Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Ερευνάται ο ρόλος «ενδιάμεσων» στις μίζες

Με πρόταση του Θ. Παφίλη, ζητείται η συνδρομή της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης στη διερεύνηση της υπόθεσης

Πολυπλόκαμο αποδεικνύεται το δίκτυο της μεταφοράς της μίζας στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις σχέσεις αίματος του κεφαλαίου με τα κόμματά του
Πολυπλόκαμο αποδεικνύεται το δίκτυο της μεταφοράς της μίζας στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τις σχέσεις αίματος του κεφαλαίου με τα κόμματά του
Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, που κοινοποιείται στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, έστειλε χθες μετά από πρόταση του εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο της «ΖΗΜΕΝΣ», ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης προς την αντίστοιχη της Γερμανίας για να έρθουν στην Ελλάδα στοιχεία που αφορούν το «μαύρο χρήμα» της πολυεθνικής.

Ταυτόχρονα, η Εξεταστική ζητάει έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 18 επιχειρηματιών και εταιρειών, αφού από τη δικογραφία έχει προκύψει ότι μέσω αυτών διακινήθηκαν χρήματα που προέρχονται από τα «μαύρα ταμεία» της «ΖΗΜΕΝΣ».

Στην επιστολή που κοινοποιείται στον πρωθυπουργό, η Εξεταστική εισηγείται στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων Ελλάδας - Γερμανίας να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί η «ΖΗΜΕΝΣ» από τη γερμανική κυβέρνηση να παράσχει στοιχεία και βοήθεια προς την ελληνική Δικαιοσύνη και την Εξεταστική Επιτροπή και, παράλληλα, να οδηγηθεί το θέμα στα αρμόδια όργανα της ΕΕ σε διοικητικό και πολιτικό επίπεδο.

Επίσης, εισηγείται τα συναρμόδια υπουργεία και οργανισμοί να προσδιορίσουν το σύνολο της ζημιάς που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη δράση της «ΖΗΜΕΝΣ» και να ζητήσουν απευθείας από τη γερμανική πολυεθνική τα σχετικά στοιχεία.

Η Εξεταστική Επιτροπή ζητάει να γίνει δεκτή η πρότασή της για την άμεση σύσταση ειδικής επιτροπής ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων, που κατά την τελευταία 20ετία διατέλεσαν υπουργοί και στελέχη στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Ελεγχοι σε συναλλαγές επιχειρηματιών

Από τις καταθέσεις στην Εξεταστική, αλλά και από τα έγγραφα της δικογραφίας έχει προκύψει διακίνηση «μαύρων χρημάτων» της «ΖΗΜΕΝΣ» μέσα από λογαριασμούς επιχειρηματιών και εταιρειών και έτσι η Επιτροπή ζητάει από τους αρμόδιους φορείς τον έλεγχο του συνόλου των τραπεζικών τους συναλλαγών.

Ανάμεσά τους ο εφοπλιστής Λ. Λαυρεντιάδης, ο Γ. Κορωνιάς, πρώην επικεφαλής της VODAFON, o επιχειρηματίας Μ. Κάτσικας, που έχει καταθέσει πρόσφατα στην Εξεταστική, καθώς και διάφοροι χρηματιστές.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι οι διακινητές του «μαύρου χρήματος» της «ΖΗΜΕΝΣ» εκμεταλλεύθηκαν μια «υποδομή» η οποία υπήρχε στη χώρα με βάση χρηματιστηριακά και τραπεζικά στελέχη που διενεργούσαν παράνομα εργασίες μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό και έτσι έστησαν ένα μηχανισμό ανάληψης χρημάτων στην Ελλάδα με σκοπό το χρηματισμό.

Για τους 18 επιχειρηματίες και εταιρείες, η Εξεταστική εκτιμά ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην εμπλέκονται απλά ως λαθροδιακινητές χρηματικών ποσών σε τράπεζες του εξωτερικού, αλλά να εμπλέκονται και επί της ουσίας ως παραλήπτες των παραπάνω ποσών για λογαριασμό τρίτων και ως εκ τούτου έχουν διαπράξει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας. Γι' αυτό ζητείται από τους αρμόδιους να ερευνηθεί η πιθανή διαδρομή χρήματος και οι εκροές από τους τραπεζικούς λογαριασμούς προς πολιτικά πρόσωπα, ή υπαλλήλους του ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα, η Εξεταστική ζητάει από την ανακρίτρια της υπόθεσης «ΖΗΜΕΝΣ» Μ. Νικολακέα, στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής, να ζητηθούν στο εξωτερικό στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς πρώην στελεχών της εταιρείας που διαχειρίστηκαν τα «μαύρα ταμεία».

Καταθέσεις στη Δικαιοσύνη

Χτες, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλης βρέθηκε ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, που καλείται να επικυρώσει ή να απορρίψει τη διάταξη για την απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα. Ο Τ. Μαντέλης ζήτησε να μην επικυρωθεί η διάταξη, δηλώνοντας την πρόθεσή του να μείνει στην Ελλάδα και να αποδείξει την αθωότητά του. Οπως είπε, παραιτήθηκε από την εργασία του στο Αζερμπαϊτζάν για να βρίσκεται στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

Πολιτικά και μη πρόσωπα, που συναντήθηκαν με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο την επίμαχη περίοδο των συμβάσεων της «Siemens» με τον ΟΣΕ, αλλά και για την υπόθεση Armentel, κατονόμασε χθες η Αικατερίνη Τσακάλου (πρώην γραμματέας του Χριστοφοράκου), ενώπιον των εισαγγελέων Πρωτοδικών Ορνεράκη και Βλάχου που χειρίζονται τις δύο υποθέσεις.

Τέλος, λίστες «δώρων», αλλά με σβησμένα τα ονόματα των παραληπτών «πολύ πριν από τον έλεγχο», ήταν τα πρώτα ευρήματα του ΣΔΟΕ στην «Siemens», σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, που ανακοινώνει ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται στις «προμηθεύτριες επιχειρήσεις» και θα υπάρξει «συμπληρωματικό πόρισμα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δικαστικές εξελίξεις για «Ζήμενς» και ομόλογα (2010-10-08 00:00:00.0)
Κάθε σχέση αποποιείται και η Ντ. Μπακογιάννη (2010-09-16 00:00:00.0)
Με δυο μέτρα και σταθμά η ταξική Δικαιοσύνη (2010-09-10 00:00:00.0)
Ερωτηματικά για τις τραπεζικές διαδρομές της μίζας (2010-06-24 00:00:00.0)
Αποκαλύψεις για τη διαδρομή του «μαύρου χρήματος» (2010-02-23 00:00:00.0)
Αντιδρούν στο μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών (2009-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ