Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνωμοσία η δολοφονία του Μ. Λ. Κινγκ
ΜΕΜΦΙΣ.-

Αυτό που όλοι γνώριζαν, αλλά κανείς - ειδικά Αμερικανός αξιωματούχος - δεν ήθελε να παραδεχτεί επισήμως έστω και χαμηλόφωνα, είναι ότι ο ηγέτης ενός ολόκληρου κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, δολοφονήθηκε.

Χρειάστηκαν να περάσουν πάνω από 30 χρόνια από τη μέρα της δολοφονίας του για να αποφανθεί Δικαστήριο του Τενεσί ότι η δολοφονία Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968 ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας και όχι πράξη ενός μεμονωμένου ατόμου.

Οι ένορκοι στο δικαστήριο του Σέλμπι Κάουντι - έξι μαύροι και έξι λευκοί - κατέληξαν στην ετυμηγορία αυτή μετά την αγωγή που είχε καταθέσει η οικογένεια του Μ.Λ. Κινγκ εναντίον του Λόιντ Τζόουερς, ενός ιδιοκτήτη καφενείου που υποστήριξε ότι είχε πληρωθεί για να κανονίσει τη δολοφονία του μαύρου αγωνιστή.

Οι μέχρι τώρα επίσημες ανακρίσεις που είχαν διατάξει οι αμερικανικές αρχές είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο δολοφόνος του Κινγκ, Τζέιμς Ερλ Ρέι, ενήργησε εντελώς μόνος. Ενώ αντίθετα η οικογένεια του Κινγκ υποστήριξε ότι πίσω από τη δολοφονία του μαύρου αγωνιστή ήταν η CIA, το FBI, η μαφία και ορισμένοι στρατιωτικοί.

Ο συνήγορος της οικογένειας Κινγκ, Ουίλιαμ Πέπερ, δήλωσε ότι η ετυμηγορία αυτή «αλλάζει την ιστορία». Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας υποστήριξε ότι υπήρξε συνωμοσία για τη δολοφονία του Κινγκ με τη συμμετοχή της μαφίας και ορισμένων μυστικών πρακτόρων. Παράλληλα, ο δολοφόνος του Μ.Λ. Κινγκ, Τζέιμς Ερλ Ρέι πέθανε στη φυλακή το 1998, ο οποίος αν και είχε ομολογήσει αρχικά το φόνο, στη συνέχεια αναίρεσε την ομολογία επιμένοντας ως το θάνατό του ότι ήταν το θύμα μιας ευρύτερης συνωμοσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ