Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Μπαρουταποθήκη έτοιμη να εκραγεί», λέει ο Χόλμπρουκ

«Η συμπεριφορά του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δυσκολεύει την επίλυση του Κυπριακού», λέει ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γιενί Μπινγίλ», ο κ. Χόλμπρουκ χαρακτήρισε την Κύπρο «πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί». «Το σημαντικότερο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις είναι ότι ο κ. Ντενκτάς απορρίπτει τις συζητήσεις, θέτοντας ως προκαταρκτικό όρο το αποτέλεσμα στο οποίο επιθυμεί να καταλήξει», συνέχισε ο Αμερικανός διπλωμάτης και επισήμανε ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στη σύσταση μιας ομοσπονδίας στην Κύπρο.

Καταλήγοντας, ο κ. Χόλμπρουκ τόνισε ότι η Αθήνα και η Αγκυρα κατάλαβαν τη σημασία που έχει η μείωση της έντασης στο Αιγαίο, αλλά η κατάσταση στο Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη.

«Ιδιώτης» ο Ντενκτάς στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου επανέλαβε ότι αν ο Ραούφ Ντενκτάς επιθυμεί να προσφωνήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να απευθυνθεί σε αυτό ως ιδιώτης.

Οσον αφορά την αξίωση Ντενκτάς περί αναγνωρίσεως κυριαρχικής οντότητας στους Τουρκοκύπριους ανάλογη με εκείνη, που, όπως υποστηρίζει, αναγνωρίζεται στους Παλαιστίνιους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι η διεθνής κοινότητα έχει τοποθετηθεί επί του θέματος και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς έχει λάβει το μήνυμα.

Οσο συντομότερα συνειδητοποιήσει, πρόσθεσε, ότι η λύση του Κυπριακού θα προέλθει από συμφωνία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τόσο συντομότερα θα διευκολυνθεί και η προσπάθεια για επίτευξη λύσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ