Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους

Παλαίμαχοι κομμουνιστές - αγωνιστές τιμήθηκαν για την προσφορά τους από την ΚΟΒ Αγίας Σοφίας Πειραιά 

Εδωσαν τα πάντα στο κίνημα και στο λαό. Αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι για την εθνική ανεξαρτησία, αλλά και για να δουν οι εργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι καλύτερες μέρες, για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό. Οι αστικές κυβερνήσεις τούς αντάμειψαν με χιλιάδες μέρες φυλακής και εξορίας, με εκατοντάδες ώρες βασανιστηρίων επειδή δεν έσκυψαν το κεφάλι στους ξένους και ντόπιους αφέντες. Η εργατική τάξη όμως, από τα σπλάχνα της οποίας βγήκαν, τούς αναγνώρισε σαν τους φυσικούς της ηγέτες. Ο λόγος για τους πέντε Πειραιώτες κομμουνιστές που την Κυριακή η Κομματική Οργάνωση της Αγίας Σοφίας, τούς τίμησε για τους αγώνες τους.

Πρόκειται για τους Μήτσο Κολιαράκη, Μίμη Καρδάση, Ντόρα Βασιλειάδου, Γιάννη Κουρτέση και Νικήτα Σουγκλάκο. Η τελετή σεμνή όπως αρμόζει σε κομμουνιστές που έκαναν το χρέος τους, αλλά και έντονα συναισθηματικά φορτισμένη, αφού οι επαναστάτες πρώτα απ' όλα είναι άνθρωποι που αποφάσισαν να τα δώσουν όλα για τον άνθρωπο. Παρών και ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, που έδωσε στους τιμώμενους τις πλακέτες μαζί με ένα λουλούδι. Ενα κατακόκκινο τριαντάφυλλο.

«Σήμερα η ΚΟΠ τιμά παλαίμαχους αγωνιστές, κομμουνιστές. Ανθρώπους οι οποίοι περπάτησαν και συνεχίζουν το δρόμο της ανειρήνευτης πάλης ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Αγωνιστές, κομμουνιστές που έπραξαν και πράττουν το χρέος τους απέναντι στο λαό, στο κόμμα, στη χώρα. Αγωνιστές που σε ήρεμους καιρούς, αλλά και σε θύελλες περπάτησαν όρθιοι. Αγωνιστές που υπερασπίστηκαν με το όπλο στο χέρι την ανεξαρτησία της χώρας. Που πολέμησαν ενάντια σε Γερμανούς, Ιταλούς φασίστες κατακτητές. Που συνέχισαν τον αγώνα ενάντια στους Εγγλέζους και στους Αμερικάνους και σήμερα συνεχίζουν κόντρα στη Νέα Τάξη των Ευρωαμερικανών», τόνισε ο Σπύρος Χαλβατζής και πρόσθεσε:

«Τι είναι αλήθεια αυτό που χαρακτηρίζει τους συντρόφους που τιμάμε σήμερα; Ακούραστοι να υπηρετούν το λαό. Σταθεροί, ασυμβίβαστοι στις αρχές, στις ιδέες τους ακριβοδίκαιοι. Το αν σήμερα υπογραμμίζουμε την αγωνιστική, τίμια, ασυμβίβαστη στάση και συμπεριφορά, είναι γιατί ζούμε σε καιρούς χαλεπούς. Σε εποχές δύσκολες που υπάρχουν συνδικαλιστές που όχι μόνο δεν έχουν περήφανη στάση και συμπεριφορά, αλλά αντίθετα συμβιβάζονται. Οι αγωνιστές που τιμάμε σήμερα έφεραν μια αγωνιστική αντίληψη στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων. Μια ηθική στάση απέναντι στη ζωή. Και έχει τεράστια ιδεολογικοπολιτική, διαπαιδαγωγητική σημασία σήμερα η στάση ζωής που κράτησαν αυτοί οι αγωνιστές. Τώρα που τα εκφυλιστικά φαινόμενα αναπτύσσονται γοργά και πολλαπλασιαστικά, ο ρόλος που έπαιξαν οι άξιοι, ακούραστοι, ασυμβίβαστοι αγωνιστές, έχει τη δική του αξία».

Καταλήγοντας ο Σπ. Χαλβατζής είπε: «Το ΚΚΕ δε μονοπωλεί την αγωνιστικότητα, τη διεκδίκηση, την τίμια στάση ζωής. Εκτός από τους κομμουνιστές, ήταν κι άλλοι αριστεροί, προοδευτικοί άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούσαν και συχνά ανταποκρίνονταν σε ανάλογα αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν και σήμερα τέτοια στοιχεία. Μόνο που δυστυχώς λιγοστεύουν καθημερινά. Αν υπογραμμίζουμε αυτές τις χαρακτηριστικές ιδιότητες που είχαν και έχουν τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, είναι γιατί γι' αυτούς τους συγκεκριμένους αυτά τα χαρακτηριστικά ήσαν και παραμένουν τρόποι ζωής. Αυτοί ήσαν και παραμένουν το Κόμμα στο χώρο δράσης τους. Δεν ήταν και δεν είναι κάτι το ευκαιριακό και τυχαίο. Η διαπαιδαγώγηση αυτών των αγωνιστών στα πλαίσια της λειτουργίας τους ως μέλη του ΚΚΕ είχε και έχει τεράστια σημασία. Η διάθεση για δράση, για κοινωνική προσφορά, η απεριόριστη εμπιστοσύνη στο εργατικό και ευρύτερα στο λαϊκό κίνημα, η επιθυμία να υπηρετούν, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη το λαό και τον τόπο, δίνει αντικειμενικά, μια άλλη διάσταση στο έργο τους.

Οσο υπάρχουν αγωνιστές που ακολουθούν αυτή την πορεία, τόσο το κίνημα θα αναπτύσσεται, τόσο θα συνεχίζεται η λαϊκή πάλη και θα αλλάζουν οι συσχετισμοί στο εργατικό λαϊκό κίνημα και στο πολιτικό επίπεδο. Τόσο θα μεγαλώνει η αισιοδοξία μας ότι το αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης θα γίνεται πραγματικότητα».

Η τελετή τέλειωσε με τη Διεθνή, τον ύμνο των όπου Γης επαναστατών κομμουνιστών.

Στράτευση με το ΚΚΕ

Νωρίτερα διαβάστηκε κείμενο 43 πρώην μελών του ΚΚΕ, αριστερών και προοδευτικών κατοίκων της Αγίας Σοφίας, στο οποίο εκφράζεται η εμπιστοσύνη τους στην πολιτική του ΚΚΕ και η απόφασή τους να στηρίξουν το Κόμμα. Το κείμενο με τίτλο «Στρατευόμαστε με το ΚΚΕ για το Λαϊκό Μέτωπο», έχει ως εξής:

«Εμείς που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο, ανένταχτοι αριστεροί, προοδευτικοί πολίτες από την περιοχή της Αγ. Σοφίας του Πειραιά, χαιρετίζουμε τη διεξαγωγή του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Πιστεύουμε ότι ο βασικός πολιτικός στόχος του ΚΚΕ, η δημιουργία του ΑΑΔΜ, δηλαδή ενός κοινωνικού - πολιτικού μετώπου ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, εκφράζει τα ζωτικά συμφέροντα των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, των συνταξιούχων, της νεολαίας, της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην υπόθεση της οικοδόμησης ενός τέτοιου λαϊκού Μετώπου. Καλούμε όσους κατά καιρούς πέρασαν μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και όλους τους αριστερούς, τους προοδευτικούς πολίτες της περιοχής μας που συμφωνούν με την αναγκαιότητα να δυναμώσει η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική, φιλολαϊκή, σε ρήξη με τα μονοπώλια και την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων, ανεξάρτητα με επιμέρους επιφυλάξεις να στρατευτούν μαζί μας, να συμπαραταχτούν με το ΚΚΕ στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων, των συσπειρώσεων, απαραίτητης προϋπόθεσης για τη δημιουργία του ΜΕΤΩΠΟΥ».


Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ