Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ποιος ρατσισμός; Οι μετανάστες αρνούνται τη φιλοξενία μας!

Προκλητικές δηλώσεις Ρέππα, που προσπάθησε να εμφανίσει την Ελλάδα ως παράδεισο για τους μετανάστες

Το άσπρο - μαύρο πρoσπάθησε να κάνει για μια ακόμα φορά - στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών - ο «μετρ» του είδους, Δημήτρης Ρέππας. Επίμονες οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, με αφορμή την προχτεσινή Εκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία καταγγέλλει ευθέως την Ελλάδα για ρατσισμό και ξενοφοβία, αλλά οι απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν άκρως ...αποστομωτικές: «Είναι γνωστό ότι χιλιάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ξένοι πολίτες έχουν εισέλθει και έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας, αλλά αποφεύγουν να ενταχθούν σ' αυτήν τη διαδικασία. Να συμμορφωθούν, δηλαδή, και να επιδιώξουν τη νομιμοποίησή τους»!

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, δηλαδή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε χτες να πείσει πως οι μετανάστες της χώρας μας - που κάθε βράδυ κλείνονται στα σκοτεινά υπόγεια του κέντρου, για να αποφύγουν τις κλούβες της αστυνομίας και τη βέβαιη απέλασή τους - είναι αυτοί που αρνούνται τα χαρτιά της νομιμοποίησής τους! Προσπάθησε να πείσει - ακόμα δεν καταλάβαμε ποιους - πως τα τραγικά γεγονότα της Νέας Κίου δεν αποτελούν φαινόμενο ρατσισμού, αλλά - κρατηθείτε - «φαινόμενο βεντέτας, που εκδηλώνεται συχνά σε κάποιες περιοχές»! Μάλιστα, για να στηρίξει τα «επιχειρήματά» του, έκανε μομφή στην επιμονή των δημοσιογράφων για το συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας: «Για να οδηγηθούμε στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, πρέπει να εξετάσουμε το θέμα από κάθε άποψη. Μη μένετε σε μια αποσπασματική προσέγγιση, γιατί τότε τα συμπεράσματα που θα βγάλετε δε θα είναι ορθά»!

Ουσιαστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζητά να κλείσουμε τα μάτια σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας, στη σούπερ εκμετάλλευση, που δέχονται καθημερινά οι περίπου 800.000 μετανάστες της χώρας μας, που δουλεύουν απ' το πρωί μέχρι το βράδυ ανασφάλιστοι για ένα κομμάτι ψωμί. Να κλείσουμε τα αυτιά μας στις καταγγελίες που κάνουν οι ίδιοι οι μετανάστες και στο πάγιο αίτημα όλων των κοινοτήτων τους για νομιμοποίηση και του τελευταίου αλλοδαπού. Και να ξεχάσουμε τις ατέλειωτες ουρές που δημιουργήθηκαν πρόσφατα για την πολυπόθητη Λευκή και Πράσινη Κάρτα.

Πάντως, η Εκθεση της αρμόδιας για την καταπολέμηση του ρατσισμού Επιτροπής αναφέρει - μεταξύ άλλων - πως από τις 220.000 αλλοδαπούς που ζήτησαν Πράσινη Κάρτα στη χώρα μας, την έλαβαν μόλις οι 23.000! Διαπιστώνει ότι οι Τσιγγάνοι, οι Αλβανοί, οι μουσουλμάνοι της Θράκης αποτελούν θύματα δυσμενών διακρίσεων, ξεκαθαρίζει πως οι υπάρχοντες νόμοι συχνά δεν εφαρμόζονται και ότι «ορισμένες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στο ρατσισμό, στις διακρίσεις και στη μισαλλοδοξία». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους Αλβανούς, που ζουν στη χώρα μας, αφού η συγκεκριμένη έκθεση υπογραμμίζει πως αποτελούν συχνά θύματα ξενοφοβίας, η οποία τροφοδοτείται «από ελληνικά ΜΜΕ, τα οποία, με τη μετάδοση ειδήσεων, που προκαλούν εντυπωσιασμό και μεροληπτούν, φέρουν πρωταρχική ευθύνη για την κακή εικόνα των Αλβανών στην Ελλάδα». Ανάλογες διαπιστώσεις υπάρχουν για τους μουσουλμάνους και για τους Τσιγγάνους, η αντιμετώπιση των οποίων απ' τις αστυνομικές αρχές της Ελλάδας χαρακτηρίζεται στην έκθεση απαράδεκτη. Ισως, μάλιστα, να είναι εξίσου απαράδεκτη με τις χτεσινές δηλώσεις Ρέππα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ