Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Απαραίτητη η ιδεολογική αντεπίθεση του κομμουνιστικού κινήματος

Χαιρετιστήριο του Κόμματος στο 16ο Συνέδριο του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος  

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Μ. Ζάχαρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Νίκο Σερετάκη, στέλεχος του Κόμματος και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, βρέθηκε στη Λισαβόνα, όπου παρακολούθησε τις εργασίες του 16ου Συνεδρίου του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, οι εργασίες του οποίου έληξαν την περασμένη Κυριακή. Στο χαιρετιστήριο που η αντιπροσωπεία έκανε προς το Συνέδριο του αδελφού κόμματος η ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε τα παρακάτω:

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό προς τους συνέδρους του 16ου Συνεδρίου του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Οι κομμουνιστές της Ελλάδας με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Πορτογαλία και τον αγώνα της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των κομμουνιστών της χώρας σας. Ιδιαίτερα εκτιμούν τους αγώνες του φιλειρηνικού κινήματος και τους αγώνες «για απασχόληση με δικαιώματα». Χαιρέτισαν τις πρωτοβουλίες και τις μεγάλες εργατικές πορείες στη χώρα σας. Εκτιμούν τις θέσεις του Πορτογαλικού ΚΚ, που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από τη συμμετοχή αντιπροσώπων του Κόμματός σας στην ομάδα GUE/NGL, στις Διεθνείς Συναντήσεις στην Αθήνα και σε άλλες ευκαιρίες.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Συμμεριζόμαστε την ανάλυσή σας ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που εξελίσσεται σε μεγάλη έκταση και βάθος η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Στην οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική πολιτική, στο πολιτικό σύστημα, στον ιδεολογικό και πολιτιστικό τομέα. Διαμορφώνονται νέοι, πιο στυγνοί όροι εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, με νέα συστήματα απασχόλησης, με εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, κι ακόμη με την πλήρη κατάργηση άλλων κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

θεωρούμε ότι ο διαχωρισμός σε κράτη καταπιεστές και έθνη καταπιεζόμενα αναπαράγεται και οξύνεται σήμερα. Στις καπιταλιστικές ενώσεις δεν μπορεί να υπάρξει ισοτιμία των κρατών-μελών. Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) έχουν αναπτυχθεί όλες οι διαδικασίες για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και τον άγριο ανταγωνισμό ανάμεσα στις μονοπωλιακές επιχειρήσεις. Οσο οξύνεται η αντίθεση στην κοινωνικοποίηση της παραγωγής, από τη μια, και στη συγκέντρωση των μέσων παραγωγής και του κοινωνικού πλούτου, από την άλλη, θα εντείνεται η ανισόμετρη ανάπτυξη στα πλαίσια της καπιταλιστικής ενοποίησης.

Την ίδια ώρα στη θέση του Διεθνούς Δικαίου, που είχε διαμορφωθεί μεταπολεμικά, κάτω από την πίεση της ΕΣΣΔ, την ισχύ του κομμουνιστικού συστήματος, του διεθνούς εργατικού κινήματος, των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων των λαών, επιβάλλεται ένα νέο Δίκαιο. Βασική του έκφραση είναι το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, αλλά και πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΑΣΕ, που νομιμοποιούν πλήρως την ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση, την αλλαγή συνόρων. Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται με τη νέα «αντιπυραυλική ομπρέλα» να καταπατήσουν τις διεθνείς συνθήκες περιορισμού των πυρηνικών όπλων. Δημιουργούνται νέοι μισθοφορικοί στρατοί για να μην υπάρχουν αντιδράσεις όταν θα γυρίζουν τα φέρετρα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Η ΕΕ εξελίσσεται σε παγκόσμιο χωροφύλακα και ανταγωνίζεται τον ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ. Οπως δείχνει και το πρόσφατο παράδειγμα της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η κυβέρνηση της Ελλάδας χρησιμοποιεί την ταξική συνεργασία, την ολομέτωπη ιδεολογική επίθεση, έως και την ένταση της κρατικής βίας και καταστολής για να περάσει νέα αντιδραστικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Ενάντια στις μεγάλες κινητοποιήσεις κατά του βρώμικου πολέμου του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και στην επίσκεψη Κλίντον, στους εργατικούς και μαθητικούς αγώνες, χρησιμοποιήθηκε η αστυνομική βία, οι εισαγγελικές παρεμβάσεις και άλλα μέσα που υπονομεύουν τις έτσι κι αλλιώς περιορισμένες δημοκρατικές ελευθερίες.

Σ' αυτές τις συνθήκες το Κόμμα μας, που βαδίζει προς το 16ο Συνέδριό του, έχει καταθέσει στην ελληνική κοινωνία την πρότασή του για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης. Μια συμμαχία της εργατικής τάξης και των μικροαστικών στρωμάτων του χωριού και της πόλης, που έχουν συμφέρον, πέρα από τις διαφορές τους, να παλέψουν κατά του κοινού αντιπάλου τους, του μεγάλου κεφαλαίου και των διεθνών μονοπωλίων, με στόχο τη λαϊκή εξουσία, που θα συμβάλει στο ν' ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό στη χώρα μας.

Αυτό το Μέτωπο θα αντλεί κατά κύριο λόγο τη δύναμή του από την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, από τις διεργασίες και ανακατατάξεις που αυτή φέρνει στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η πορεία ενότητας της εργατικής τάξης, η κατάκτηση του ηγετικού καθοδηγητικού ρόλου της στο λαϊκό κίνημα και του κόμματός της, του ΚΚΕ, μέσα στη ζωή και τη δράση.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Το κόμμα μας εκτιμά ότι το κομμουνιστικό κίνημα, παρά την πρόοδο που σημείωσε σε ορισμένες χώρες, παραμένει, οργανωτικά και ιδεολογικά, κατακερματισμένο. Η ιδεολογική διαπάλη στις γραμμές του είναι ιδιαίτερα έντονη.

Επίκεντρό της παραμένει η επικαιρότητα του μαρξισμού-λενινισμού, η στρατηγική των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων, η στάση απέναντι στην καπιταλιστική κρίση, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις καπιταλιστικές διεθνείς ενώσεις και οργανισμούς, στον ιστορικό ρόλο της εργατικής τάξης και της νομοτέλειας της σοσιαλιστικής επανάστασης, στην εκτίμηση για τις αιτίες της νίκης της αντεπανάστασης στο τέλος της δεκαετίας του '80.

Το κόμμα μας θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί πιο έντονα ο διάλογος και η συζήτηση των διαφορετικών απόψεων και θεμελιακών διαφορών που έχουν προκύψει.

Κάθε κόμμα έχει ασφαλώς την πρώτη ευθύνη απέναντι στην εργατική τάξη και στο λαό της χώρας του. Η διεθνοποίηση όμως της πάλης αυξάνει περισσότερο την ευθύνη για τις γενικότερες εξελίξεις και την πορεία του εργατικού κινήματος.

Σ' αυτές τις συνθήκες χρειάζεται η ιδεολογική αντεπίθεση του κομμουνιστικού κινήματος, που πιστεύει στο ρόλο του διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και στην επαναστατική διαδικασία, για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού πόλου που θα αντιστέκεται παγκόσμια στον ιμπεριαλισμό και θα δίνει ώθηση στην πάλη σε εθνικό επίπεδο, που παραμένει σήμερα μοχλός για θετική επίδραση του κινήματος στις εξελίξεις.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Ευχόμαστε και πάλι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας κι εκφράζουμε τη βεβαιότητά μας ότι οι αποφάσεις σας θα συμβάλουν στην παραπέρα ενίσχυση του κύρους του κόμματός σας στη χώρα σας και διεθνώς, στην παραπέρα ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των κομμάτων μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ