ΡΟΔΟΣ
Αφύλαχτη και μετά τη μεγάλη καταστροφή

Ενα μήνα μετά την πυρκαγιά, η Ρόδος μετράει ακόμα τις πληγές της

Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2008

Χιλιάδες στρέμματα, καμένα...
(Του απεσταλμένου μας Γεράσιμου ΧΟΛΕΒΑ).--

Ρόδος. Χιλιάδες στρέμματα καμένα, τεράστια φυσική καταστροφή, αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν ξεκινήσει και τέσσερα πυρόπληκτα χωριά είναι σε απόγνωση. «Το χωριό ήταν το πιο πράσινο και έχει γίνει το πιο μαύρο», λένε οι κάτοικοι στο χωριό Λάερμα. Συνολικά, κάηκαν 132.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 80.000 ήταν δάση και δασικές εκτάσεις, μεταξύ αυτών το δάσος των Λαέρμων, βασικός βιότοπος πολλών ζώων, όπως των ελαφιών της Ρόδου. Η καταστροφική πυρκαγιά που έκαιγε για εφτά μέρες έκανε στάχτη 5.000 στρέμματα ελιές και 132 στρέμματα αμπέλια, ενώ κάηκαν πολλά ζώα κτηνοτρόφων της περιοχής.

Μέχρι στιγμής, οι κάτοικοι των χωριών Λάερμα, Αγ. Ισίδωρος, Πορφύλια και Λάρδος έχουν δηλώσει τις καταστροφές που υπέστησαν και ...περιμένουν. Ο χειμώνας θα 'ναι δύσκολος, λένε. Οι ελιές και τα αμπέλια που κάηκαν δεν ήταν απλά συμπληρωματικό εισόδημα, αλλά ουσιαστική προϋπόθεση για να «βγει η χρονιά».

Παρά τις καταστροφές, η Ρόδος παραμένει αφύλαχτη, υπάρχουν ελλείψεις στην Πυροσβεστική, ενώ πέντε απ' τα έξι πυροφυλάκια ανήκουν σε εταιρεία της ΤΕΔΚ στην περιοχή, στην οποία απασχολούνται εργαζόμενοι με συμβάσεις. Παράλληλα, όπως είχε προκύψει από αποκάλυψη του «Ρ», τον Αύγουστο, η Δασική Υπηρεσία είναι απογυμνωμένη. Η ανάγκη του ενιαίου φορέα δασοπροστασίας δεν είναι απαραίτητη αλλά επιτακτική.

«Μαύρο» στη θέση του «πράσινου»

Ο Αντ. Χριστοφόρου περιγράφει την καταστροφή
Στο δρόμο για τα Λάερμα το «μαύρο» κυριαρχεί. Η τεράστια οικολογική καταστροφή φαίνεται με την πρώτη ματιά. Φτάνουμε στο χωριό. Μαζί με τον Φιλήμονα Χριστοφόρου επισκεπτόμαστε την περιοχή. Εκεί που η φύση είχε «δημιουργήσει» ένα απ' το πιο όμορφα δάση τώρα υπάρχει ρημαγμένη γη. Συζητάμε με τον Φ. Χριστοφόρου. Δουλεύει έξι μήνες το χρόνο ως οδηγός - διανομέας και με αυτά τα χρήματα πρέπει να ζήσει την οικογένειά του.

Οι ελιές που έχει στα Λάερμα δεν είναι, «απλά», ένα συμπληρωματικό εισόδημα, αλλά μια «απαραίτητη προϋπόθεση για να τα βγάζει πέρα». Οπως σημείωσε στον «Ρ»: «Το χρόνο θέλω πάνω από 100 κιλά λάδι σαν οικογένεια. Η αγορά του απ' το σούπερ μάρκετ είναι μεγάλο κόστος για εμάς». Η ίδια δυσκολία υπάρχει και για τους περισσότερους κατοίκους του χωριού.

Ο πατέρας του, Αντώνης Χριστοφόρου, ζει στα Λάερμα και είναι αγροτοκτηνοτρόφος. Δεν έχει άλλο εισόδημα. Μας υποδέχεται στο μαντρί. Ακόμα και στο πρόσωπό του φαίνεται ο πόνος του για τη μεγάλη καταστροφή στην περιοχή του. Στη φωτιά έχασε 25 ζώα και 47 ελαιόδεντρα, «άλλα μισοκαμένα, άλλα τ' άρπαξε η φλόγα». Πλέον, δεν μπορεί να βοσκήσει τα κατσίκια του γύρω απ' το μαντρί του, όλα είναι καμένα. Χρειάζεται χρήματα για ζωοτροφές.

«Δεν ξέρω τι να κάνω. Ηδη αγοράζει τροφή για τα ζώα του και αυτό είναι ένα μεγάλο έξοδο», δηλώνει. Μιλάει συνέχεια για ένα απ' τα ζώα του που βρήκε «τσουροκαμένο, σε αθλία κατάσταση». Μας εξηγεί ότι πρέπει να φέρει δείγματα της καταστροφής για να αποζημιωθεί, όταν είναι να αποζημιωθεί, γι' αυτό, ακόμα, ψάχνει τα ζώα του.

Η εταιρεία της ΤΕΔΚ

Στο μεταξύ, τεράστια ζητήματα προκύπτουν για τη δασοπροστασία του νησιού. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέρος της δασοπροστασίας έχει αναλάβει η Εταιρεία Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών, μια δημοτική επιχείρηση της ΤΕΔΚ της περιοχής, η οποία έχει συσταθεί εδώ και χρόνια και προβλέπεται να γίνει Ανώνυμη Εταιρεία. Αρκεί μόνο να πούμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νησί μόνο ένα πυροφυλάκιο ανήκει στην Πυροσβεστική, τα υπόλοιπα πέντε ανήκουν στην εταιρεία! Οι εργαζόμενοι, «φυσικά», δουλεύουν με συμβάσεις. Δεν έχουν κάποια ειδική εκπαίδευση, αλλά παρ' όλα αυτά συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Εκτός αυτού, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της φωτιάς τα περισσότερα οχήματα της Πυροσβεστικής του νησιού παρουσίασαν βλάβες, λόγω παλαιότητας! Μέσα σε όλα αυτά αξίζει να θυμίσουμε και την αποκάλυψη που είχε κάνει ο «Ρ» στις αρχές Αυγούστου, όπου σημειώνονται ότι στη Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου υπηρετούν μόλις 3 δασοφύλακες αντί για 114, που είναι οι οργανικές θέσεις.

Επικίνδυνες ελλείψεις

Από συγκεκριμένα στοιχεία προκύπτει ότι στη Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου υπάρχουν 5 δασολόγοι, ενώ πρέπει, με βάση τις ανάγκες, να υπηρετούν 17 δασολόγοι, υπηρετούν 6 δασοπόνοι αντί για 47. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες το 2008 δε δόθηκε ούτε ένα ευρώ στη Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου για να εκτελεστούν τα απαραίτητα έργα! Η Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου είχε ζητήσει το ποσό των 350.000 ευρώ για το 2008, αλλά εγκρίθηκαν 91.000, χωρίς βέβαια να δοθεί ούτε ένα ευρώ. Το ίδιο ποσό είχε ζητήσει και για το 2007. Πέρυσι εγκρίθηκαν 81.000. Δόθηκαν τα 56.000 ευρώ. Τα 40.000 το 2007 και τα υπόλοιπα 16.000 ευρώ του 2007, δόθηκαν φέτος.

Σημαντικά είναι τα κενά και στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ρόδου υπηρετούν 59 μόνιμοι πυροσβέστες. (Από αυτούς οι 2 είναι σε διαθεσιμότητα και άλλοι 2 σε υπηρεσία γραφείου). Στα πυροσβεστικά κλιμάκια της Λίνδου υπηρετούν 10 πυροσβέστες αντί για 18. Τέλος, αξίζει να τονίσουμε τις ανησυχίες των κατοίκων για το φράγμα Γαδουρά, το οποίο κατασκευάζεται και απ' αυτό θα υδρεύεται όλο το νησί. Χρειάζεται άμεσο καθαρισμό, αφού το νερό στην περιοχή έχει μολυνθεί απ' τα αποτελέσματα της φωτιάς.

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ν. Δωδεκανήσων, Λουκάς Κοτσαδάμ, υπογράμμισε ότι δυστυχώς μετά τις πυρκαγιές δεν έχουν ξεκινήσει έργα και στάθηκε στις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εμείς, τόνισε, πιστεύουμε ότι πρέπει οι κάτοικοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να απαιτήσουν τις αποζημιώσεις και τα αντιπλημμυρικά έργα. Επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, δασοπυρόσβεσης που φυσικά την ευθύνη θα έχει το κράτος. Πρέπει, συμπλήρωσε, να συντονίζει τις δυνάμεις και της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής και άλλων φορέων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες (2016-08-05 00:00:00.0)
Ερώτηση στη Βουλή για την αντιπυρική προστασία της Ρόδου (2016-06-25 00:00:00.0)
Απαραίτητος ο ενιαίος φορέας δασοπροστασίας (2008-09-04 00:00:00.0)
Παρέμβαση στη Βουλή για τις πυρκαγιές (2007-08-01 00:00:00.0)
Να αναθεωρηθεί η απόφαση για τη δασοπυρόσβεση (1998-07-22 00:00:00.0)
Προκλητικός ο Τζουμάκας (1997-07-08 00:00:00.0)