Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ηθελε περισσότερα και πιο «τολμηρά»

Απογοητευμένος από το «μίζερο» αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής στη Νίκαια εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της πορείας προς την ομοσπονδιοποίηση.

Μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ ο Κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «επετεύχθη, υποτίθεται, ένας οδυνηρός συμβιβασμός, μετά από πολλά παζάρια και ολονύκτιες διαβουλεύσεις. Το αποτέλεσμα όμως είναι μίζερο». «Δεν μπορεί, πρόσθεσε, η ΕΕ να εξαντλείται, επί πολλούς μήνες και, τελικά, τις τελευταίες μέρες, σ' ένα παζάρι μικροπολιτικής, ή προσπάθειας συμβιβασμών εθνικών μικροσυμφερόντων, τη στιγμή που μπαίνουμε πια στον 21ο αιώνα, τη στιγμή που τόσα πολλά διακυβεύονται από το μέλλον της ευρωπαϊκής πορείας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέρριψε την ευθύνη στο ότι «η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν ανταποκρίνεται στο ύψος των προσδοκιών, στο ύψος των αναγκών και των απαιτήσεων των ευρωπαϊκών λαών», επικρίνοντάς τη γιατί τα Κοινοβούλια και οι πολίτες ήταν εκτός της Συνόδου Κορυφής και απλά έγινε «ένα παζάρι κυβερνήσεων». Στην ερώτηση που ο ίδιος έθεσε «τελικά τι αποφασίστηκε» απάντησε: «Μία νέα Διακυβερνητική, τα αμέσως επόμενα χρόνια». Γι' αυτό θεώρησε ως καθήκον του κόμματός του «να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να πούμε ότι αν θέλουμε η Ευρώπη να έχει το μέλλον που οραματιστήκαμε και οραματιζόμαστε, θα χρειαστεί - και αναφέρομαι στις πολιτικές ηγεσίες - πολύ μεγαλύτερο θάρρος, πολύ μεγαλύτερη τόλμη».

Σε δεύτερο επίπεδο εκτίμησε ότι «οι όποιες αποφάσεις ελήφθησαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μακροπρόθεσμα δεν εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα». Η παρατήρηση αυτή έγινε όσον αφορά το ζήτημα της διασφάλισης της εθνικής ακεραιότητας της χώρας. «Αυτό -είπε - δεν επιτυγχάνεται, τόσο στο γενικότερο θεσμικό επίπεδο, αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση την περίφημη εταιρική σχέση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ». Αντί να υπάρξει, πρόσθεσε, μια αποσαφήνιση και βελτίωση των όρων του Ελσίνκι, η εταιρική σχέση που ψηφίστηκε περιλαμβάνει αναφορές «που είναι αποδυναμωμένες και σε σχέση με το Ελσίνκι».

Ο Στ. Μάνος

Από την πλευρά του ο Στ. Μάνος σε σχετική δήλωση σημείωσε ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Νίκαια δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της διευρυμένης Ευρώπης» γιατί «αντί του ευρωπαϊκού οράματος κυριάρχησαν οι μικροπολιτικές επιδιώξεις και ο εθνικισμός». Παράλληλα, όμως, οι «Φιλελεύθεροι» θεωρούν ότι για την Ελλάδα οι αποφάσεις της Νίκαιας «δεν είναι κακές, παρά μόνο στο μέτρο που δεν είναι καλές για όλη την Ευρώπη». Δεδομένου όμως ότι θεσμοθετήθηκε η Ευρώπη των δύο ή και των περισσότερων ταχυτήτων είναι περισσότερο σημαντικό παρά ποτέ να προσπαθήσει η Ελλάδα να αποφύγει το περιθώριο και την εξαίρεση και να παραμείνει στον πυρήνα της Ενωμένης Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, κ.λπ). Το διά ταύτα δεν είναι άλλο από την «ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα και αποφασιστικά οι βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές στην παιδεία και την οικονομία που τόσα χρόνια αναβάλει η κυβέρνηση Σημίτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ