ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Σύμφυτη με το σύστημα η διαπλοκή του κεφαλαίου με τα κόμματά του

Για το ρόλο της Επιτροπής που συγκροτήθηκε χτες, αλλά και την ουσία της υπόθεσης, μίλησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ολομέλεια της Βουλής

Πέμπτη 28 Γενάρη 2010

Eurokinissi

Η πολυεθνική έκανε στην Ελλάδα ό,τι ακριβώς έκανε και στον υπόλοιπο κόσμο: Χρηματοδοτούσε τα κόμματα εκείνα, από την πολιτική και τις αποφάσεις των οποίων φιλοδοξούσε να εισπράξει πολλαπλάσια οφέλη
Με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, η Βουλή αποφάσισε χθες τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της «Ζήμενς», που, όπως είναι γνωστό, αφορά στις μίζες που πήραν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, προκειμένου η εταιρεία να πάρει προμήθειες για δημόσια έργα και να κάνει δουλειές με τον ΟΤΕ. Η επιτροπή θα συνεδριάσει πρώτη φορά την ερχόμενη Τρίτη, ενώ μια μέρα νωρίτερα θα αρχίσει τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τόνισε ότι το Κόμμα συμφωνεί με τη σύσταση Εξεταστικής επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι η υπόθεση «Ζήμενς» συνδέεται άμεσα με το πολιτικό χρήμα των κομμάτων εξουσίας.

Αναφερόμενος στην ουσία της υπόθεσης, είπε ότι είναι σύνηθες φαινόμενο η επίσημη ή κάτω από το τραπέζι χρηματοδότηση των κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και η συμμετοχή μας στην Εξεταστική έχει κυρίως την έννοια να αναδείξουμε τον παράγοντα εκείνο που παράγει και αναπαράγει τα ονομαζόμενα σκάνδαλα, που δεν είναι άλλος από το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα.

Ο Θ. Παφίλης σημείωσε, πάντως, ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως σε μια περίοδο ολομέτωπης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, η κυβέρνηση φέρνει ένα πακέτο Εξεταστικών Επιτροπών επιχειρώντας έτσι να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Συνένοχοι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Μιλώντας για το σκάνδαλο της «Ζήμενς», είπε ότι είναι γνωστό πως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εμπλέκονται στην υπόθεση, αλλά την ίδια ώρα αλληλοκατηγορούνται και παριστάνουν τους αρχάγγελους της κάθαρσης. Και τα δύο κόμματα, κατέληξε, δε θέλουν ουσιαστικά μέτρα και γι' αυτό δε δέχονται την ονομαστικοποίηση των μετοχών και των τίτλων του Δημοσίου, την κατάργηση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου ή τον έλεγχο στην εξαγωγή κεφαλαίων.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν είχε και δεν έχει καμία σχέση με μίζες και ως εκ τούτου «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Δεν έχουμε, είπε, αυταπάτες, αφού γνωρίζουμε ότι τα σκάνδαλα τα δημιουργούν οι πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων και υπενθύμισε ότι οι όποιες αποκαλύψεις γίνονται έρχονται μετά από τον ανταγωνισμό των μονοπωλιακών ομίλων, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν νέες αγορές. Η «Ζήμενς» τόνισε ο βουλευτής, έκανε αυτό που κάνει σε όλο τον κόσμο: Χρηματοδότησε τα δύο κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) για να πάρει προμήθειες από το ελληνικό Δημόσιο.

Θέτοντας μια άλλη πτυχή του θέματος, ο Σπ. Χαλβατζής είπε ότι ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αντιπαρατίθενται για τη διαδικασία αγοράς του συστήματος παρακολούθησης C4I, δε λένε κουβέντα για την αξιοποίησή του προκειμένου να παρακολουθούνται οι λαϊκές κινητοποιήσεις, αφού και οι δύο συμφωνούν στην καταστολή του λαϊκού κινήματος .

Βολική δικομματική αντιπαράθεση

Τα δύο συνένοχα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες και καταθέσεις ότι εμπλέκονται σε δοσοληψίες με τη «Ζήμενς», κατά τη χτεσινή συζήτηση επιχείρησαν να ρίξει το ένα την ευθύνη στο άλλο.

Το επίπεδο και το περιεχόμενο της μεταξύ τους αντιπαράθεσης αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι στόχος των Εξεταστικών Επιτροπών δεν είναι η πραγματική ανάδειξη των ζητημάτων που μελετούν και, πολύ περισσότερο, η καταπολέμηση των αιτιών που τα παράγουν, αλλά η δημιουργία εντυπώσεων, ενταγμένη στον ανέξοδο δικομματικό καβγά για υπαρκτά σκάνδαλα.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιστράτευσαν την ευχαριστήρια επιστολή του Κ. Καραμανλή προς τον πρώην επικεφαλής της «Ζήμενς» στην Ελλάδα Μ. Χριστοφοράκο, για τη συμβολή του στην εκλογική νίκη της ΝΔ το 2004, λέγοντας ότι με αυτήν αποδεικνύεται ο χρηματισμός της ΝΔ και δήλωσαν ότι θα καλέσουν τον πρώην πρωθυπουργό να προσέλθει στην Εξεταστική για να δώσει εξηγήσεις.

Από την άλλη μεριά, οι βουλευτές της ΝΔ επικεντρώθηκαν στην ομολογία Τσουκάτου, ότι πήρε από τον Χριστοφοράκο ένα εκατομμύριο μάρκα, τα οποία κατέθεσε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, ισχυριζόμενοι ότι είναι το μόνο μέχρι στιγμής στοιχείο για χρηματισμό κόμματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαίσχυντος συμβιβασμός κυβέρνησης - πολυεθνικής (2012-04-05 00:00:00.0)
Αποτίμηση του ταξιδιού στο Μόναχο (2010-11-02 00:00:00.0)
Ερευνάται ο ρόλος «ενδιάμεσων» στις μίζες (2010-06-10 00:00:00.0)
Προκλητικός ο διάδοχος του Χριστοφοράκου (2010-06-05 00:00:00.0)
Δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα για μίζες (2010-05-19 00:00:00.0)
Κινήσεις συμβιβασμού του ΟΤΕ με την πολυεθνική (2010-03-03 00:00:00.0)