Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συρία - Ισραήλ στο τραπέζι των συνομιλιών

Παραμένει το αδιέξοδο στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις

ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Με χαμόγελα και μπόλικη αισιοδοξία ολοκλήρωσε την πενθήμερη περιοδεία της στη Μέση Ανατολή η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία συναντήθηκε, χτες, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας. Οι αλλεπάλληλες επαφές της Ολμπράιτ μπορεί να μην έδωσαν την αναμενόμενη ώθηση στις ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, αλλά κατάφεραν να πετύχουν τον πρωταρχικό τους στόχο: να αναθερμάνουν τις, επί 45 μήνες, «παγωμένες» συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία.

O ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ανακοίνωσε, από την Ουάσιγκτον, ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ και ο Σύρος Πρόεδρος Χαφέζ αλ Ασαντ, συμφώνησαν να επαναληφθούν οι, μεταξύ τους, διαπραγματεύσεις με αποτέλεσμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα να συναντηθούν, την επόμενη βδομάδα, στην Ουάσιγκτον για την επίσημη επανέναρξη των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών. Οπως δήλωσε η Μαντλίν Ολμπράιτ, η πρώτη αυτή συνάντηση θα επικεντρωθεί σε τέσσερα βασικά ζητήματα: στην αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη, στο περιεχόμενο και στο χαρακτήρα μιας ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας, σε θέματα ασφαλείας και στο χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών.

Καμία περαιτέρω λεπτομέρεια δεν έγινε γνωστή. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αρκέστηκε να τονίσει ότι οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν «από εκεί όπου σταμάτησαν το 1996». Εντούτοις, δεν αποκλείεται σε αυτό, ακριβώς, το σημείο να ξεκινήσουν και τα προβλήματα πριν καν επαναληφθούν οι συνομιλίες, καθώς η Δαμασκός επιμένει ότι ο δολοφονημένος Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν είχε συμφωνήσει στην πλήρη αποχώρηση από τα Γκολάν, γεγονός που αρνείται η ισραηλινή ηγεσία.

Αδιέξοδο στις ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες

Παρά τη συνάντηση, αργά το βράδυ της Τετάρτης, της Μαντλίν Ολμπράιτ με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος χαιρέτησε την είδηση της επανέναρξης των ισραηλινο-συριακών συνομιλιών, η Παλαιστινιακή Αρχή επέμεινε στην απόφαση για μη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το τελικό καθεστώς, αν δεν τερματιστεί οριστικά κάθε δραστηριότητα στους εβραϊκούς οικισμούς. Σε αδιέξοδο κατέληξε και η προσπάθεια συγκερασμού των διαφωνιών που έχουν προκύψει με βάση τους χάρτες αποχώρησης του ισραηλινού στρατού. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, συναντήθηκε, και πάλι χτες, με τον Ισραηλινό διαπραγματευτή Οντέντ Εράν, στον οποίο επανέθεσε το θέμα των οικισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ