Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων ζητεί η Βαγδάτη

ΒΑΓΔΑΤΗ -ΑΓΚΥΡΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ .-

Κάθε χρόνο, η ίδια ιστορία... Κάθε χρόνο, από το 1991, οι τουρκικές δυνάμεις εισβάλλουν στο βόρειο Ιράκ, που τελεί υπό τον έλεγχο των Ιρακινών Κούρδων, για να καταδιώξουν τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), σε μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Κάθε χρόνο η Βαγδάτη διαμαρτύρεται. Κάθε χρόνο οι ΗΠΑ κωφεύουν - πολύτιμη σύμμαχος η Τουρκία, και οι Κούρδοι αυτονομιστές απειλούν τη σταθερότητά της (μαγική λέξη αυτή η « σταθερότητα»...), άρα μια τόση δα παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου... τι σημασία έχει; - και κάθε χρόνο ο ΟΗΕ «ποιεί την νήσσαν».

Ετσι ακριβώς εξελίχθηκαν τα πράγματα και χτες, όταν το Ιράκ έκανε έκκληση στα Ηνωμένα Εθνη να επέμβουν για να αναγκάσουν την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της από το ιρακινό έδαφος. Κατά σχετικό τηλεγράφημα από το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έκκληση περιέχεται σε επιστολή που έστειλε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαΐντ αλ-Σάχαφ στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Στις 30 Νοέμβρη το Ιράκ επέκρινε τη «νέα στρατιωτική εισβολή στο βόρειο τμήμα του» και ανέφερε ότι «επιφυλάσσεται να προβεί σε αντίμετρα σε κατάλληλο χρόνο και μέρος».

Το Ιράκ δεν ελέγχει το βόρειο τμήμα του από το 1991, που τερματίστηκε ο πόλεμος του Κόλπου.

«Το Ιράκ καταδικάζει την τουρκική στρατιωτική επίθεση και τη θεωρεί παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς του. Ζητεί από την τουρκική κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις εισβολής από τα ιρακινά εδάφη», αναφέρεται στην επιστολή του υπουργού με την παρατήρηση ότι «το Ιράκ διατηρεί το δικαίωμα να καθορίσει το μέρος και το χρόνο που θα προβεί σε αντίμετρα για την επίθεση αυτή».

Τουρκικές και κουρδικές εφημερίδες ανέφεραν ότι περίπου 20.000 Τούρκοι στρατιώτες διέσχισαν τα σύνορα τον περασμένο μήνα. Αλλά ουδείς πρόκειται να δώσει σημασία στο θέμα τώρα, πόσο μάλλον που ασκούνται πιέσεις προς διάφορες κατευθύνσεις για τη «συμφωνία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ