ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΟΥΤΣΑΣ
Στους δρόμους και πάλι ζητώντας σχολεία
Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009

Αίθουσες... διδασκαλίας του 2ου Γυμνασίου Αρτέμιδας!
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται στην αρχή μιας ακόμα σχολικής χρονιάς μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί της Λούτσας καθώς συνεχίζουν να είναι αντιμέτωποι με την ανυπαρξία σχολικών κτιρίων που να καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες της περιοχής. Ηδη την περασμένη βδομάδα οι μαθητές των δύο Γυμνασίων και του Λυκείου Αρτέμιδας, έκαναν μαζική συγκέντρωση και πορεία στο δημαρχείο την οποία θα επαναλάβουν και πάλι την Πέμπτη το πρωί έχοντας συμπαραστάτες γονείς και εκπαιδευτικούς.

Τα τελευταία χρόνια και μετά την αλματώδη αύξηση του πληθυσμού στη Λούτσα, που ξεπερνάει σήμερα τους 60.000 κατοίκους, είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 15 σχολικές μονάδες οι οποίες όμως στεγάζονται σε μόλις έξι δημόσια σχολικά κτίρια και πολλοί από τους 3.000 μαθητές κάνουν μάθημα σε καταστήματα, κοντέινερ, παραπήγματα και αποθήκες!

Είναι χαρακτηριστικό, ότι εδώ και χρόνια για να καλυφτούν οι ανάγκες του πλήθους των μαθητών γυμνασίου, στήθηκε ακριβώς δίπλα στο κτίριο του 1ου Γυμνασίου και το 2ο Γυμνάσιο... εξ ολοκλήρου από προκάτ αίθουσες. Είναι γεγονός άλλωστε, ότι αν και ακόμα δεν υπάρχουν ούτε καν σχέδια για κατασκευή κτιρίου για το 2ο Γυμνάσιο, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής έχει στείλει έγγραφο που μιλάει για ανάγκη ίδρυσης και τρίτου γυμνασίου. Οσον αφορά το Λύκειο, η αύξηση των μαθητών σε δημοτικά και γυμνάσια τα προηγούμενα χρόνια, είχε αποτέλεσμα φέτος να φτάσει και αυτό στα όριά του και σχεδιάζεται να εγκαταστήσουν και εκεί τρία κοντέινερ.

Το ΚΚΕ φέρνει το θέμα στη Βουλή

Για το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του προβλήματος σχολικής στέγης της Αρτέμιδας, αυτό του 2ου Γυμνασίου που λειτουργεί εξ ολοκλήρου σε προκάτ αίθουσες, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Πρωτούλης.

«Σε τέτοιου τύπου αίθουσες (σ.σ. προκάτ) που ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι 18 μαθητές, σήμερα στοιβάζονται ακόμα και πάνω από 26 μαθητές, ενώ την ίδια στιγμή η ΟΣΚ ΑΕ οικοδομεί ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες σχολεία, αφήνει να οξύνεται στο έπακρο το πρόβλημα της σχολικής στέγης, προκειμένου να προχωρά απρόσκοπτα η δημιουργία σχολείων μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)», σημειώνουν οι βουλευτές στο κείμενο της Ερώτησης. Προσθέτουν ακόμα ότι: «Πίσω από τέτοιες καταστάσεις κρύβονται οι ευθύνες της ίδιας πολιτικής που σταθερά και απαρέγκλιτα όλα αυτά τα χρόνια υλοποιούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και η οποία είναι υπεύθυνη για το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με τη ανέγερση δημόσιων σχολικών κτιρίων».

Οι βουλευτές ρωτούν την υπουργό Παιδείας εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία ανέγερσης, όχι μέσω ΣΔΙΤ, ενός σύγχρονου δημόσιου σχολικού κτιρίου για το 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδας, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκρηκτική η κατάσταση της σχολικής στέγης στην Κρήτη (2023-04-12 00:00:00.0)
Προβλήματα στέγασης και υποδομών σε σχολεία (2018-10-04 00:00:00.0)
Αναγκαία η ίδρυση 3ου Γυμνασίου (2017-07-15 00:00:00.0)
Θεωρούν «πολυτέλεια» τις δαπάνες για σχολεία (2010-09-17 00:00:00.0)
Ηξερε πού πήγαινε! (2008-09-12 00:00:00.0)
«Μάθε παιδί μου γράμματα» ...σε κοντέινερ (2005-10-19 00:00:00.0)