ΡΩΣΙΑ
Δυναμώνει ο αντικομμουνισμός!

Προειδοποίηση απαγόρευσης στο ΚΚΡΟ

Παρασκευή 3 Ιούλη 2009

Από τις φετινές εκδηλώσεις του ΚΚΡΟ την Πρωτομαγιά
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας ανακοίνωσε στις 2 Ιούνη πως μετά από έλεγχο του Καταστατικού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) βρέθηκαν ορισμένα σημεία που δεν ανταποκρίνονται στο νέο νόμο για τα πολιτικά κόμματα, με αποτέλεσμα να του επιβάλει την «προειδοποίηση απαγόρευσης».

Από τη μεριά του ο Βαντίμ Σολοβιόφ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΡΟ κι επικεφαλής της νομικής του υπηρεσίας, δήλωσε πως το ΚΚΡΟ δεν προτίθεται να αλλάξει το Καταστατικό του μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, κατά τα οποία δεν προβλέπεται να συγκαλέσει συνέδριο. Ετσι το ΚΚΡΟ θα προσφύγει στο δικαστήριο κατά της απόφασης του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το στέλεχος του ΚΚΡΟ χαρακτήρισε την «προειδοποίηση» ως «τυπικό γραφειοκρατικό φαινόμενο» και πρόσθεσε: «Πιστεύω πως αυτή η προειδοποίηση γίνεται για κάθε ενδεχόμενο, στις παραμονές ενός σκληρού κοινωνικο - πολιτικού φθινοπώρου, όπου γίνεται προσπάθεια να αγκιστρωθεί διοικητικά το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της χώρας. Κι αυτό γιατί μια πιθανή δεύτερη «προειδοποίηση» επισύρει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη με το αίτημα της απαγόρευσης της δράσης του κόμματος».

Για προσπάθεια «πίεσης» του ΚΚΡΟ, έκανε λόγο ο Ιβάν Μέλνικοφ, Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, ενώ ο Β. Ράσκιν, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΡΟ, υπεύθυνος για την οργανωτική και στελεχική δουλειά σημείωσε πως «το τελευταίο διάστημα το κράτος όλο και περισσότερο επεμβαίνει στη δράση των πολιτικών κομμάτων. Αυτό, για παράδειγμα, εκφράστηκε και με την απόφαση να περιοριστεί ο χρόνος εκλογής των ηγετών του κόμματος στο ανώτατο κομματικό πόστο. Απομένει πλέον να μας υποδείξουν και τους ποιους θα πρέπει να αναδείξουμε».

Να σημειωθεί πως το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας εστίασε την προσοχή στα μέλη του ΚΚΡΟ στο εξωτερικό, καθώς και στις προσωρινές συνδέσεις μελών του κόμματος, που πηγαίνουν σε άλλες οργανώσεις και στο δικαίωμα των απερχόμενων καθοδηγητικών οργάνων να προτείνουν υποψηφίους για την εκλογή των νέων οργάνων.

Στο πρόσφατο παρελθόν, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας, εκτελώντας άνωθεν εντολές, έχει δείξει τα «δόντια» του σε βάρος του κομμουνιστικού κινήματος. Ετσι π.χ. αρνήθηκε το 2006 να αναγνωρίσει ως «πολιτικό κόμμα» το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ), παρά το γεγονός πως αυτό παρέδωσε στις αρχές τα στοιχεία 50 χιλιάδων μελών του (όπως προβλέπει ο νόμος για τα πολιτικά κόμματα), με αποτέλεσμα το ΚΕΚΡ να αποκλειστεί από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.


Ι.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα (2010-03-07 00:00:00.0)
Εκσυγχρονισμός για το χτύπημα των λαϊκών δικαιωμάτων (2010-01-26 00:00:00.0)
Να σταματήσουν οι διώξεις στο ΚΕΚΡ (2007-04-17 00:00:00.0)
10ο Συνέδριο ΚΚΡΟ (2004-07-07 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία των βουλευτικών (2003-11-29 00:00:00.0)
Τα δικά μας υπέρ (2003-09-07 00:00:00.0)