Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Εμπαιγμός των ασφαλισμένων

Ελάχιστες μέρες έχουν περάσει από τη στιγμή που κατηγορηματικά διαβεβαίωνε η κυβέρνηση τη Βουλή ότι τα χρέη του δημοσίου προς το ΙΚΑ θα πληρωθούν. Βέβαια, ο αρμόδιος υπουργός δεν είπε ούτε πόσα είναι ούτε πώς και πότε θα εξοφληθούν. Κι όπως αποδείχτηκε, όχι τυχαία.

Προχτές, η κυβέρνηση αποφάσισε δυο πράγματα. Πρώτον, ότι το δημόσιο χρωστά στο ΙΚΑ 1,3 τρισεκατομμύρια δραχμές. Δεύτερον, ότι το ποσό αυτό θα εξοφληθεί σε 15 ετήσιες δόσεις - αρχίζοντας από το 2002 - και με επιτόκιο 2%!

Εχουμε, δηλαδή, άλλον έναν εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος του ΙΚΑ και των ασφαλισμένων σ' αυτό. Πρώτον, γιατί τα χρέη του δημοσίου προς τον Οργανισμό είναι πολύ περισσότερα (π.χ., τα αποθεματικά που αρπάχτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '80 υπολογίζονται σε 2 - 4 τρισεκατομμύρια). Δεύτερον, γιατί λόγος γίνεται για ποσά που έπρεπε να έχουν ήδη καταβληθεί. Και, τρίτον, γιατί το επιτόκιο του 2% είναι εξευτελιστικό και σκανδαλώδες, αφού ακόμη και για τα χρέη, που το δημόσιο αναλαμβάνει έναντι των τραπεζιτών, προσφέρει επιτόκιο μεγαλύτερο του 6,5%.

Ετσι γίνεται, όμως, όταν αυτός που χρωστά αποφασίζει και πώς θα «πληρώσει». Και ακόμη περισσότερο, όταν ο ίδιος... ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την κοινωνική ασφάλιση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ