Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ολο και πιο συχνές οι εκδηλώσεις της έρπουσας κρίσης

Με κάθε αφορμή εκδηλώνεται πλέον η έρπουσα εσωκομματική κρίση στο ΣΥΝ και αυτή τη φορά το λόγο πήρε ο Θ. Μαργαρίτης, μέλος της ΠΓ και πρώην γραμματέας της ΝΕ Β' Αθήνας του κόμματος, της οποίας η συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.

Με δήλωσή του στον Τύπο ο Θ. Μαργαρίτης (εκ των εκσυγχρονιστών) αφού διευκρινίζει ότι δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα επειδή δε «θα ήταν ορθό να υπάρχουν δύο μέλη της ΠΓ στο ίδιο μεσαίο όργανο» και αφού υπεραμύνεται του δικαιώματος κάθε πλευράς (βλέπε τάσης) να προβάλει διαφορετικές λύσεις για τη θέση αυτή, περνά στην επίθεση στηλιτεύοντας τις επιλογές της ηγεσίας για την πλήρωση της θέσης του γραμματέα της ΝΕ που εκφράζουν «παρωχημένες αντιλήψεις υπερίσχυσης εσωκομματικών μηχανισμών».

Αναφέρει συγκεκριμένα: «Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος και μάλιστα στην "αντιδημοφιλή" οργανωτική δουλιά. Φοβούμαι όμως ότι οι νέες επιλογές της ηγεσίας για τη συγκεκριμένη θέση εκφράζουν την αναπαραγωγή περιχαρακώσεων σε πλειοψηφίες και μειοψηφίες, όπως προέκυψαν από το τελευταίο συνέδριο και είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς στο οργανωτικό επίπεδο. Εκφράζουν την επιβίωση παρωχημένων αντιλήψεων της υπερίσχυσης των εσωκομματικών μηχανισμών, της στρεβλής έννοιας περί "κομματικής νομιμότητας"».

Να αναφέρουμε ότι για τη θέση του γραμματέα προωθείται - σύμφωνα με πληροφορίες - η Σούλα Παναρέτου, που τυγχάνει της αποδοχής «ρεύματος» και «προεδρικών» που πλειοψηφούν στη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή.

Δηλώσεις για τη Νίκαια

Στο μεταξύ χτες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, την οποία απασχόλησε κατά κύριο λόγο το θέμα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στη Νίκαια. Τις εκτιμήσεις της ΠΓ συμπυκνώνει η δήλωση του Ν. Χουντή, υπεύθυνου για ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής σύμφωνα με την οποία τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής δεν ήταν ούτε θετικά ούτε αρνητικά, αλλά θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα αν δεν έλειπε το... όραμα!

Η Μαρία Δαμανάκη αν και παρούσα στη συνεδρίαση δεν πήρε θέση εκεί, το έκανε όμως στον «αέρα» του ραδιοφωνικού σταθμού «Φλας», απ' όπου μόνο που δεν έκλαψε για το τραυματισμένο γόητρο της ΕΕ, ενώ δημαγωγώντας ασύστολα, υπερασπίστηκε όλα εκείνα τα ζητήματα που στοχεύουν στην παραπέρα ισχυροποίηση των μεγάλων χωρών - μελών της ΕΕ και στην απονεύρωση της όποιας δυνατότητας παρέμβασης στη λήψη των αποφάσεων, έχουν οι μικρότερες.

Δήλωσε λοιπόν ότι το θρίλερ της Νίκαιας θα μπορούσε να αποφευχθεί αν είχε προετοιμαστεί καλύτερα η κατάσταση ώστε «να μη φτάσουμε στο σημείο να δίνουμε την εντύπωση ότι η Ευρώπη περνά μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της. Νομίζω ότι δεν αξίζει». Επέρριψε δε ευθύνες στη γαλλική προεδρία λέγοντας: «η γενιά του Μιτεράν μάς απογοήτευσε και θα απογοήτευε σήμερα και τον ιδρυτή της, ο οποίος είχε ένα ευρωπαϊκό όραμα και μία ευρωπαϊκή προοπτική»!!!

Στη συνέχεια εκτίμησε για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής, τα ολέθρια για τους λαούς της Ευρώπης, πως «πρόκειται για ένα συμβιβασμό, ανάμεσα στο μέλλον της Ευρώπης και στο παρόν της, ανάμεσα στην προοπτική της ομοσπονδιακής Ευρώπης και τις προσπάθειες ορισμένων χωρών να προτάξουν τα εθνικά βραχυπρόθεσμα συμφέροντα, τις εθνικές τους ματαιοδοξίες». Υπερσκελίζοντας δε ακόμα και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ισχυρίστηκε πως ο συμβιβασμός δεν έγινε ανάμεσα σε μικρές και μεγάλες χώρες, διάκριση την οποία χαρακτήρισε παρωχημένη(!) αλλά ανάμεσα «στο μέλλον της Ευρώπης και σε μια προσπάθεια ορισμένων χωρών να υπερασπιστούν το παρελθόν, την εθνική ματαιοδοξία, αυτά τα οποία συνδέονται με μια κακή έννοια εθνικού γοήτρου»!!!

Στο όνομα δε της «Ευρώπης των πολιτών», υπερασπίστηκε το πληθυσμιακό κριτήριο που προβάλλουν ισχυρές χώρες - μέλη της ΕΕ προκειμένου να ενισχύσουν την κυριαρχία τους. Εκρινε πως «το θέμα δεν είναι να δημιουργήσουμε χάσμα ανάμεσα σε μικρές και μεγάλες χώρες», αποκρύβοντας πως αυτό ακριβώς επιδιώκεται από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ. Ακολούθως ουδέν το μεμπτόν και στην ενισχυμένη συνεργασία, αφού «η Ελλάδα μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο με ευέλικτες συμμαχίες και με τις μεγάλες χώρες» και για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της, έπλεξε το εγκώμιο της Γερμανίας λέγοντας πως εμφανίστηκε διαλλακτική και έπαιξε ένα συμβιβαστικό και εποικοδομητικό ρόλο!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ