Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε» για τις τιμές προϊόντων!

Αντ. Σκυλλάκος: Κινείστε στη λογική της απελευθέρωσης των αγορών

Το ενδιαφέρουν της κυβέρνησης για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και της παραγωγής επιχείρησε να αποδείξει με τη χθεσινή του παρέμβαση ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης, στηριζόμενος κυρίως στις περίφημες κοινοτικές επιχορηγήσεις. Παρ' όλα αυτά δεν μπόρεσε να αποφύγει την παραδοχή των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης στην ελληνική γεωργία.

Παίρνοντας το λόγο ο Γιώργος Ανωμερίτης σημείωσε για την κυβερνητική πολιτική ότι «έχουμε μια συγκεκριμένη στρατηγική που ακολουθούμε στη Γεωργία» και θα καταφέρουμε να οδηγήσουμε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής του αγροτικού πληθυσμού. Επισήμανε επίσης ότι χάρη στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης από την ΕΕ «παίρνουμε υπερδιπλάσιες ενισχύσεις».

Αναφορικά με το κόστος παραγωγής σημείωσε πως «ό,τι μπορούμε να κάνουμε το έχουμε κάνει», σημειώνοντας ότι συμβολή στο κόστος θα έχει και η «είσοδος της Ελλάδας στην ΟΝΕ που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση λόγω της μείωσης των επιτοκίων. Αναφορικά πάντως με την εμπορική τιμή των προϊόντων παραδέχτηκε ότι «εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε», αφού έχουμε επιλέξει να είμαστε σε κάποια συγκεκριμένα όργανα και «δεν είναι θέματα του κράτους τα θέματα της αγοράς»!!! Τέλος, για τους συνεταιρισμούς ο υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η «επιχειρηματικότητα», αποτιμώντας ως θετικό τον πρόσφατο νόμο που όριζε τον τρόπο εκλογής των διοικήσεων.

Ανταπαντώντας αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε αναφορικά με την παρέμβαση του υπουργού ότι «παρουσιάζονται στοιχεία επιλεκτικά σε μια προσπάθεια να διαστρέψουν την αλήθεια», τονίζοντας ότι είναι άλλα τα στρατηγικά σημεία που πρέπει να προσέξει «για να βγάλει ένας καλόπιστος παρατηρητής στοιχεία για το ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα», σημειώνοντας για την κυβερνητική πολιτική ότι «κρύβετε το ότι κινείστε στη λογική της απελευθέρωσης των αγορών», ενώ «οι συνθήκες δε μας επιτρέπουν να ανταγωνιστούμε» άρα θα έχουμε τα επόμενα χρόνια «εξάλειψη της μικρομεσαίας αγροτιάς». «Αυτή είναι η προοπτική για τον αγρότη» επισήμανε προσθέτοντας ότι η πολιτική της ΕΕ είναι «η όλο και μικρότερη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών», δηλαδή «να γίνουν νέα τσιφλίκια».

Για τους συνεταιρισμούς ο Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε ότι οι διεπαγγελματικές οργανώσεις είναι «των βιομηχάνων και των μεγαλοαγροτών» με τους αγρότες «δεμένους χειροπόδαρα». Αναφερόμενος στις θέσεις του ΚΚΕ, έκανε λόγο για «πλήρη αξιοποίηση του αγροτικού τομέα» και στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών με μείωση του κόστους και συνεταιρισμούς που θα κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο εισηγητής του κόμματος Αθανάσιος Νάκος, έκανε λόγο για «αδιαφορία και ανικανότητα» της κυβέρνησης στη γεωργική πολιτική της μιλώντας για «μηδενική απορρόφηση για τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία από τα ευρωπαϊκά κονδύλια» καθώς και για «απόρριψη μετά τη φέτα άλλων 61 αγροτικών προϊόντων από τη διαδικασία κατοχύρωσης ονομασίας προέλευσης προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων».

Μακριά από κάθε λογική αντίθεσης στις επιλογές της ΕΕ για την ελληνική γεωργία, η αγορήτρια του ΣΥΝ, Ασημίνα Ξηροτύρη, έκανε λόγο για «κυβερνητική αποτυχία» στον τομέα της Γεωργίας, σημειώνοντας ότι έχουμε «συνεχή μείωση απασχόλησης στον τομέα της γεωργίας» και «η ελληνική ύπαιθρος οδηγείται σιγά σιγά σε εγκατάλειψη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ