Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Οι ξεχασμένοι της Αμερικής»
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Απόκληροι, άποροι, πένητες, μία ολόκληρη κοινωνία αστέγων στις παραφυάδες του πιο «πλούσιου και ισχυρότερου κράτους του πλανήτη». Αραγε τρελοί και σαλεμένοι; Αραγε περιθωριοποιημένοι από δικό τους λάθος αφού δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της ίδιας της ζωής; Τίποτα από άλλα αυτά. Η αλήθεια για τους αστέγους στις ΗΠΑ είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό, απλά η νέα κυβερνητική έκθεση που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα απλά επιβεβαιώνει.

Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Οι Ξεχασμένοι της Αμερικής: οι άστεγοι» και βασίζεται κυρίως σε μια σειρά συνεντεύξεων, ενώ χαρακτηρίστηκε ως «η μεγαλύτερη έρευνα που διεξήχθη ποτέ για τους αστέγους» στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται ότι το ένα τρίτο των αστέγων στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελείται από οικογένειες με παιδιά και όσοι δε διαθέτουν μόνιμη στέγη έχουν στην πλειοψηφία τους υποστεί κάποιο σημαντικό τραύμα όταν ήταν νέοι.

Για τη σύνταξη της μελέτης, που ξεκίνησε το 1996, ελήφθησαν συνεντεύξεις από 4.207 ενήλικες και περίπου 11.000 εκπροσώπους διαφόρων κοινωνικών προγραμμάτων. Σε ποσοστό 44% οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι είχαν εργαστεί, έστω και με μερική απασχόληση, κατά το μήνα που προηγήθηκε της συνέντευξης. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία είπαν ότι προτεραιότητά τους αποτελεί η εξεύρεση εργασίας, κάτι που θεωρούν ως το πρώτο βήμα προς την αυτοσυντήρηση. Οι περισσότεροι υποστήριξαν εξάλλου ότι όταν ήταν νέοι υπέστησαν κάποιο σοβαρό τραύμα, που οφειλόταν σε σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, αναπηρία ή ακόμη και στη φτώχεια. Ωστόσο, από τους αστέγους που επωφελήθηκαν από τα κοινωνικά προγράμματα το 76% έχει περισσότερες πιθανότητες επανένταξης στην κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ