Τρελά κέρδη
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008

Του ΣΤΑΘΗ από την «Ελευθεροτυπία»
Είναι ωραίοι οι καπιταλιστές. Κι ακόμα πιο ωραία τα παπαγαλάκια τους. Κι έτσι κι αλλιώς. Και ναι στις κρατικοποιήσεις στις ΗΠΑ και όχι στις κρατικοποιήσεις εδώ. Και παρακαλώ, όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες. Οταν το καράβι κινδυνεύει, το κρίσιμο είναι να κυβερνηθεί σωστά. Σωστοί οι αστοί. Σου λέει, βρε αδερφέ, θέλει πολύ μυαλό να καταλάβεις ότι αυτή η τρικυμία είναι η σωτηρία μας. Ενα κόλπο γκρόσο και σε μια νύχτα τεράστια κεφάλαια πέρασαν από μια ομάδα καπιταλιστών σε μια πιο μικρή ομάδα καπιταλιστών. Οτι αυτό έχει και θύματα παρά κάτω, γράψτο σαν παράπλευρη ζημιά. Ασε που επιτέλους οι άνθρωποι μπαίνουν πάνω από τα κέρδη και δικαιώνεται το «φόρουμ» που επέμενε ότι θα συμβεί. Το ακόμα καλύτερο είναι που νίκησε η Δημοκρατία!

Δες την εξέλιξη: Βάζουν τα χεράκια τους και βγάζουν τα ματάκια τους. Πάνω που ακόμη και ο Κρούγκμαν χαρακτήρισε «δικτατορία των μονοπωλίων» το πολίτευμα στις ΗΠΑ, ήρθε η ίδια η καπιταλιστική κρίση να επαναφέρει τη Δημοκρατία, αποδεικνύοντας περίτρανα πως το σύστημα όχι μόνο αυτορρυθμίζεται, αλλά παίρνει και δραστικά μέτρα ενάντια σ' όποιον το συκοφαντεί.

Οπως και να 'χει έχουμε μπει σε μια ενδιαφέρουσα περίοδο. Οπου το μόνο σίγουρο είναι πως οι συνειδήσεις των εργατών έχουν αρκετό υλικό να τραφούν και να οδηγηθούν μέσα από τις αναλύσεις τους σε ενδιαφέρουσες καταλήξεις.

Ασχετο: τι ιδεολογικό τραλαλά κι αυτό. Η μία εφημερίδα του ΣΥΝ να πανηγυρίζει για τη νίκη του κινήματος και να προβλέπει αύριο σοσιαλισμό και η άλλη, με τη μεγάλη κυκλοφορία, να καταλήγει στο συμπέρασμα πως όχι μόνο δεν είναι κατάκτηση, αλλά κι ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Ασε το άλλο το βλάσφημο, να ονομάζει την ΕΕ Ενωση Επιχειρήσεων! Γρήγορα στον Εφραίμ για εξομολόγηση για το αμάρτημα της εξύβρισης των θείων. Με ποια από τις δυο γραμμές θα κινηθεί ο ΣΥΝ; Και με τις δυο. Γιατί ισχύει η καθ' όλα πεζή εκτίμηση που κάνουν οι κομμουνιστές. Οτι όλο αυτό είναι ακριβώς ο οπορτουνισμός... Από τη μια, «αριστερή απόχη» κι, απ' την άλλη, πανηγύρια για έναν ανθρώπινο καπιταλισμό.

Εχουμε μαλλί να ξάνουμε.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Γιατροσόφια» από τους απολογητές του συστήματος (2009-03-22 00:00:00.0)
Μέτρα στήριξης της πλουτοκρατίας (2008-09-28 00:00:00.0)
Φορομπηχτικά (2008-09-05 00:00:00.0)
Τόσο χρήμα, τόσα χρόνια, τζίφος το αποτέλεσμα (2007-08-11 00:00:00.0)
Οταν δε ζητάς, σου παίρνουν (2007-02-17 00:00:00.0)
Ο μονόδρομος... (1996-03-20 00:00:00.0)