ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΗΠΑ
Στο σκοτάδι η Βουλή

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητάνε τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τη συμφωνία

Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2000

Τρομοκράτες θα χαραχτηρίζονται οι αγωνιστές της Ειρήνης, μια που έτσι τους θέλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ
Στο σκοτάδι παραμένει η Βουλή σχετικά με το περιεχόμενο της περιβόητης «αντιτρομοκρατικής συμφωνίας» Ελλάδας και ΗΠΑ που υπέγραψε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Α. Τζέκης, μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Αποκέντρωσης της Βουλής, με επιστολή τους προς τον πρόεδρό της τονίζουν:

«Κατά την τελευταία επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Είναι γνωστό ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι αποσπασματική, αλλά εντάσσεται στα πλαίσια ενός γενικότερου πλαισίου μέτρων που έχουν προηγηθεί (σύμβαση δικαστικής συνδρομής κλπ.) και άλλων που θα ακολουθήσουν και τα οποία με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος θίγουν βασικά ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, καθώς και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Παρότι είχαμε ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής για ενημέρωση και συζήτηση πριν το ταξίδι του υπουργού Δημόσιας Τάξης στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Ενόψει όλων αυτών, θεωρούμε αναγκαία την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης, για να γίνει ενημέρωση και από τον υπουργό και συζήτηση του θέματος».

Επίσης, οι δύο βουλευτές με αίτηση κατάθεσης εγγράφων καλούν τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να καταθέσει στη Βουλή το κείμενο του Μνημονίου Αστυνομικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, καθώς και τα κείμενα των άλλων συμφωνιών που υπέγραψε στη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβρη του 2000.

Το μνημόνιο

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ προβλέπει «στενότερη» συνεργασία, πέρα από τη συνεργασία σε θεσμικό επίπεδο που υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια ανάμεσα στην ΕΛΑΣ και το FBI. Ανοίγει το παράθυρο για τη συγκρότηση μεικτών ομάδων δράσης, τη διεξαγωγή κοινών ερευνών, συντονισμού αστυνομικών ενεργειών και τη σύσταση ομάδας εργασίας για την προώθηση της εφαρμογής του. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν η... προώθηση θα πραγματοποιηθεί και με την υπογραφή διαφόρων πρωτοκόλλων, αφού το μνημόνιο ρυθμίζει σε γενικές γραμμές αυτή τη συνεργασία. Οσο η «συνεργασία» θα προχωρά θα χρειαστούν και οι ανάλογες ρυθμίσεις... Ολα αυτά γίνονται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος και θα υπάρχει, μάλιστα, «εμπιστευτικότητα» στην ανταλλαγή πληροφοριών. Φυσικά, κανείς από την κυβέρνηση δε λέει τι θα συμβεί αν οι αμερικάνικες αρχές βάλουν στο στόχαστρο κάποιο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα ή κάποια οργάνωση ή κράτος που δε θέλει να μπει κάτω από το ζυγό της νέας τάξης πραγμάτων.

Αλλαγές στην ποινική νομοθεσία

Παράλληλα, η κυβέρνηση μήνες τώρα διαρρέει στον Τύπο πληροφορίες για τις αλλαγές στην ποινική νομοθεσία, που έχει σκοπό να θεσπίσει. Από τις τελευταίες φαίνεται η πρόθεσή της να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση στην ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία όπου πάνω από τους πολίτες που αμφισβητούν και αγωνίζονται θα κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της υποψίας από την κρατική εξουσία.

Ετσι το προσχέδιο νόμου που δημοσιεύτηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα δεν οριοθετεί πουθενά την έννοια τρομοκρατία. Αυτό ανοίγει την πόρτα για διάφορες «ελαστικές ερμηνείες». Συγκεκριμένα διευρύνει το αξιόποινο και για τις προπαρασκευαστικές πράξεις τρομοκρατίας, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Μέχρι σήμερα τιμωρούνταν μόνο οι προπαρασκευαστικές πράξεις στην περίπτωση της έσχατης προδοσίας. Με τη ρύθμιση αυτή η τιμωρία επεκτείνεται πριν ακόμα και από το στάδιο της απόπειρας. Οι ποινές για τους τρομοκράτες, αλλά και για όσους τους... διευκολύνουν θα γίνουν πιο αυστηρές. Δεν είναι γνωστό ως πού μπορούν να φτάσουν οι συνέπειες για όσους... διευκολύνουν. Στο προσχέδιο δεν προσδιορίζεται αυτή η έννοια με κίνδυνο να βρεθούν πολίτες πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

Αν σε αυτό προστεθεί η ρύθμιση που θέλει ανώνυμες καταγγελίες να αποτελούν βάση για δικαστικές έρευνες για την τρομοκρατία, αλλά και στο ότι σε αυτές τις υποθέσεις θα λαμβάνονται υπόψη ανώνυμες καταθέσεις, μπορεί να καταλάβει κάποιος τι περιθώρια αυθαιρεσίας δίνονται στην κρατική εξουσία. Οι ύποπτοι για τρομοκρατικές πράξεις υποχρεώνονται σε αποδείξεις, όπως στη διασταύρωση στοιχείων γενετικού υλικού. Χρειάζεται, βέβαια, η άδεια της δικαστικής αρχής, που θα χορηγείται στις περιπτώσεις που θα υπάρξουν ενδείξεις, οι οποίες θα καθιστούν κάποιον ύποπτο. Με όλα αυτά ανοίγει το παράθυρο να μπαίνουν στο στόχαστρο της κρατικής εξουσίας πολίτες με βάση ενδείξεις και υποψίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνες συμφωνίες για ατομικά και συλλογικά δικαιώματα (2009-06-30 00:00:00.0)
Πρώτη επίσκεψη με σημασία (2005-01-19 00:00:00.0)
Κλίμα «συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ (2000-12-12 00:00:00.0)
Νέος κίνδυνος για τα κοινωνικά δικαιώματα (2000-09-09 00:00:00.0)
Να ενημερωθεί άμεσα η Βουλή (2000-09-01 00:00:00.0)
Αμερικανόπνευστος συντονισμός για την τρομοκρατία (2000-06-29 00:00:00.0)