Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΕΙΑ
«Βροχή» νομοσχεδίων

Θα κατατεθούν δυο μέσα στο καλοκαίρι και θα είναι έτοιμα άλλα δυο το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας

Το ένα μετά το άλλο θα αρχίσουν να έρχονται τα νομοσχέδια για την υγεία το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ενώ θα ακολουθήσει και η περίφημη «μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ», σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, στη χτεσινή συνάντησή του με τους δημοσιογράφους.

Μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια για τους επιθεωρητές της υγείας και την εκπαίδευση των γιατρών. Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε τη σύνταξη νομοσχεδίου για τον ιδιωτικό τομέα υγείας και επανέλαβε ότι συντάσσεται νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία -που θα είναι έτοιμα το φθινόπωρο.

Δηλαδή, η κυβέρνηση ετοιμάζει τέσσερα νομοσχέδια εκτός απ' τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ». Ο υπουργός δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για το περιεχόμενο των νομοσχεδίων, ενώ, αναφερόμενος στα υπό έκδοση Προεδρικά Διατάγματα είπε ότι το ΠΔ για τις ιδιωτικές κλινικές θα εισαχθεί για συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ότι έχει ετοιμαστεί σχέδιο ΠΔ για τα Διαγνωστικά Κέντρα, που έχει δοθεί στους φορείς για συζήτηση.

Οσον αφορά τους γενικότερους σχεδιασμούς ο υπουργός δεν άνοιξε τα χαρτιά του, παρότι φαίνεται ότι έχει κάνει κάποιες επιλογές. Πάντως, επικέντρωσε στη σύνταξη υγειονομικού χάρτη ανά περιφέρεια, αλλά απέφυγε να αποκαλύψει τι θα βρίσκεται πίσω απ' τους υγειονομικούς χάρτες και το οποίο θα αποτελέσει μέρος της «μεταρρύθμισης του ΕΣΥ».

Ερωτηθείς για τις εμπειρίες απ' τις περιοδείες στην επαρχία, ο υπουργός είπε ότι μελετάται η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας, διευκρινίζοντας ότι αυτό δε θα σημάνει την εκχώρησή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εταιρίες λαθρεμπορίας της υγείας

Ο Αλ. Παπαδόπουλος μίλησε και χτες για λαθρεμπόριο υγείας, μετά τις διαπιστώσεις από τους τελευταίους ελέγχους του υπουργείου και αφορά την εισαγωγή ασθενών από γειτονικές χώρες.

Οπως είπε ο υπουργός η εισαγωγή αυτή γινόταν από ελληνικές εταιρίες, που πήγαιναν στην Αλβανία και διαφήμιζαν ότι μπορούν να πάνε αρρώστους στην Ελλάδα για να τους θεραπεύσουν τζάμπα. Ηδη ένας γιατρός στο νοσοκομείο της Βέροιας -που είχε εμπλακεί σε τέτοιες περιπτώσεις- έχει παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση του Διοικητικού Διευθυντή για παρελκόμενες πράξεις.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, που έχει πανελλήνια μορφή, ο υπουργός θα έχει κοινή σύσκεψη με τους προέδρους των ΔΣ των νοσοκομείων Ιπποκράτειου (Θεσσαλονίκης), Παπανικολάου, Χατζηκώστα, Πανεπιστημιακού Ιωαννίνων και Ελενα Βενιζέλου.

Οπως φαίνεται απ' τις επιλογές για τη σύσκεψη, αλλά από όσα είπε ο υπουργός η λαθρεμπορία της υγείας -όπως την προσδιόρισε ο ίδιος- παρουσιάζει μεγάλη έκταση στον μαιευτικό τομέα.

Ακόμα ο υπουργός μίλησε για τα εξής θέματα:

  • Προσανατολίζεται στη δημιουργία Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ως αυτόνομων υπηρεσιών, χωρίς να διευκρινίσει αν το προσωπικό του θα βρίσκεται σε λειτουργική διασύνδεση με το νοσοκομείο.
  • Γίνονται προσπάθειες να πετάξουν μέσα στο καλοκαίρι τα τέσσερα απ' τα πέντε ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, ενώ αναφερόμενος στα δύο αεροπλάνα ο υπουργός είπε ότι βρίσκονται στη διαδικασία παραλαβής, αλλά σε περίπτωση που δεν έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές δε θα παραληφθούν.
  • Βρέθηκαν ψευδομονάδες στα νερά «Αθως», «Δίρφυς» και «Ηραίον» και δόθηκε εντολή προς τις νομαρχίες για τη δέσμευση των παρτίδων και την αναστολή λειτουργίας καθώς και τον επανέλεγχο της λειτουργίας.

Αρχισε να επανακυκλοφορεί το νερό «Ζαρός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ