ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΕΒΓΑΛ
Αναμέτρηση με την εργοδοτική τρομοκρατία

Τετράωρη στάση εργασίας με απόφαση του επιχειρησιακού σωματείου, ενάντια στην απόλυση του Αγγ. Τριανταφύλλου. Εμπρακτη αλληλεγγύη από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008

Στην πύλη, οι εργαζόμενοι συζήτησαν για την οργάνωση του αγώνα τους
Απάντηση στη διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ και στη «σιγή ιχθύος» που θέλει να επιβάλει για να περάσει τα αντεργατικά της σχέδια, έδωσε η χτεσινή στάση εργασίας που έγινε από τις 4 π.μ. μέχρι τις 8 π.μ. με απόφαση του επιχειρησιακού σωματείου, ενάντια στην τρομοκρατική απόλυση του Αγγελου Τριανταφύλλου. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν η ταξική Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας και άλλα ταξικά συνδικάτα, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Οι πύλες των εγκαταστάσεων της γαλακτοβιομηχανίας στα Ανω Λιόσια έκλεισαν πολύ πριν χαράξει η χτεσινή μέρα. Η αποφασιστική περιφρούρηση της κινητοποίησης έστειλε στην εργοδοσία καθαρό μήνυμα: Οι εργάτες δεν είναι πρόβατα που σέρνονται στη σφαγή. Εχουν δύναμη και με αυτή μπορούν να αντισταθούν στην ασυδοσία της εργοδοσίας. Η οποία ανακοίνωσε στον Αγγ. Τριανταφύλλου ότι η «συνεργασία» τους «διακόπτεται» τη μέρα (12/9) που εκείνος καλούσε τους συναδέλφους του να πάρουν μέρος στις εκλογές του σωματείου και ενημέρωνε ότι θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων.

Εκαναν συνέλευση στην πύλη της εταιρείας

Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν μια πρώτη αγωνιστική απάντηση στην εργοδοσία και στις προσπάθειες τρομοκράτησης των εργαζομένων, στις οποίες για μια ακόμα φορά συμμετείχε η Αστυνομία, που έσπευσε έξω από την εταιρεία με τη συνοδεία μάλιστα οχήματος εταιρείας σεκιούριτι.

Από την περιφρούρηση της χτεσινής κινητοποίησης
Κόντρα στις προσπάθειες της εργοδοσίας να διαλύσει τη Γενική τους Συνέλευση, οι εργαζόμενοι συζήτησαν για την οργάνωση του αγώνα τους στις πύλες της ΜΕΒΓΑΛ. «Η εργοδοσία είπε ότι η απόλυση γίνεται στο πλαίσιο σχεδίων να δώσει σε άλλους τη διακίνηση. Λένε ήδη για δέκα ακόμα απολύσεις», τόνισε ο Αγγ. Τριανταφύλλου. «Το πρόβλημά τους είναι να μη συνδικαλίζεται ο εργάτης. Θέλουν να έχει σκυμμένο το κεφάλι», είπε ο πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου, Αποστόλης Γαρμπής.

«Τα επιχειρήματα της εργοδοσίας για τη "διεθνή κρίση της οικονομίας" είναι γελοία. Δουλεύουμε σ' έναν κλάδο που μετά τις τράπεζες είναι ο πιο κερδοφόρος... Ο αγώνας βρίσκεται τώρα σε κρίσιμο σημείο. Οι εργοδότες βλέπουν ότι κάτι κινείται εδώ. Δείτε, όμως, όπου δεν υπάρχει σωματείο οι χώροι είναι γκέτο, δείτε τι γίνεται, π.χ., στη ΔΕΛΤΑ», σημείωσαν ο Παναγιώτης Τσιχλής και ο Πάρης Λιόλιος, πρόεδρος και αντιπρόεδρος, αντίστοιχα, της κλαδικής Ομοσπονδίας.

Να δυναμώσει το σωματείο

Η συζήτηση ανέδειξε την ανάγκη να δυναμώσει το σωματείο, να πατήσει γερά στα πόδια του, να συσπειρώσει και να δραστηριοποιήσει τους εργαζόμενους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, ενάντια στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στη ΜΕΒΓΑΛ είναι το γεγονός ότι η διεύθυνση της εταιρείας, για να «μειώσει το κόστος», έχει αναθέσει τμήμα της διακίνησης σε οδηγούς που δεν ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό της εταιρείας, οι οποίοι πληρώνονται με δελτία παροχής υπηρεσιών και ανάλογα με τον όγκο της δουλειάς που εκτελούν.

Ως συνέπεια, την ίδια ώρα που οι μισοί οδηγοί ζουν με τον εφιάλτη της απόλυσης και οι άλλοι μισοί συμβιβάζονται με την αυταπάτη του «ανεξάρτητου επαγγελματία», η γαλακτοβιομηχανία θησαυρίζει όλο και περισσότερο. Το 2005 η ΜΕΒΓΑΛ διπλασίασε τα κέρδη της σε σχέση με το 2004, ενώ το ίδιο ακριβώς έγινε και το 2006...

Οπως αποφασίστηκε και σε χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης, η Ομοσπονδία θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε νέες, πολύμορφες παρεμβάσεις, καλώντας σε αγωνιστική ετοιμότητα τόσο τους εργαζόμενους της ΜΕΒΓΑΛ όσο και συνολικά τα συνδικάτα του κλάδου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταρρίπτονται οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί της εργοδοσίας (2023-02-02 00:00:00.0)
Στάση εργασίας χτες σε μεγάλη φαρμακοβιομηχανία για την επαναπρόσληψη εργαζόμενου (2022-12-22 00:00:00.0)
Συνεχίζουν ατσαλωμένοι για 14η μέρα τον απεργιακό τους αγώνα (2013-05-09 00:00:00.0)
Πέτυχαν ανάκληση απόλυσης (2011-10-11 00:00:00.0)