ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ 2010
Πρόβα για κλειστό πρωτάθλημα

Ολοένα και περισσότερο η διοργάνωση αρχίζει να μοιάζει με ένα πρωτάθλημα για λίγους, το οποίο ονειρεύονται οι διοργανωτές της

Κυριακή 28 Ιούνη 2009

Sportidea

Νικητής (τουλάχιστον προς το παρόν) στη μάχη συμφερόντων με την ΟΥΛΕΜΠ φαίνεται να είναι ο Τζόρτνι Μπερτομένου της Ευρωλίγκα
Την ώρα που η μάχη συμφερόντων μεταξύ της Ευρωλίγκα και της ΟΥΛΕΜΠ κορυφώνεται με αφορμή το μέλλον της διοργάνωσης και κρυφό σκοπό βέβαια το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη διαχείριση των κερδών, οι υπεύθυνοι της πρώτης φαίνεται να μην πτοούνται από τις απειλές Πορτέλα (πρόεδρος της ΟΥΛΕΜΠ). Ετσι, στις αρχές της βδομάδας που πέρασε το νεοσύστατο Κεντρικό Γραφείο της Ευρωλίγκα στα πλαίσια της παρουσίασης του σχεδιασμού για τη νέα σεζόν έδωσε στη δημοσιότητα και τα μελλοντικά σχέδια των υπευθύνων της Ευρωλίγκα. Στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας επαναδιατυπώθηκαν ορισμένες αποφάσεις που είχε λάβει πριν λίγο καιρό η γενική συνέλευση των μετόχων. Ετσι, μετά το 2012, οι 13 ομάδες που έχουν τριετή συμβόλαια τύπου Α θα αξιολογηθούν εκ νέου με βάση δύο κριτήρια: α) θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά γήπεδο με ελάχιστη χωρητικότητα 10.000 θέσεων και β) να συνδυάζουν οικονομική ευρωστία με αγωνιστικά αποτελέσματα. Η χειρότερη από αυτές τις 13 ομάδες θα χάσει το συμβόλαιό της, ενώ οι υπόλοιπες 12 θα υπογράψουν συμβόλαιο αορίστου διάρκειας με την Ευρωλίγκα, κάτι που θα μετατρέψει ουσιαστικά την τελευταία σε ημίκλειστη λίγκα. Αυτό είναι και το σημείο τριβής με την ΟΥΛΕΜΠ, καθώς η Λίγκα των ομάδων (και ουσιαστική...μαμά της Ευρωλίγκα) αντιδρά καθώς βλέπει σιγά σιγά να αποχωρεί από το παιχνίδι και φυσικά από τα κέρδη. Επίσης, μια άλλη απόφαση του Κεντρικού Γραφείου που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις είναι και αυτή που κάνει λόγο ότι μετά το 2012 υπάρχει επίσης η σκέψη να επιτραπεί η αγοραπωλησία θέσεων στη διοργάνωση, πράγμα που έχει συμβεί στην ισπανική λίγκα με ένα παράδειγμα αυτό της Βαλένθια, που αγόρασε τη θέση της Σαραγόσα. Ας σημειωθεί, πάντως, στα πλαίσια του σχεδιασμού για τη μελλοντική Ευρωλίγκα υπάρχουν και οι σκέψεις, ώστε οι ομάδες που θα έχουν κατοχυρωμένη (βάσει συμβολαίων) συμμετοχή στη διοργάνωση να απέχουν εντελώς από τα εθνικά τους πρωταθλήματα.

Με κριτήριο τα συμβόλαια


ICON

Οσον αφορά τη διοργάνωση της νέας σεζόν, η Ευρωλίγκα έδωσε στη δημοσιότητα τις ομάδες που θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση της σεζόν 2009 - 10. Οπως δείχνουν τα πράγματα, ουσιαστικά τόσο όσον αφορά τη διοργάνωση της νέας σεζόν όσο και οι υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν (αν δεν αλλάξει κάτι) τα επόμενα χρόνια δεν είναι τίποτα άλλο από την προετοιμασία, ώστε να μετατραπεί η διοργάνωση σε ένα πρωτάθλημα για λίγους.

Για τη σεζόν που μας έρχεται. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είναι οι δύο ελληνικές ομάδες, που θα είναι σίγουρα παρούσες, μαζί με 4 ισπανικές και 3 ιταλικές. Ουσιαστικά, οι 22 ομάδες είναι γνωστές από τώρα (μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο υπήρχε η εκκρεμότητα που αφορούσε την πρωταθλήτρια Γερμανίας, η οποία θα ήταν μία εκ των Τέλεκομ Βόννης και Ολντενμπουργκ).

Οι 22 ομάδες που θα πάρουν μέρος στους ομίλους της κανονικής περιόδου είναι χωρισμένες σε 13, οι οποίες έχουν πάρει τριετές συμβόλαιο τύπου Α και 8 με μονοετές συμβόλαιο τύπου Β. Η φιναλίστ του Eurocup Κίμκι θα μετάσχει έχοντας μονοετές συμβόλαιο τύπου C.

Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Γραφείου των μετόχων της Ευρωλίγκας επιβεβαιώθηκε ότι τα συμβόλαια Τύπου Α δίνονται σε 13 ομάδες που την τελευταία 3ετία πληρούσαν δύο βασικές προϋποθέσεις: α) Είχαν καλά αποτελέσματα στη διοργάνωση και β) έχουν σημαντικά έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και εισιτήρια. Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται φυσικά ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός μαζί με 4 ισπανικές (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ταού και Μάλαγα), δύο ιταλικές (Σιένα και Ρόμα, παρότι η τελευταία δεν κατάφερε φέτος να προκριθεί ούτε καν στα ημιτελικά των πλέι οφ της Ιταλίας), δύο τουρκικές (Εφές Πίλσεν και Φενερμπαχτσέ) και τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζαλγκίρις, Μακάμπι.

Τα μονοετή συμβόλαια Τύπου Β δόθηκαν βάσει των αποτελεσμάτων που είχαν στη διοργάνωση τα τελευταία χρόνια στις πρωταθλήτριες Κροατίας (Τσιμπόνα), Γαλλίας (Βιλερμπάν), Γερμανίας (Βόννη ή Ολντενμπουργκ), Λιθουανίας (Λιέτουβος Ρίτας), Σερβίας (Παρτιζάν), Σλοβενίας (Ολίμπια Λ.), Πολωνίας (Πρόκομ Τρεφλ) και στη φιναλίστ Ιταλίας Αρμάνι Μιλάνο.

Νέο ...φρούτο ο προκριματικός

Από φέτος στη διοργάνωση θα διεξάγεται και προκριματικός γύρος και ειδικά για την Ελλάδα υπάρχει ενδιαφέρον, αφού θα μετάσχει το Μαρούσι έως τρίτη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματα. Οι δύο πρώτοι νικητές αυτού του γύρου είναι αυτοί που θα πάρουν το εισιτήριο της πρόκρισης στην τελική φάση. Η Ευρωλίγκα έδωσε δύο wild cards (ελεύθερη συμμετοχή στη διοργάνωση), μια στην Αλμπα Βερολίνου, που απέτυχε παταγωδώς στο γερμανικό πρωτάθλημα, ωστόσο οι σχέσεις της με τον ισχυρό άνδρα της Ευρωλίγκα Τζόρντι Μπερτομέου είναι άριστες και μία στη γαλλική ΛεΜαν, που αποκλείστηκε στα ημιτελικά του γαλλικού πρωταθλήματος, αλλά μετέχει στη διοργάνωση, τα τελευταία χρόνια. Από εκεί και πέρα, οι διοργανωτές συμπεριέλαβαν την παλιά αγαπημένη Μπενετόν Τρεβίζο, παρότι κι αυτή έφτασε μόνο μέχρι τα ημιτελικά των ιταλικών πλέι οφ, αλλά έχει επανακάμψει μετά τη δύσκολη τελευταία τριετία που πέρασε. Αυτό σημαίνει ότι η Ιταλία μπορεί να έχει έως και 4 ομάδες στους ομίλους, μαζί με την Ισπανία, που είναι η μόνη που θα έχει σίγουρα 4. Επίσης, συμπεριέλαβε, εκτός από το Μαρούσι, και τις πρωταθλήτριες Βελγίου (Σαρλερουά), Λετονίας (Βέντσπιλς) και Ουκρανίας (Αζοβμας), καθώς και τη δευτεραθλήτρια Γαλλίας Ορλεάνη.


ΜΠ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγελία για εκβιασμούς των Λιγκών (2016-04-07 00:00:00.0)
Καυγάς για το... καλάθι με τα δολάρια (2010-01-27 00:00:00.0)
Δέσμιο της εμπορευματοποίησης (2009-12-13 00:00:00.0)
Στα ύψη η κόντρα (2009-07-07 00:00:00.0)
Κλήρωση σε θολό τοπίο (2003-07-13 00:00:00.0)
Στην Ευρωλίγκα η ΑΕΚ (2003-06-20 00:00:00.0)