Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Στη βάση των ΝΑΤΟικών επιλογών

Τα θέματα που επιτάσσει η ατζέντα του ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια, ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών, που είχε την Κυριακή και τη Δευτέρα στα Σκόπια ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος. Στα πλαίσια αυτά, συζήτησε με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ για την κατάσταση στο Κόσσοβο και τις εξελίξεις στη Νότια Σερβία.

Μετά το τέλος των συνομιλιών με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Λ. Γκεοργκίεφσκι, ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε πως «εκτιμήσαμε ότι η σταθερότητα στο Κόσσοβο θα εξαρτάται από την ανάπτυξη σχέσεων με τη νέα πολιτική ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας και την υποστήριξη του Προέδρου Κοστούνιτσα, στις προσπάθειές του για ένα σταθερό μέλλον στην περιοχή». Επίσης, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας τόνισε ότι σ' αυτό το πλαίσιο επιβάλλεται μια πιο στενή συνεργασία των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και ΠΓΔΜ και ειδικότερα αναφέρθηκε στη συμφωνία συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών για την προώθηση προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος είτε ευρωπαϊκής προοπτικής, είτε διμερή προγράμματα εξοπλισμού και έρευνας. Ανέφερε ακόμα ότι οι δυο χώρες διεκδικούν αποτελεσματικά την προώθηση προγραμμάτων υποδομής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή και ειδικότερα έκανε λόγο για την εξέλιξη σε αυτοκινητόδρομο του οδικού άξονα Θεσσαλονίκη - Σκόπια -Βελιγράδι - Λιουμπλιάνα - Μόναχο, που είναι και ο βασικός εμπορικός άξονας των Βαλκανίων.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συζήτηση που είχε με το νέο υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σ. Κερίμ, με τον οποίο, όπως είπε, συζήτησαν σχετικά με τις προοπτικές ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις οποίες υποστηρίζει και η Ελλάδα. Αναφορικά με την κατάσταση στη Νότια Σερβία, είπε ότι οι συνομιλητές του εξέφρασαν την ανησυχία τους και ότι συμφωνήθηκε να υπάρξουν στο μέλλον πρωτοβουλίες και από τις δύο χώρες, τόσο στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και στο επίπεδο του ΝΑΤΟ και της ειρηνευτικής δύναμης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ