Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Προθεσμία» για το κόμμα στον Αβραμόπουλο
  • Πιέσεις από διάφορες πλευρές για να επισπεύσει την εξαγγελία ίδρυσης κόμματος, δέχεται ο δήμαρχος
  • Σίγουρο το θεωρεί η κυβέρνηση
  • Επεξεργάζεται «σενάρια» απάντησης η Ρηγίλλης

Πιέσεις για να επισπεύσει τις αποφάσεις του και να ανακοινώσει το συντομότερο τη δημιουργία του κόμματός του δέχεται από πολλές πλευρές ο Δ. Αβραμόπουλος. Ο ίδιος όμως, αν και έχει πάρει την απόφασή του για δημιουργία κόμματος, εμφανίζεται διστακτικός για το πότε θα το αναγγείλει. Ταυτόχρονα όμως, μέσω των «φιλικών» ΜΜΕ, του ορίζεται ως «ανώτατη» προθεσμία για να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος, ο Μάρτης, λίγο πριν, δηλαδή, το συνέδριο της ΝΔ. Και ο δήμαρχος φαίνεται να επιταχύνει το αρχικό χρονοδιάγραμμα και σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Μακεδονία» είπε με νόημα: «Μπορώ να σας πω ότι σε λίγο θα πάψετε να ρωτάτε συνέχεια αν θα κάνω κόμμα ή όχι». Την ίδια στιγμή, «αέρα» στα σχέδια του δημάρχου επιχειρούν να δώσουν τα τελευταία γκάλοπ, τα οποία, αφ' ενός, εμφανίζουν μια «απογοήτευση» του κόσμου απέναντι στο δικομματισμό και έμμεσα την ύπαρξη ενός «κενού» και, από την άλλη, δίνουν υψηλά, αλλά «υποθετικά» ποσοστά για το υπό κατασκευή κόμμα, δημιουργώντας «θολή» εικόνα για την απήχηση του υπό ίδρυση κόμματος στην «κοινή γνώμη». Απέναντι σ' αυτό το κλίμα, συνεργάτες του δημάρχου υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις του δε θα ετεροκαθορίζονται από τις κινήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων. Παράλληλα, εκφράζουν την αισιοδοξία ότι το νέο κόμμα θα προσελκύσει στελέχη από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά δε θα ανακοινωθούν με την ίδρυσή του, αλλά «σε επόμενη φάση»...

Από την πλευρά της, η ηγεσία της ΝΔ, παρότι εμμένει στην αρχική τοποθέτηση να μην σχολιάζει το υπό κατασκευή κόμμα μέχρι την επίσημη ανακοίνωση της δημιουργίας του, ωστόσο την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι εισηγήσεις και οι προτάσεις που υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει «επιθετική» αντιμετώπισή του. Οι περισσότεροι βουλευτές τηρούν στάση αναμονής και ορισμένοι από αυτούς δεν κρύβουν ότι περιμένουν να δουν πού θα «γείρουν» τα πράγματα. Πάντως, το σύνολο σχεδόν των βουλευτών θεωρεί δεδομένο ότι από τη στιγμή που ο Δ. Αβραμόπουλος προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος, τότε οι ελπίδες για αυτοδυναμία και εξουσία συρρικνώνονται, αν δεν εξαφανίζονται. Ενδεικτική αυτού του προβληματισμού είναι η χθεσινή δήλωση του Μιχ. Λιάπη, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση για το νέο κόμμα, είπε ότι «είναι καλύτερα να προλαμβάνει κανείς παρά να θεραπεύει» και γι' αυτό ζήτησε να υπάρξει «ενδοκομματική συνεννόηση, η οποία είναι προϋπόθεση για την αυτοδυναμία». Ο Γ. Κεφαλογιάννης επέμεινε στο υπεροπτικό ύφος του, λέγοντας ότι «η πολιτική δεν είναι δημόσιες σχέσεις». Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης επεξεργάζεται σχέδια για αντεπίθεση και συσπείρωση, αξιοποιώντας και το συνέδριο. Στα σχέδια αυτά, περιλαμβάνεται η επιστροφή ορισμένων από τους διαγραφέντες (Γ. Σουφλιάς, Ανδριανόπουλος, κ.ά.), αλλά και χειρονομίες ενότητας προς την πλευρά της Ντ. Μπακογιάννη. Από την πλευρά του, ο Κ. Μητσοτάκης, κληθείς να σχολιάσει (σε εκπομπή της ΝΕΤ) την απογοήτευση του κόσμου προς τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως καταγράφεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, διαπίστωσε ότι «δεν περνούμε την καλύτερη περίοδο του πολιτικού μας βίου, αλλά μια περίοδο πτώσης της πολιτικής ζωής» και γι' αυτό «χρειάζεται μια καινούρια ορμή, καινούρια οράματα και καινούριο αίμα ενδεχομένως στην πολιτική μας ζωή και μιλάω ευρύτερα, δεν αναφέρομαι σε ηγεσίες, αναφέρομαι γενικά στους πολιτικούς». Παράλληλα, εκτίμησε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος προσαρμογής και μεταβατική και «είναι λογικό, διότι ολόκληρος ο κόσμος αλλάζει και το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας αυτή την ώρα συθέμελα να κλονίζεται».

Στο υπό κατασκευή κόμμα Αβραμόπουλου αναφέρθηκε, άλλη μια φορά χθες, ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τ. Χυτήρης, ο οποίος επανέλαβε ότι πρόκειται για πρόβλημα της ΝΔ, ενώ έσπευσε να προεξοφλήσει ως περίπου σίγουρη τη δημιουργία του νέου κόμματος. Παράλληλα, υποστήριξε ότι και ο Κ. Καραμανλής δείχνει να πιστεύει ότι «το κόμμα του κ. Αβραμόπουλου είναι προ των πυλών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ