ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΜΕ ΒΑΣΗ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Κύμα εμπορευματοποίησης στις παραλίες της χώρας
Κυριακή 26 Απρίλη 2009

Το δικαίωμα της εργατικής τάξης για ξεκούραση, για διακοπές, για αναψυχή είναι επιτακτική ανάγκη. Αυτή η ανάγκη για όλο και περισσότερους εργαζόμενους δεν μπορεί να ικανοποιηθεί. Τείνει να γίνει πολυτέλεια, γιατί η εργατική τάξη αδυνατεί να την καλύψει. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη επίθεση που δέχεται στο εισόδημά της, με μισθούς άθλιους, πανάκριβα εισιτήρια για να ταξιδέψει σε στεριά και θάλασσα, με την ακρίβεια συνεχώς να μεγαλώνει. Αλλά και στην εργοδοσία που σε πολλές επιχειρήσεις το καταργεί στην πράξη. Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι - με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - δεν μπορούν να απολαύσουν τις παραλίες, τα δάση, την ομορφιά της χώρας μας, γιατί όλες οι κυβερνήσεις τα παρέδωσαν στο ιδιωτικό κεφάλαιο για να τα εκμεταλλεύονται και να αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Η εργατική οικογένεια δυσκολεύεται να κάνει ακόμα κι ένα μπάνιο στη θάλασσα , αφού οι ακτές μετατρέπονται σε φυλακές περιφραγμένες και πρέπει να πληρώσει είσοδο, καρέκλα, ξαπλώστρα, αναψυκτικά, με το κόστος να φτάνει και να ξεπερνά ακόμα και τα 30 ευρώ. Αλλωστε, σήμερα, κατά μήκος της παραλιακής ζώνης από το Π. Φάληρο μέχρι το Λαγονήσι, το μεγαλύτερο μέρος των παραλιών - «φιλέτων» έχουν παραδοθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους για εκμετάλλευση. Με νόμους που ψήφισαν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και αυτές του ΠΑΣΟΚ, οι πιο προσβάσιμες ακτές της Αττικής έχουν περάσει στα χέρια επιχειρηματιών που θησαυρίζουν.

Πριν μερικές μέρες, η κυβέρνηση με σχετική υπουργική απόφαση, προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Συγκεκριμένα, βάζει μπροστά ένα εκτεταμένο σχέδιο εμπορευματοποίησης όλων των εύκολα προσβάσιμων παραλιών της χώρας. Παραχωρεί λοιπόν στους δήμους και μέσω αυτών στις επιχειρήσεις τους ή σε τρίτους (σ.σ. ιδιώτες) το δικαίωμα χρήσης των κοινόχρηστων χώρων αυτών των παραλιών, έναντι αδρού ανταλλάγματος και συγκεκριμένα του 20% των εσόδων τους τόσο από την άσκηση δραστηριοτήτων στους κοινόχρηστους χώρους, όσο και από τα μισθωτικά ανταλλάγματα τρίτων, στους οποίους παραχώρησε το δικαίωμα (π.χ. όταν ένας δήμος παραχωρήσει σε ιδιώτη).

Στιγμιότυπο από παλαιότερες κινητοποιήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε παραλία της Αττικής που εκμεταλλεύεται επιχειρηματικός όμιλος
Μάλιστα, η κυβερνητική απόφαση δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στις ήδη εγκατεστημένες σε παραλίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους. Να σημειώσουμε ότι η απόφαση αφορά τις εναπομείνασες ελεύθερες ακτές και όχι αυτές που το υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη παραχωρήσει για τουριστικές, βιομηχανικές και άλλες χρήσεις.

Τι προβλέπει η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση:

Κι αυτό γιατί θα χρειαστεί να δαπανήσουν χρήματα για: τον καθημερινό καθαρισμό των χώρων, την εξασφάλιση γενικά της αισθητικής. Τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τη μορφολογία της περιοχής. Την πρόσληψη ναυαγοσωστών που απαιτούνται, την τοποθέτηση παρατηρητηρίων και γενικά τη λήψη μέτρων ασφαλείας. Τον έλεγχο καταπατήσεων, αυθαίρετων επεμβάσεων, που θα ασκεί το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας, οι φύλακες, οι οδοκαθαριστές, κλπ. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση καλεί τους δήμους να εισπράξουν για να γεμίσουν κατόπιν τα ταμεία του κρατικού κορβανά.

Το νομοθετικό πλαίσιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να συνεχίσει την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του εθνικού πλούτου και των δημόσιων ακτών που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. Και που καταγράφεται και στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα:


Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραλίες με ελεύθερη πρόσβαση για τις λαϊκές οικογένειες (2021-05-28 00:00:00.0)
Με fast track διαδικασίες παραδίδει παραλίες για εκτεταμένη επιχειρηματική εκμετάλλευση (2020-05-19 00:00:00.0)
«Μπίζνες» σε παραλίες και αιγιαλό (2019-09-10 00:00:00.0)
«Τσουνάμι» εμπορευματοποίησης σε όλες τις παραλίες της χώρας (2009-04-23 00:00:00.0)
Εμπορευματοποιούνται όλες οι δημόσιες παραλίες (2009-04-23 00:00:00.0)
Η εμπορευματοποίηση των ακτών (2007-10-24 00:00:00.0)