Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Ετρεξαν για την ειρήνη

Σ' αυτόν τον τοίχο οι Ναζί εκτέλεσαν εκαντοντάδες πατριώτες στο μπλοκο της Κοκκινιάς κατά την διάρκεια της κατοχής. Την Κυριακή το πρωί οι νεαροί δρομείς της ειρήνης στάθηκαν μπροστά απ' αυτό τον τοίχο, για να υπερασπιστούν την ειρήνη, για να μην υπάρξουν άλλα μπλόκα...
Σ' αυτόν τον τοίχο οι Ναζί εκτέλεσαν εκαντοντάδες πατριώτες στο μπλοκο της Κοκκινιάς κατά την διάρκεια της κατοχής. Την Κυριακή το πρωί οι νεαροί δρομείς της ειρήνης στάθηκαν μπροστά απ' αυτό τον τοίχο, για να υπερασπιστούν την ειρήνη, για να μην υπάρξουν άλλα μπλόκα...
Ο Βασίλης, η Αντιγόνη και ο Μανώλης βρέθηκαν την Κυριακή το πρωί στο χώρο του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Βρέθηκαν εκεί, μαζί με άλλους συνομηλίκους τους, για να πάρουν μέρος σ' έναν αγώνα δρόμου. Ετρεξαν τρία χιλιόμετρα μέσα στους δρόμους της Νίκαιας, θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα ειρήνης... Συμμετείχαν στην 11η Ειρηνοδρομία, που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς, σε συνεργασία με πολλούς μαζικούς φορείς και που φέτος ήταν αφιερωμένη στους λαούς που αγωνίζονται για την ανατροπή της «νέας τάξης», που επιβάλλεται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η αφετηρία και το τέρμα, ένα ιστορικό σημείο αυτής της γειτονιάς του Πειραιά, ο χώρος του μπλόκου της Κοκκινιάς.

Στο παιδικό τους μυαλό, ο όρος «νέα τάξη πραγμάτων» μάλλον είναι δυσνόητος και «ξένος» στο λεξιλόγιό τους. Δεν είναι, όμως, ξένες οι εικόνες που μπαίνουν στα σπίτια τους, μέσα από τους δέκτες των τηλεοράσεων τους, με τα δολοφονημένα παιδιά πριν από ένα χρόνο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και οι καθημερινές πλέον εικόνες με τα παιδιά της Παλαιστίνης. «Τρέχουμε για την ειρήνη. Γιατί δε θέλουμε να σκοτώνονται τα παιδιά...», μας είπε ο 10χρονος Γιώργος και μέσα σ' αυτήν την πρότασή του κρύβεται νόημα και ο συμβολισμός της κυριακάτικης εκδήλωσης.

«Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους λαούς, που αγωνίζονται. Στους λαούς, που δε θέλουν να μετατραπεί η χώρα τους σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», τόνισε, στο σύντομο χαιρετισμό της, η πρώην δήμαρχος Νίκαιας και μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, Βέρα Νικολαΐδου. Και πρόσθεσε: «Σ' αυτήν την τραγική πραγματικότητα για τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, η ελληνική κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος, δίνοντας μαθήματα υπακοής και υποταγής». Εμείς, κατέληξε, δεν πρόκειται να ησυχάσουμε, μαζί με τους άλλους λαούς θα συνεχίσουμε τον αγώνα, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, για να εξασφαλίσουμε ένα ειρηνικό μέλλον στα παιδιά μας.

Ολα τα παιδιά που πήραν μέρος στον αγώνα δρόμου βραβεύτηκαν για τη συμμετοχή τους και οι νικητές των κατηγοριών κατά ηλικία πήραν τα μετάλλιά τους. Οι φορείς που διοργάνωσαν την εκδήλωση, εκτός από την Επιτροπή Ειρήνης, ήταν οι εξής: Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Νίκαιας, Σύλλογος Δασκάλων Νίκαιας, Ορειβατικός Φυσιολατρικός Ομιλος Νίκαιας (ΟΦΟΝ), Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Τριάδας, Ενωση Σμυρναίων, Εθνική Αντίσταση, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας, Γυμναστικός Σύλλογος «Ο Λούης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ