ΣΥΡΙΖΑ
Στη λογική της προσαρμογής στην ΚΑΠ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, αποκάλυψε στη Βουλή την αποπροσανατολιστική για τους μικρομεσαίους αγρότες και αδιέξοδη και για την αγροτική οικονομία, λογική του «ευρωμονόδρομου»

Σάββατο 31 Γενάρη 2009

Motion Team

Η ΚΑΠ φέρνει φτώχεια και ξεκλήρισμα. Οι αγρότες το νιώθουν στο πετσί τους. Τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» που τους ζητούν να προσαρμοστούν στη λογική της ΚΑΠ, στην πραγματικότητα τους ζητούν να συμβιβαστούν με τη φτώχεια και το ξεκλήρισμα
Η ...υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στα αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών - παρά τις φραστικές κορόνες - τελειώνει ακριβώς εκεί που τίθεται θέμα αντίστασης και ανυπακοής στην Ευρωπαική Ενωση! Το παραπάνω πολιτικό συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από τη χτεσινή συζήτηση Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σ. Χατζηγάκη, επέδειξε για μια ακόμη φορά εμμονή στις αντιαγροτικές επιλογές με βάση τις κατευθύνσεις των Βρυξελλών. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, ένωσε τη φωνή του με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. προκειμένου να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για ... έλλειψη «εθνικής στρατηγικής», αθωώνοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Αντίθετα, το ΚΚΕ κατέδειξε την ΕΕ και την Κοινή Αγροτική Πολιτική ως μία από τις πλέον βασικές αιτίες, για τα προβλήματα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

«Η χώρα μας θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ΚΑΠ. Αυτή είναι η λογική, η οποία διαπνέει όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, μηδενός εξαιρουμένου, φυσικά και του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής.

Σχολιάζοντας την επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Πολλά αιτήματα είδαμε και στην Επερώτησή σας, πολλά γράφετε. Πολλά είδαμε και αυτές τις μέρες από τις δηλώσεις σας. Ενα βασικό αίτημα δεν είδαμε από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου! Και φυσικά η κυβέρνηση το απορρίπτει, αλλά και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν το είδαμε: Κατώτερες ικανοποιητικές εγγυημένες τιμές. Συμφωνείτε μ' αυτό το αίτημα των αγροτών; Αν συμφωνείτε, βγείτε και πείτε το. Γιατί μέχρι τώρα δεν το λέτε ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και ο ΛΑ.Ο.Σ.».

Ο Αχ. Κανταρτζής αναφέρθηκε στην ουσία των ασκούμενων αντιαγροτικών πολιτικών τονίζοντας πως «δεν είναι αποτέλεσμα τυχαίων επιλογών. Εμείς δε θα κάνουμε την εύκολη κριτική που έκανε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγορεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για κακοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τα ίδια έλεγε και η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Τα ίδια λέει με άλλα λόγια και ο ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να αθωώσει τις γενικότερες συνέπειες των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Επίσης σχολίασε την ...απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ για «εθνική στρατηγική» λέγοντας: «Αλήθεια, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν εθνική στρατηγική; Δεν έχουν στρατηγική οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας σήμερα, του ΠΑΣΟΚ χτες; Εχουν και παραέχουν στρατηγική! Εχουν τη στρατηγική του κεφαλαίου. Εχουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Να αναθεωρήσουμε - λέτε - την ΚΑΠ προς το καλύτερο. Χειρότερη θα γίνει, καλύτερη δε γίνεται! Αυτό δείχνει η εμπειρία όλων των χρόνων. Γιατί έχει κατευθυντήριες αρχές. Από τη μια μεριά, η λειτουργία με όρους ανταγωνισμού, που σημαίνει ότι το μεγάλο ψάρι θα φάει το μικρό. Από την άλλη μεριά, πώς θα εξασφαλίσει φθηνές πρώτες ύλες από τα αγροτικά προϊόντα για το εμποροβιομηχανικό σύμπλεγμα». Επίσης όσον αφορά τα περί διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της ΕΕ, ο Αχ. Κανταρτζής σημείωσε πως ακόμη και αν υπάρξει τέτοια διαπραγμάτευση στη συνέχεια «σας απαντά η Ευρωπαϊκή Ενωση: Ωραία, ψηφίζουμε, με βάση το Μάαστριχτ και τις μετέπειτα συμφωνίες που ακολούθησαν του Μάαστριχτ - και που τις ψηφίσατε, γιατί για τις αποφάσεις ουσιαστικά η ομοφωνία έχει καταργηθεί- και πάμε στην πλειοψηφία. Τι κάνετε τότε; Αυτό είναι το ερώτημα. Θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις;». Κατέληξε λέγοντας πως «εμείς λέμε καθαρά: Ρήξη, ανυπακοή, απειθαρχία».

Χαρακτηριστική της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναφορά που έκανε ο Αλ. Αλαβάνος εκ μέρους των επερωτώντων λέγοντας: «ξέρουμε ότι η αγροτική πολιτική επιδεινώνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα δημιουργήσει διαφορετικά προβλήματα. Χρειάζεται μέτωπο πάλης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά την ίδια στιγμή χρειάζεται εθνική στρατηγική». Προκειμένου να στηρίξει τα λεγόμενά του και αποσιωπώντας το ζήτημα του συνολικού καταμερισμού που αποφασίζεται στην ΕΕ για την προοπτική των διαφόρων καλλιεργειών, ανέφερε ότι στο πλαίσιο της Ενωσης «η Ισπανία, κατάφερε να εκτοπίσει τη χώρα μας» στο θέμα του ελαιολάδου, ζητώντας «να εντοπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Να δημιουργήσουμε μέτωπο πάλης. Μη δημιουργούμε, όμως, αυτή τη μοιρολατρία μέσα στους αγρότες».

Νωρίτερα ο υπουργός Γεωργίας Σ. Χατζηγάκης υποστήριξε ότι «αδικούμε την Ευρωπαϊκή Ενωση» και «θα έπρεπε αυτό το πλαίσιο - και μάλιστα όταν σήμερα αυτό υπερκεράζεται από το παγκόσμιο πλαίσιο - να το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και μέσα σ' αυτό - είμαι βέβαιος ότι και ο Συνασπισμός αυτό επιδιώκει - να πράξουμε παν ό,τι δυνατόν, για να μπορέσει η ελληνική οικονομία, ο Ελληνας αγρότης, η ελληνική ύπαιθρος να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα μπορέσει».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Χρ. Παπουτσής κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας: «δεν έχετε κανένα απολύτως σχέδιο, καμία απολύτως πολιτική. Στερείστε οράματος και το μόνο που κάνετε εδώ και χρόνια που βρίσκεστε στην κυβέρνηση - το κάνετε με συνέπεια βέβαια και με άριστα επικοινωνιακά τρικ - είναι να κατηγορείτε το ΠΑΣΟΚ». Τέλος εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. ο Α. Ροντούλης έκανε λόγο «για καθυστέρηση της συγκρότησης του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το μνημόνιο αποτελεί κομμάτι της αντιλαϊκής στρατηγικής (2010-10-02 00:00:00.0)
Είναι και δικός μας αγώνας (2010-01-26 00:00:00.0)
Επιζήμια για το λαό η λογική του «μικρότερου κακού» (2009-09-29 00:00:00.0)
Η πράσινη κοροϊδία της αγροτιάς (2009-09-09 00:00:00.0)
"ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ενωμένοι και αποφασισμένοι" (1999-02-13 00:00:00.0)
Τα προβλήματα υποκινούν τους αγροτικούς αγώνες (1996-11-12 00:00:00.0)