνδέονται στενά με τα τεκταινόμενα στην Κούβα. Η συγγραφέας δούλεψε πολλά χρόνια αξιοποιώντας τα αρχεία της πλευράς που δεν είχε ακουστεί, της Κούβας. Ο αναγνώστης μπορεί να μάθει την ιστορία της μελέτης αυτής στην εισαγωγή του βιβλίου.

Ποιος, λοιπόν, δολοφόνησε τον Κένεντι; Ο αμερικανικός Τύπος το έκανε τότε σίριαλ. Σε πολλά δημοσιεύματα χρησιμοποιήθηκαν και κρατικές πηγές, που θεωρούσαν την Αβάνα ηθικό αυτουργό. Μέχρι σήμερα δολοφόνος θεωρείται ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, ο οποίος, φυσικά, είχε περάσει πριν από τη Μόσχα... Το συμβάν στο Ντάλας καλύφθηκε με τη χροιά, έστω υπονοούμενα, μιας κομμουνιστικής συνωμοσίας. Το βιβλίο της Φουριάτι περιγράφει όλο το δίκτυο των συνωμοσιών των ΗΠΑ. Δεν ήταν καθόλου εύκολη η δουλειά. Με τρόπο κάπως μυθιστορηματικό μας δίνει την ατμόσφαιρα στο πρώτο κεφάλαιο μιλώντας για τη δυσκολία της «διείσδυσης στον αραχνοΰφαντο ιστό του αγνώστου». Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας το βιβλίο μας δίνει την ιστορική «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» της δεκαετίας του '60 με το ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης επί Χρουστσόφ στη λεγόμενη κρίση των πυραύλων και την αποτυχημένη εισβολή των ΗΠΑ στον Κόλπο των Χοίρων της Κούβας τον Απρίλη του 1961. Γεγονότα που όλα έχουν σχέση με την Επιχείρηση Καραμπίνα ZR, το όπλο με το οποίο τελικά σκοτώθηκε ο Κένεντι. Σελίδες γεμάτες ίντριγκα και συνωμοσία των μυστικών υπηρεσιών και κυρίως της CIA. Το βιβλίο δεν εξολισθαίνει, όμως, σε έργο αστυνομικής φαντασίας, αλλά παραμένει ένα ισχυρά τεκμηριωμένο και υπεύθυνα γραμμένο ντοκουμέντο για μια περίοδο με γεγονότα που αναστάτωσαν, που προκάλεσαν και εξακολουθούν να προκαλούν πολλά ερωτήματα και μας διδάσκουν πολλά για τη σημερινή πολιτική των ΗΠΑ στη λατινοαμερικανική ήπειρο.

Η άλλη αναπόφευκτη πλευρά του νομίσματος είναι ότι η σοσιαλιστική Κούβα στη σύντομη ιστορία της ανέπτυξε μια καταπληκτική ικανότητα στο να αποκρούει επιθέσεις και να «τσακώνει» σχέδια εναντίον της. Κάτω από τη συνεχή απειλή τροχίζεται η εξυπνάδα και αποκτιέται η πολύτιμη πείρα, η οποία προκύπτει σωτήρια για μια επανάσταση.


Αννεκε Ιωαννάτου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σάλος για την ανάμειξη των Αμερικανών στο πραξικόπημα (2004-11-26 00:00:00.0)
ΤΙΤΛΟΙ ΒΙΒΛΙΩΝ (2004-07-11 00:00:00.0)
Τον «πολεμούν»! (2003-05-29 00:00:00.0)
Συνωμοσία η δολοφονία του Μ. Λ. Κινγκ (1999-12-10 00:00:00.0)
Το πνεύμα της Αλιέντε (1997-05-18 00:00:00.0)
Διακοπές, με βιβλία "Σύγχρονης Εποχής" (1996-07-14 00:00:00.0)