Τρίτη 11 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΕΒΓΑΛ»
Πέτυχαν ανάκληση απόλυσης

Ξημερώματα Σαββάτου, έξω απ' τις πύλες της «ΜΕΒΓΑΛ»
Ξημερώματα Σαββάτου, έξω απ' τις πύλες της «ΜΕΒΓΑΛ»
Νίκη, που δείχνει τη δύναμη της εργατιάς όταν παλεύει ενωμένη και με ταξικό προσανατολισμό, πέτυχαν οι εργαζόμενοι της «ΜΕΒΓΑΛ» στην Αθήνα, αναγκάζοντας την εργοδοσία να πάρει πίσω την απόλυση και να επαναπροσλάβει, τα ξημερώματα της Δευτέρας, εργαζόμενο που απέλυσε την Παρασκευή.

Μετά από τρία μερόνυχτα απεργιακού αγώνα, οι εργάτες ξεπέρασαν την εργοδοτική τρομοκρατία - που εκφράστηκε ακόμη και με εξώδικα -, προχώρησαν σε κλιμάκωση, με απεργία και στα εργοστάσια της εταιρείας σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα και παρέκαμψαν ακόμη και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό του συμβιβασμένου επιχειρησιακού σωματείου. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της απεργίας έπαιξαν η αποφασιστικότητα και ταξική ενότητα των εργατών, η συσπείρωση στο Συνδικάτο και η οργάνωση του αγώνα τους, αλλά και η έκφραση αλληλεγγύης από συνδικάτα και μαζικούς φορείς, που βρέθηκαν στις πύλες των εργοστασίων από την πρώτη στιγμή.

Την Παρασκευή το απόγευμα, στο υποκατάστημα Αθηνών της «ΜΕΒΓΑΛ», η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση του εργαζόμενου στις αποθήκες Δημήτρη Κουλεντιανού, με την αιτιολογία της «μείωσης προσωπικού». Χωρίς καθυστέρηση, οι εργαζόμενοι σταμάτησαν τη δουλειά και απαίτησαν την άμεση επαναπρόσληψή του. Το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής προκήρυξε 24ωρη απεργία, μετά από μαζικότατη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Απ' την πρώτη στιγμή έγινε πράξη το «όλοι για έναν και ένας για όλους».

Το βράδυ της ίδιας μέρας η εταιρεία επιχείρησε να τους τρομοκρατήσει, αποστέλλοντας σε 17 εργαζόμενους εξώδικα, απειλώντας με απόλυση για συμμετοχή σε «παράνομη απεργία» και με μήνυση για διαφυγόντα κέρδη. Παρά τη συνεχή παρουσία της Αστυνομίας και την απειλή εισαγγελικής παρέμβασης οι εργάτες δεν τρομοκρατούνται. Κρατούν την πύλη του εργοστασίου και τα ξημερώματα του Σαββάτου καίνε τα εξώδικα. Το εργοδοτικό επιχειρησιακό σωματείο (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) αποκαλύφθηκε όταν με ανακοίνωσή του ζήτησε από την εργοδοσία... εξηγήσεις (!) για την απόλυση και κάλεσε σε Γενική Συνέλευση την ερχόμενη ...Τρίτη.

Το Σάββατο, οι εργαζόμενοι σε νέα Γενική Συνέλευση, με καθολική συμμετοχή, αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας για άλλες 48 ώρες μέχρι και τη Δευτέρα το απόγευμα και οργανώνουν οι ίδιοι τον αγώνα τους με την εκλογή εργοστασιακής επιτροπής του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Στο πλευρό των απεργών βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ. Την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ εκφράζει στους εργαζόμενους ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, που βρίσκεται στο χώρο.

Το βράδυ της Κυριακής οι απεργιακές κινητοποιήσεις «αγκαλιάζουν» και τα εργοστάσια της «ΜΕΒΓΑΛ» σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Στη Θεσσαλονίκη, οι ταξικές δυνάμεις, παρά την αντίθεση του επιχειρησιακού σωματείου, στάθηκαν φρουρά στις πύλες του εργοστασίου στα Κουφάλια και στις αποθήκες της επιχείρησης στην περιοχή της Κεντρικής Λαχαναγοράς. Αντίστοιχα, και στη Λάρισα.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις και την ταξική ενότητα που σφυρηλατήθηκε, η εργοδοσία στις 3.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόλυση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ