Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Με δυο μέτρα και σταθμά η ταξική Δικαιοσύνη

Η χτεσινή κατάθεση Σανιδά ενίσχυσε τις αμφιβολίες για το δικαστικό χειρισμό της υπόθεσης, σε αντίθεση με το ζήλο που δείχνουν οι αρμόδιοι, όταν είναι να επιτεθούν σε εργαζόμενους

Ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, που όταν ήταν να στραφεί κατά των εργαζομένων (βλέπε υπόθεση «Τζάμπο») ενεργούσε ταχύτατα για τη δίωξή τους, στην περίπτωση της «Ζήμενς», όπου βασικοί ύποπτοι διέφυγαν στο εξωτερικό, δε βρήκε καμία ολιγωρία των δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση, ούτε και του ίδιου, που ήταν προϊστάμενός τους.

Καταθέτοντας χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ισχυρίστηκε ότι η Δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της όπως έπρεπε. Υπερασπίστηκε το έργο του ανακριτή Ζαγοριανού και ισχυρίστηκε ότι στο χειρισμό της υπόθεσης δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από κυβερνητικά στελέχη. Ανέφερε ακόμα πως είχε πει στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Δένδια ότι στο σκάνδαλο δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων επειδή - όπως είπε - αυτό προέκυπτε από την ενημέρωση που είχε από τον εισαγγελέα Αθανασίου.

Για το γεγονός ότι η έρευνα δεν προχωρούσε γρήγορα, άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπήρχε διάθεση συνεργασίας από τη γερμανική Δικαιοσύνη και δεν ανοίγονταν τραπεζικοί λογαριασμοί υπόπτων στο εξωτερικό. Για να στηρίξει τους ισχυρισμούς, ο Γ. Σανιδάς, σε όλη τη διάρκεια της εξέτασής του, επικαλούνταν δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής.

Παρεμβαίνοντας στην εξέταση Σανιδά και στα όσα αυτός ισχυριζόταν, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης παρατήρησε: «Δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση με βάση τι γράφουν οι εφημερίδες. Θα δούμε τα πραγματικά περιστατικά και το τι ευθύνη έχει ή δεν έχει η Δικαιοσύνη και όσοι ασχολήθηκαν με αυτόν τον εξευτελισμό. Γιατί, εδώ πιάνουν απεργούς και τους βάζουν μέσα και ο Χριστοφοράκος φεύγει έξω και δε θεωρείται ύποπτος. Ο Γ. Σανιδάς ξέρει πολύ καλά για τους απεργούς».

Στο μεταξύ, έφτασε στην Εξεταστική Επιτροπή το κατασχεθέν υλικό από το γραφείο του επιχειρηματία Π. Καρακώστα, ο οποίος διώκεται για διακίνηση χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς» και εξετάζεται από μέλη της, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει υλικό που θα φωτίζει περαιτέρω την υπόθεση.

Τέλος, προθεσμία για να απολογηθεί στις 28 Σεπτέμβρη, ζήτησε και πήρε ο Γ. Τσουγκράνης, επιχειρηματίας και κουμπάρος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλη, που κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε ξέπλυμα χρήματος σχετικά με το σκάνδαλο της «Ζήμενς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ