Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Στα πρόθυρα κατάρρευσης το ΕΣΥ μετά τις ΝΑΤΟικές βόμβες !

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ._

Ο πιο σκληρός χειμώνας της δεκαετίας ενσκήπτει στη Σερβία, με βασική αιτία τα μυριάδες προβλήματα που δημιούργησαν στη χώρα οι ΝΑΤΟικές επιδρομές και βομβαρδισμοί. Από τα λίγο-πολύ γνωστά και κρίσιμα προβλήματα που σχετίζονται με τη δραματική μεταπολεμική οικονομική καταστάση (εκρηκτική άνοδος της ανεργίας και του πληθωρισμού, μεγάλος αριθμός δεκάδων χιλιάδων νέων προσφύγων, σοβαρές ελλείψεις στα καύσιμα κλπ.)δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρρέαστο το εθνικό σύστημα υγείας. Το γιουγκοσλαβικό ΕΣΥ, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας «νοσεί», καθώς φαίνεται πως βρίσκεται στα πρόθυρα χρεωκοπίας!

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της ΠΟΥ:«Το εθνικό σύστημα υγείας στη Γιουγκοσλαβία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, απειλούμενο σοβαρά από τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις καθώς έχει ενσκήψει ο βαρύς χειμώνας. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς ο χειμώνας μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα για τις περισσότερο ευπαθείς τάξεις...».

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη Γιουγκοσλαβία υπάρχουν περίπου 740.000 πρόσφυγες και εκτοπισμένοι.

Σε προηγούμενη ανάλυση της ΠΟΥ αναφέρεται ότι, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι κυβερνητικές δαπάνες για την υγεία παρέμειναν σταθερές στο 9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, αλλά αυτό μεταφράζεται σε μεγαλύτερη μείωση επειδή το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έχει πέσει στο 66% από το 1989.Επικαλούμενη προβλέψεις ότι η Γιουγκοσλαβία θα αντιμετωπίσει μεγάλες ελλείψεις σε ενέργεια και θέρμανση, η ΠΟΥ επισήμανε αρκετές απειλές για τη δημόσια υγεία. Σ' άλλο σημείο της ίδιας έκθεσης, η ΠΟΥ κάνει λόγο και για την ασφάλεια των τροφίμων, αρκούμενη να παρατηρήσει πως «το κράτος δεν μπορεί να συντηρήσει προγράμματα επαρκούς ποιοτικής ασφάλειας». Επισφαλές επίσης και το πόσιμο νερό σε αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς σημειώνεται πως μεγάλα αποθέματα νερού υπόγειων και επίγειων υδροφόρων οριζόντων «ενδέχεται»(!) να έχουν μολυνθεί από χημικές ουσίες εξαιτίας των πρόσφατων φονικών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ