Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»
Κλίμα «συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Νέο κλίμα κατανόησης και συνεργασίας» έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στον ευαίσθητο χώρο της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας», εκτιμά σε άρθρο της η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς».

Ο αρθρογράφος περιγράφει τις ελπίδες των αρμοδίων υπουργών, ότι η πρόσφατη υπογραφή του μνημονίου αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών θα θέσει τέλος στις αμφιβολίες των Αμερικανών ιθυνόντων για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης εκ μέρους της Ελλάδας για την πάταξη της τρομοκρατίας.

Το άρθρο περιλαμβάνει δυο εκτενείς συνεντεύξεις των υπουργών Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, και Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στις οποίες αναλύουν τον βαθύ σκεπτικισμό του ελληνικού λαού έναντι των ΗΠΑ μετά τον Εμφύλιο και την επτάχρονη δικτατορία, και μιλούν για την αποφασιστικότητα με την οποία προσεγγίζουν σήμερα την τρομοκρατία.

Ο Γ. Παπανδρέου σημειώνει ότι οι δύο χώρες έχουν την τελευταία δεκαετία, και μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, αναπτύξει μια νέα σχέση, πολύ διαφορετική, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται πλέον η έλλειψη εμπιστοσύνης του παρελθόντος, όταν η Ελλάδα αναζητούσε μια πιο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ απαιτούσαν από την πλευρά τους απόλυτη ευθυγράμμιση με τη δική τους πολιτική.

Οσο για την τρομοκρατία, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η Ελλάδα θέλει πρώτη από όλους την εξάρθρωση της «17Ν», αλλά ο περιορισμένος αριθμός των μελών της - σε αντίθεση με τις περιπτώσεις στη Β. Ιρλανδία, στη Γερμανία και την Ιταλία -καθιστά την επίτευξη του στόχου αυτού πολύ δύσκολη.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης τονίζει από την πλευρά του ότι η άποψη των ΗΠΑ πως δεν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση για την πάταξη της τρομοκρατίας όχι μόνο είναι εσφαλμένη αλλά αποτελεί ουσιαστικά και το πρόβλημα. «Ολες οι ελληνικές κυβερνήσεις ήθελαν και έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν το θέμα», αναφέρει ο υπουργός και σημειώνει ότι η κοινή γνώμη δεν ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη κατά τη δεκαετία του '70 διότι μεταξύ των θυμάτων ήταν στελέχη της δικτατορίας, ενώ αντίθετα τώρα όλοι κατακρίνουν το φόνο του ταξίαρχου Σόντερς.

Στο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά στη γενικότερη ανησυχία από τη δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου και ο Μ. Χρυσοχοΐδης δηλώνει ότι «μας προκάλεσε σοκ και μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πως μια οργάνωση, η "17 Νοέμβρη", ήταν σε θέση να πλήξει την ασφάλειά μας και να αμαυρώσει την εικόνα μας». Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ολοκληρώνει με την εκτίμηση ότι η εργατικότητα και η αποφασιστικότητα μπορεί να φέρουν αποτελέσματα.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης χαρακτηρίζει το μνημόνιο συνεργασίας συμβολική κίνηση, που υπογραμμίζει την ισχυρή βούληση της σημερινής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα παλαιό πρόβλημα όπως είναι η τρομοκρατία. «Εχουμε πολύ καλή συνεργασία, η οποία βασίζεται σε αρχές. Οι Αμερικανοί σέβονται την ανεξαρτησία μας», καταλήγει στη συνέντευξή του ο Ελληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ