Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛ.ΑΣ. - ΕΥΠ
Αμερικανόπνευστος συντονισμός για την τρομοκρατία

Λακωνικά αόριστη ήταν η χτεσινή απάντηση της υπουργού Εσωτερικών Βάσως Παπανδρέου, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα την τρομοκρατία. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και εκτός από την υπουργό Εσωτερικών συμμετείχαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο διοικητής της ΕΥΠ Π. Αποστολίδης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ι. Γεωργακόπουλος.

Οσον αφορά το αντικείμενο της σύσκεψης, η υπουργός τόνισε ότι «είχαμε μια συνεργασία για τρέχοντα θέματα των αρμοδίων υπηρεσιών». Σε ερώτηση αν σε αυτά εντάσσεται και το ζήτημα της τρομοκρατίας, απάντησε ότι συζητήθηκαν «διάφορα θέματα που αφορούν ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας δήλωσε ότι «γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ΕΥΠ συνεργάζεται με την ΕΛ.ΑΣ. Αρα, σε ορισμένα θέματα τα δυο υπουργεία έχουν συναρμοδιότητα». Η συναρμοδιότητα αυτή φάνηκε και από το ότι αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο καλύτερος συντονισμός των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταδικάσει ως απαράδεκτη την αμερικάνικη θέση ότι τρομοκράτες στην Ελλάδα θεωρούνται όσοι διαδηλώνουν ενάντια στους Αμερικάνους και τον ιμπεριαλισμό, δηλώνει και τον προσανατολισμό του συντονισμού της ΕΛ.ΑΣ. με την ΕΥΠ...

Σε σχέση με το θέμα αυτό, η κινητικότητα έχει ενταθεί μετά τη δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου από τη «17 Ν». Η υπογραφή του μνημονίου αντιτρομοκρατικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, που αναμένεται να υπογραφεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, οι συζητήσεις που διεξάγονται για το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και οι απόψεις που έχουν διατυπωθεί για 50.000 αστυνομικούς που θα αναλάβουν την περιφρούρηση της διοργάνωσης, δείχνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής. Προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ., στρατιώτες σε ρόλο αστυφύλακα, σεκιουριτάδες, πρόσθετοι αστυνομικοί και κάμερες, που θα επιβλέπουν... Αλλωστε, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει δηλώσει: «Οι Αγώνες είναι μια ευκαιρία για την Αστυνομία και τη χώρα μας να δώσει εξετάσεις στο θέμα της ασφάλειας...».

Οι πρώτες επιτυχημένες «εξετάσεις» της κυβέρνησης δόθηκαν ήδη με την επικύρωση της σύμβασης δικαστικής συνδρομής μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ. Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να εισχωρήσουν στο ποινικό σύστημα της Ελλάδας, στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Οπως προβλέπουν οι διατάξεις της, αρκεί και μόνον οι ΗΠΑ να θεωρούν μια πράξη αξιόποινη, για να σπεύσει η χώρα μας να υλοποιήσει τις απαιτήσεις τους, ακόμα και αν στην Ελλάδα η πράξη για την οποία κατηγορείται κάποιος δε θεωρείται αξιόποινη.

Το μνημόνιο αντιτρομοκρατικής συνεργασίας αποτελείται από ανελαστικούς όρους, που θα αλλάζουν ανάλογα με τις διαθέσεις των δύο πλευρών. Περιττεύει να υπενθυμίσουμε ποια πλευρά έχει τη δυνατότητα να επιβάλει τη δική της διάθεση.

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, «ο κύκλος της συνεννόησης έχει κλείσει. Το κείμενο έχει συμφωνηθεί. Μένει να απαντήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ πότε θα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υπογραφή αυτού του κειμένου, στο ίδιο επίπεδο, βεβαίως, με το οποίο θα εκπροσωπηθεί και η δική μας χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ