Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ικανοποίηση για τους ρυθμούς εξόντωσης των λαϊκών δικαιωμάτων

Ταυτίζοντας προκλητικά τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας με αυτά των λαϊκών στρωμάτων, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε χτες ότι «η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο»

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα θέλουν όλα για την πλουτοκρατία. Για τη δική της οικονομία δουλεύουν, αδειάζοντας τις τσέπες του λαού. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ή θα πτωχεύσει το κεφάλαιο, ή ο λαός
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα θέλουν όλα για την πλουτοκρατία. Για τη δική της οικονομία δουλεύουν, αδειάζοντας τις τσέπες του λαού. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ή θα πτωχεύσει το κεφάλαιο, ή ο λαός
«Σε καλό δρόμο βρίσκεται η οικονομία», ισχυρίστηκε χτες ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος προκλητικά στον τρόπο που η κυβέρνηση υλοποιεί το αντιλαϊκό της πρόγραμμα και την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, όπως τη συμφώνησε με ΕΕ και ΔΝΤ.

Οι δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια ενημέρωσης για τα αποτελέσματα των εργασιών των συμβουλίων Γιουρογκρούπ - Εκοφίν στο Λουξεμβούργο, αφορούσαν την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το πεντάμηνο Γενάρη - Μάη, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία, το δημοσιονομικό έλλειμμα εμφανίζεται μειωμένο κατά 40%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «τα νέα είναι καλά», ενώ παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, τα έσοδα το πεντάμηνο σημείωσαν αύξηση περί το 8%, ενώ την ίδια περίοδο οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 10%, χωρίς, όπως είπε, να έχουν ενσωματωθεί ακόμα οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, οι αυξήσεις του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων και του ΛΑΦΚΑ.

Για το ίδιο πάντα θέμα και επιχειρώντας να απαντήσει σε δημοσιεύματα του Τύπου, περί προβληματικής εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, υποστήριξε ότι τα ληφθέντα κυβερνητικά μέτρα για το 2010, αντιστοιχούν σε μείωση του ελλείμματος κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες!

Ομολογία - πρόκληση, η οποία επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη να ισοπεδώσει τα πάντα, προκειμένου να εμφανιστεί συνεπής στα όσα συνυπέγραψε με την ιμπεριαλιστική τρόικα.

Στον αντίποδα, τα «νέα» κάθε άλλο παρά καλά είναι για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Προκειμένου η κυβέρνηση να συμπιέσει τις δαπάνες, τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται ήδη σε κατάσταση διάλυσης, με απλήρωτο προσωπικό και χωρίς τα αναγκαία υλικά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ζωές ασθενών και το προσωπικό να δουλεύει σε εξαντλητικούς ρυθμούς.

Η ίδια εικόνα επικρατεί και σε άλλους τομείς του Δημοσίου, καθώς η γενική κατεύθυνση είναι αυτή των άγριων περικοπών των κρατικών δαπανών.

Σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά στο λαό

Ο υπουργός Οικονομικών, επιβεβαίωσε, ότι στο Εκοφίν αποφασίστηκαν αλλαγές, οι οποίες οδηγούν σε αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, η εφαρμογή του οποίου καταδικάζει τους ευρωπαϊκούς λαούς σε διαρκή αιματηρή λιτότητα, με στόχο να εξοικονομηθούν κονδύλια για τις πολυεθνικές.

Υιοθετώντας τις γερμανικές θέσεις, το Εκοφίν αποφάσισε, οι εθνικοί κρατικοί προϋπολογισμοί, πριν κατατεθούν στα εθνικά κοινοβούλια προς ψήφιση, να ελέγχονται - την εαρινή περίοδο - από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες και θα αποφαίνονται αν είναι συμβατοί με το πνεύμα δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Προβλέπεται, επίσης, η επιβολή κυρώσεων, οι οποίες ξεκινούν από τη διακοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, μέχρι και την αποπομπή κράτους - μέλους από την ευρωζώνη, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων.

Κυρώσεις ακόμα προβλέπονται και για κράτη με έλλειμμα μικρότερο του 3% του ΑΕΠ, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυναμική ανόδου του χρέους και των ελλειμμάτων.

Στα πλαίσια της «αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας», η κυβέρνηση θα καταθέσει έως το τέλος Ιούλη νομοσχέδιο «δημοσιονομικής ευθύνης», το οποίο θα ενσωματώνει αυτόματους σταθεροποιητές επαναφοράς του προϋπολογισμού σε τροχιά λιτότητας, σε περίπτωση διαπίστωσης παρεκκλίσεων.

Αυτονόητα, οι συνέπειες όλων αυτών των περικοπών και των ασφυκτικών δημοσιονομικών πλαισίων θα «σκάνε» στις πλάτες του λαού, επιδεινώνοντας χρόνο με το χρόνο τους όρους που ζει και εργάζεται.

Ανεξάντλητη η λίστα των ανατροπών

Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χορήγηση της δεύτερης δόσης του δανείου τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, που προβλέπεται από τον μηχανισμό στήριξης, είναι εξασφαλισμένη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το τι θα πράξει η κυβέρνηση αν ζητηθεί η επιβολή και νέων μέτρων, δήλωσε με έμφαση, ότι «η τρόικα είναι σύμμαχοί μας» και θέλουν και αυτοί, όσο και εμείς το ελληνικό πρόγραμμα να στεφτεί από επιτυχία.

Στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας, εξάλλου, έρχεται και πάλι στη χώρα μας κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο, πάντα κατά τον υπουργό, θα ασχοληθεί με οργανωτικά θέματα. Οι επίσημοι ελεγκτές, οι οποίοι θα εξετάσουν την πορεία εφαρμογής του προγράμματος, θα καταφτάσουν στην Ελλάδα στα τέλη του Ιούλη.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια της ενημέρωσης, ξεδίπλωσε το πρόγραμμα της αντιλαϊκής επίθεσης, το οποίο, βάσει του «Μνημονίου» θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, επισήμανε ότι έπεται να συζητηθεί το «σχέδιο δράσης» με καταληκτικές ημερομηνίες για κάθε ιδιωτικοποίηση ξεχωριστά.

Ειδικά για τις περιπτώσεις των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, δεν απέκλεισε να παραχωρηθεί στους ιδιώτες και η διοίκηση των δύο αυτών εταιρειών, ενώ ερωτώμενος, γιατί κάποιος να επενδύσει στις δύο αυτές εταιρείες, απάντησε: «Γιατί βγάζει λεφτά»!

Επίσης, ως το τέλος του Ιούνη θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την εκ νέου χρηματοδότηση των τραπεζών με 10 δισ. ευρώ. Από κοινού με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο.

Τέλος, οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, καθώς και η μεταφορά από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ εμπορευμάτων και υπηρεσιών (αφορά τρόφιμα, φάρμακα, περιοδικά, βιβλία κ.λπ.) θα γίνουν το 2011, σύμφωνα με το μέχρι τώρα χρονοδιάγραμμα των ανατροπών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ