Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Συντηρείτε τη λογική του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας

Συζητήθηκε  στη Βουλή σχετική Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ για την αποδοχή της συμμετοχής του Προέδρου του Μαυροβουνίου  στη Σύνοδο της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ

Την υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης στη διατήρηση της απειλής του περαιτέρω διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας, με αιχμή το Μαυροβούνιο, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Ορέστης Κολοζώφ, κατά τη διάρκεια συζήτησης Ερώτησής του σχετικά με την αποδοχή της συμμετοχής του Προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς, στη Σύνοδο της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ, παρά το ότι το Μαυροβούνιο δεν είναι ανεξάρτητο κράτος.

Απαντώντας στο ερώτημα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης επισήμανε ότι «η συμμετοχή του Προέδρου Τζουγκάνοβιτς, ήταν κατόπιν απαιτήσεως της Γαλλικής Προεδρίας, για την οποία δε διατυπώθηκε αντίρρηση από κανένα από τα μέλη της Ενώσεως και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας», προσθέτοντας πως «ο κ. Τζουγκάνοβιτς ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας» καθώς και ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίζει το ενιαίο και το αδιαίρετο της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας».

Παίρνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, σημείωσε πως «θα ήθελα ειλικρινά να πιστέψω ότι το σκεπτικό ήταν αυτό που μας είπατε», «όμως έχω ορισμένες επιφυλάξεις που οφείλονται στην πορεία αυτής της διαδικασίας». Τόνισε ότι ανεξάρτητα πώς αντιμετωπίζει το θέμα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας (σημειώνοντας ότι ξέρουμε πώς λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση ενόψει της εδραίωσης της θέσης της στα Βαλκάνια), υποστήριξε ότι υπάρχει μια προϊστορία μια και «σε όλη τη διαδικασία του Συμφώνου Σταθερότητας των Βαλκανίων δε συμμετείχε η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά συμμετείχε ο εκπρόσωπος του Μαυροβουνίου». Ο Ορέστης Κολοζώφ κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχει στην ΕΕ η «θέληση να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο το θέμα παραπέρα διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας» και «εκεί εντάσσεται η θέληση της Γαλλικής Προεδρίας».

Επίσης αναφερόμενος στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σημείωσε ότι έπρεπε να πρότεινε «να κληθεί και ο εκπρόσωπος της Σερβίας» σημειώνοντας ότι «αυτό δεν έγινε γιατί λειτουργείτε μέσα σε αυτή τη λογική. Να υπάρχει η Δαμόκλεια Σπάθη πάνω από την ΟΔΓ», με στόχο τον διαμελισμό της «εκεί θα θέλαμε εμείς η ελληνική κυβέρνηση να δείξει κάποια ευαισθησία», επισήμανε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ