Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1983: ΟΧΙ στην εγκατάσταση των πυραύλων «Κρουζ»

Χιλιάδες Βρετανίδες ειρηνίστριες περικύκλωσαν την αμερικανική βάση του Γκρίνχαμ Κόμον, μέσα στην οποία είχαν εγκατασταθεί πύραυλοι «Κρουζ», πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες φιλειρηνικές κινητοποιήσεις που γνώρισε η Μεγάλη Βρετανία. Περισσότερες από 10.000 γυναίκες μετακινήθηκαν με πούλμαν και άλλα μεταφορικά μέσα από όλο το νησί και διαδήλωσαν την απαίτησή τους για την απομάκρυνση των πυραύλων.

Στη συγκεκριμένη βάση, μια από τις 102 αμερικανικές που εκείνη τη χρονική περίοδο υπήρχαν στη Βρετανία, είχε δημιουργηθεί κατασκήνωση ειρήνης από τον Οκτώβρη του 1981. Οι συλλήψεις και οι δίκες των διαδηλωτών αποτελούσε καθημερινό φαινόμενο. Την ίδια τακτική ακολούθησε η βρετανική αστυνομία και τη μέρα της μεγάλης περικύκλωσης της βάσης. Οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με χιλιάδες αστυνομικούς, αφού είχε «στηθεί» μια πρωτοφανής επιχείρηση για την «απόκρουσή» τους. Μέσα σε τρεις μέρες από τις 10 μέχρι τις 12 Δεκέμβρη συνελήφθησαν 99 διαδηλώτριες. Παρά τα πρωτοφανή μέτρα αστυνόμευσης, καθ' όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης, οι γυναίκες πολλές φορές μπήκαν μέσα από τα συρματοπλέγματα και πέρασαν στο εσωτερικό της βάσης. Στόχος των φιλειρηνιστριών να κάνουν αδύνατη τη χρησιμοποίηση των πυραύλων «Κρουζ».

«Για να χρησιμοποιηθούν οι "Κρουζ" θα πρέπει να τους μετακινήσουν. Για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να σκοτώσουν άοπλους Βρετανούς πολίτες», δήλωνε παραμονές της μεγάλης κινητοποίησης η Ελεν Τζον, μια από τις γυναίκες που ίδρυσαν την κατασκήνωση. Την ίδια ώρα ο υπουργός Αμυνας της χώρας δήλωνε κυνικά, ότι δεν αποκλείεται να πυροβοληθούν γυναίκες! Η βρετανική κυβέρνηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχε μετακινήσει τέτοιο όγκο αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να διασφαλίσει την περιφρούρηση της βάσης, ώστε δημιουργήθηκε οικονομικό πρόβλημα με τη διατήρηση και συντήρησή τους.

Από τη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 12 του Δεκέμβρη 1983 στη βάση Γκρίνχαμ Κόμον
Από τη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 12 του Δεκέμβρη 1983 στη βάση Γκρίνχαμ Κόμον
Εξάλλου, την ίδια χρονική περίοδο εκκρεμούσε δίκη με την αμερικανική κυβέρνηση. Κατήγοροι ήταν 12 γυναίκες από το Γκρίνχαμ Κόμον και μέλη του Κογκρέσου, ενώ κατηγορούμενοι ήταν ο Ρίγκαν, ο Ουάινμπέργκερ και ο γενικός υπεύθυνος των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ