Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελεύθερος και να σκοτώνει;

Ασέβεια προς τον νεκρό 17χρονο Σέρβο η χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου, που επέτρεψε στον πιστολέρο αστυνομικό να συνεχίσει ανενόχλητος το ανθρωποκυνηγητό

Μόνο ως πρώτου μεγέθους πρόκληση μπορεί να εκληφθεί η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, που άφησε ελεύθερο τον αστυνόμο Κ. Βαντούλη, ο οποίος, πριν 20 μήνες, δολοφόνησε εν ψυχρώ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τον 17χρονο Σέρβο μαθητή Μάρκο Μπουλάτοβιτς, επειδή θεωρήθηκε «ύποπτος κλοπής πορτοφολιού».

Το δικαστήριο μετά από πρόταση του εισαγγελέα κ. Λιούστα -ο οποίος αποδέχτηκε ότι το δάχτυλο του Βαντούλη που πάτησε τη σκανδάλη και σκότωσε έναν ανύποπτο 17χρονο υπέστη πίεση (!) από νεαρούς Σέρβους, συμμαθητές του Μάρκο, που προσπάθησαν να διαφύγουν - καταδίκασε τον αστυνόμο Κ. Βαντούλη σε 2 χρόνια και τρεις μήνες φυλάκιση, με τριετή αναστολή και δικαίωμα έφεσης. Γεγονός, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των γονιών του άτυχου Μάρκο, που στις 23 Οκτώβρη του 1998 έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα του υπηρεσιακού όπλου του αστυνομικού. Μάλιστα, προειδοποίησαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια, ενώ δεν αποκλείεται να υποβάλουν και αγωγή κατά του ελληνικού κράτους.

Προηγούμενα, η πολιτική αγωγή είχε ζητήσει την αλλαγή του κατηγορητηρίου σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Πρόταση, που δεν έγινε αποδεκτή.

Ετσι, μετά την απόφαση του δικαστηρίου που καταδίκασε τον αστυνόμο σε 2 χρόνια για ανθρωποκτονία από αμέλεια και τρεις μήνες για παράνομη χρήση του όπλου, ο Κ. Βαντούλης φυγαδεύτηκε άρον - άρον από το δικαστικό μέγαρο, συνοδευόμενος από τους συναδέλφους του συνδικαλιστές. Από χθες είναι ελεύθερος να συνεχίσει το έργο του...

Δεν είπε την αλήθεια

Αυτό επισήμανε στην κατάθεσή του ο Σέρβος ιατροδικαστής κ. Στάνκοβιτς, σημειώνοντας πως η κατεύθυνση του βλήματος ήταν από κάτω προς τα πάνω, κάτι που αποδεικνύει πως ο αστυνομικός (ύψος 1,63) είχε πιάσει από το χέρι τον Μπουλάτοβιτς (ύψος 1,99), τον τράβηξε προς τα κάτω και κόλλησε το όπλο πάνω του. Κατάθεση, την οποία επιβεβαίωσε και ο Ελληνας εμπειρογνώμονας Α. Γιάννης.

Αλλά και το επιχείρημα της τυχαίας εκπυρσοκρότησης κατέρριψαν οι Σέρβοι εμπειρογνώμονες, που υπογράμμισαν ότι το συγκεκριμένο όπλο είναι μεγάλης ισχύος και ασφάλειας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκπυρσοκροτήσει, αν προηγουμένως δεν έχει απασφαλιστεί και το δάχτυλο δεν είναι στη σκανδάλη.

Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής, κ. Διαλυνάς, δήλωσε μετά το πέρας της διαδικασίας: «Ηταν άθλος που δικάστηκε ο αστυνομικός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ