Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Διοίκηση ιδιωτικοποίησης» στην «Ολυμπιακή»

Με σαφή εντολή να προετοιμάσει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Διον. Καλόφωνος.

Αυτό προκύπτει από όσα είπε χτες ο Δ. Καλόφωνος στους δημοσιογράφους, παρουσιάζοντας τα άμεσα μέτρα που προωθεί για τη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών και την αντιμετώπιση των ταμειακών προβλημάτων της ΟΑ. Μιλώντας στο ίδιο πνεύμα με τους προκατόχους του Βρετανούς «μάνατζερ», αλλά και όσους άλλους άσκησαν διοίκηση στον εθνικό αερομεταφορέα, δεν παρέλειψε να κινδυνολογήσει λέγοντας ότι αν δεν εξευρεθούν κατεπειγόντως 14 δισ. δρχ. ώστε να καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, που άφησαν οι Βρετανοί, τότε η ΟΑ κινδυνεύει να κλείσει. Για το ρόλο του στην εταιρία ο Δ. Καλόφωνος δεν είχε πρόβλημα να παραδεχτεί ότι με τη λήψη μέτρων, που θα αναδείξουν τη μεγάλη αξία του ομίλου εταιριών της ΟΑ, θα προετοιμάσει την ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα, με την έλευση του «στρατηγικού συμμάχου» μέχρι το τέλος του 2000. Για τη διοίκηση που άσκησαν οι Βρετανοί της «Σπίντγουιν» (θυγατρική της «Μπρίτις Αιργουέις»), τη χαρακτήρισε οδυνηρή για την εταιρία, καθώς, όπως είπε, στο τέλος του 2000 το ταμειακό έλλειμμα θα ανέλθει σε 21 δισ. δρχ. και το λειτουργικό έλλειμμα στα 30 δισ. δρχ. Στα άμεσα μέτρα που θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση η νέα διοίκηση της ΟΑ περιλαμβάνονται αυξήσεις 3% στα εισιτήρια εσωτερικού και 5% στα εισιτήρια εξωτερικού, αναδιαρθρώσεις στα δρομολόγια, περικοπές στις δαπάνες διαφήμισης από 1,7 δισ. δρχ. σε 700 εκατ. δρχ., καθώς και «καλύτερη διαχείριση προσωπικού». Τα προσδοκώμενα έσοδα από τις προτεινόμενες αυξήσεις υπολογίζονται σε τρία δισ. δρχ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Δ. Καλόφωνος ανήγγειλε ότι θα «παγώσουν» οι συμβάσεις των Βρετανών για την εκποίηση του στόλου της ΟΑ, που ερευνώνται από τον εισαγγελέα, ενώ για το κτίριο της ΟΑ στη Νέα Υόρκη, για το οποίο υπάρχει προσφορά 7,5 δισ. δραχμών, τάχθηκε υπέρ της αγοράς του από το ελληνικό δημόσιο. Οσον αφορά στις απαιτήσεις αποζημίωσης των Βρετανών «μάνατζερ» (αξιώνουν 900 εκατ. δρχ. για δεδουλευμένα, καθώς και το ένα τρίτο της αμοιβής που θα έπαιρναν αν έμεναν 30 μήνες που προέβλεπε η σύμβαση), ανέφερε ότι το θέμα αυτό θα εξεταστεί από ειδική επιτροπή. Επιτροπή, επίσης, θα συγκροτηθεί και για την επίσπευση των διαδικασιών μετεγκατάστασης της ΟΑ στο νέο αεροδρόμιο Σπάτων.

Στη Βουλή

Με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» Ρ. Λιντς να κάνει λόγο για σκάνδαλα και να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διεκδικήσεων της «Σπίντγουιν» έναντι του εθνικού αερομεταφορέα, αλλά και την κυβέρνηση να μην παίρνει θέση για τα 17 δισεκατομμύρια με τα οποία χρεώθηκε το ελληνικό δημόσιο από τους τελευταίους διαχειριστές της εταιρίας, έληξε προχτές αργά το βράδυ η συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής. Στα πλαίσια της επιτροπής εγκρίθηκε ο διορισμός του Διον. Καλόφωνου με 8 θετικές και 7 αρνητικές ψήφους στη θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Το γεγονός της απόσεισης των κυβερνητικών ευθυνών επισήμανε, κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων προς τον απερχόμενο και τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, ο οποίος και καταψήφισε το διορισμό και χαρακτήρισε τη μέχρι τώρα πορεία «ελληνοβρετανικό φιάσκο».

Ο Ρ. Λιντς έκανε λόγο για κυβερνητικές παρεμβάσεις στη διαχείριση της εταιρίας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημίωσης από την «Ολυμπιακή», λέγοντας ότι το «διαζύγιο» με την κυβέρνηση ξεκίνησε ομαλά, όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα τελειώσει έτσι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσωρινή διοίκηση στην «πτήση» για το ξεπούλημα (2000-06-14 00:00:00.0)
Αφεση αμαρτιών στους Βρετανούς (2000-06-08 00:00:00.0)
Στον αέρα η μετεγκατάσταση στα Σπάτα (2000-04-19 00:00:00.0)
Παρέμβαση υπέρ των Αγγλων (1999-07-08 00:00:00.0)
Εκκληση στη Βουλή να απορρίψει τη "λεόντεια σύμβαση" (1999-07-01 00:00:00.0)
Η πολιτική ξεπουλήματος θα ηττηθεί... (1999-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ