Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό - δεν ιδιωτικοποιείται!

Ανακοίνωση με αφορμή τα προβλήματα υδροδότησης, τα έργα υποδομής που καθυστερούν και τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση. Οχι στην αύξηση κατά 20% της τιμής του νερού που προωθεί η Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης

«Να μην ανατιμηθεί το νερό, να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να υδροδοτηθούν το πολεοδομικό συγκρότημα και οι ευρύτερες περιοχές χωρίς προβλήματα και να σταματήσει κάθε διαδικασία που στοχεύει στην εκμετάλλευση από ιδιώτες ενός τέτοιου βασικού αγαθού όπως είναι το νερό», ζητά η ΚΟΘ του ΚΚΕ. Με ανακοίνωσή της ενημερώνει το λαό για τις επιλογές κυβέρνησης και ιδιωτών και προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες που θα υπάρξουν σε βάρος των λαών, αν ο έλεγχος των υδάτινων πόρων περάσει στα χέρια των πολυεθνικών.

Με αφορμή την εκφρασμένη πρόθεση της Εταιρείας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) να εισηγηθεί αυξήσεις μέχρι και 20% στα τιμολόγια του νερού, η ΚΟΘ του ΚΚΕ επισημαίνει πως «οι ανατιμήσεις δεν έχουν ως σκοπό να καλύψουν το λειτουργικό κόστος ή τα έργα υποδομής, αλλά να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις (δώρα) για να περάσει η ύδρευση στα χέρια των ιδιωτών». Και υπογραμμίζει: «Θέλουν να μετατρέψουν το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Ηδη η ιδιωτικοποιημένη ΕΥΔΑΠ πουλάει κατά 70% ακριβότερο το νερό. Γιατί σκοπός της εταιρίας είναι τα κέρδη του ιδιώτη. Δεν είναι η εξυπηρέτηση των βασικών λαϊκών αναγκών για επαρκές φθηνό, υγιεινό νερό για όλους».

Αναφερόμενη στα προβλήματα υδροδότησης περιοχών του πολεοδομικού συγκροτήματος και την καθυστέρηση στα έργα υποδομής τονίζει: «Σήμερα πολλές περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης δεινοπαθούν από τη λειψυδρία, μόνιμη ή εποχιακή, χωρίς την προοπτική άμεσης κάλυψης των αναγκών τους, γιατί έλειψαν οι δαπάνες για έργα υποδομής (αντικατάσταση, επέκταση του δικτύου), ο στοιχειώδης προγραμματισμός. Αν π.χ. σήμερα ερχόταν το νερό από τον Αλιάκμονα, δε θα μπορούσε να διατεθεί επειδή το δίκτυο είναι απαρχαιωμένο και δεν υπάρχουν δεξαμενές αποταμίευσης! Η ολοκλήρωση των έργων υποδομής μετατοπίζεται από τους αρμόδιους στο αόριστο μέλλον (1989, 2001, 2006 και τώρα για το 2025!). Κανένας δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι, και όταν ολοκληρωθούν τα έργα στο μέλλον, θα λυθεί το πρόβλημα του νερού, γιατί τα έργα γίνονται χωρίς σχεδιασμό και πρόβλεψη για το πληθυσμιακό και οικιστικό μέλλον του νομού και ιδιαίτερα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Αμφιβολίες εκφράζονται από ειδικούς για τη βιωσιμότητα και ποιότητα των έργων υποδομής που ήδη γίνονται, αλλά και για το ζήτημα της διαφάνειας».

Επίσης η ΚΟΘ του ΚΚΕ καταγγέλλει πως καμία κυβέρνηση και διορισμένη διοίκηση μέχρι στιγμής δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για όλα τα προβλήματα ύδρευσης του νομού και σημειώνει πως «η τωρινή διοίκηση της ΕΥΑΘ, πίσω από τις απόψεις για κατασπατάληση και χαμηλό τιμολόγιο, προσπαθεί να μετατοπίσει τις δικές της ευθύνες στο λαό, να συσκοτίσει τις πραγματικές αιτίες και κυρίως να αποκρύψει την κυβερνητική επιλογή να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΑΘ και να εμπορευματοποιήσει το νερό». Σημειώνει δε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ εντάσσεται στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική του ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας, σύμφωνα με τις εντολές της ΕΕ, όπως ακριβώς συμβαίνει με τη ΔΕΘ, το Λιμάνι κ.ά.

Ηδη γαλλική εταιρία εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΕΥΑΘ. Οι αρμόδιοι μάλιστα της εταιρίας αυτής δεν έκρυψαν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν την ΕΥΑΘ ως όχημα για διείσδυση στη βαλκανική «ενδοχώρα», ώστε να επεκτείνουν την εκμετάλλευσή του σε βάρος και των άλλων βαλκανικών λαών.

Καταλήγοντας, η ΚΟΘ του ΚΚΕ υπογραμμίζει πως «η απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει το νερό σε ιδιώτες προκαλεί το λαϊκό αίσθημα, γιατί είναι διάχυτη σήμερα η βεβαιότητα ότι πολυεθνικοί μονοπωλιακοί και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί επιθυμούν να ελέγξουν τους υδάτινους πόρους, πράγμα που θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τους λαούς, όχι μόνο για την ανεξαρτησία τους, αλλά και για την επιβίωσή τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ