Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Παρέμβαση με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Συνέντευξη Τύπου για τα ζητήματα Παιδείας παραχώρησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη Θεσσαλία

Phasma

Συνέντευξη Τύπου για τα ζητήματα της Παιδείας, έδωσε, χτες στα Τρίκαλα, ο Β. Μπούτας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Παρόντες στη συνέντευξη ήταν οι: Βάσω Μπακάση, αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Γ. Καΐκης, υποψήφιος δήμαρχος Τρικκαίων, Δ. Αρμάγος, υποψήφιος δήμαρχος Πύλης και Ευαγγελία Στεργίου, υποψήφια δήμαρχος Φαρκαδόνας.

Σε λίγες μέρες - σημείωσε ο Β. Μπούτας - ανοίγουν τα σχολειά και η σπουδάζουσα νεολαία, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς θα βρεθούν, ξανά, μπροστά στα ίδια προβλήματα που εμφανίζονται σε κάθε ξεκίνημα της εκπαιδευτικής περιόδου. Στη Θεσσαλία, η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με πολλά προβλήματα:

  • Σε Καρδίτσα και Μαγνησία κυρίως, αλλά και στη Λάρισα, υπάρχουν πολλά κενά σε θέσεις νηπιαγωγών και δασκάλων. Φαίνεται να μην υπάρχουν πολλά κενά σε καθηγητές, αλλά αυτό, μάλλον, σχετίζεται με τις συμπτύξεις τμημάτων που γίνονται και απ' ό,τι φαίνεται θα λειτουργήσουν πολλά τμήματα με πάνω από 25 μαθητές.
  • Δεκάδες νηπιαγωγεία, σε όλους τους νομούς, στεγάζονται σε αποθήκες και, γενικότερα, σε υποβαθμισμένους χώρους, ενώ στη Λάρισα υπάρχουν ακόμα σχολεία που λειτουργούν σε διπλή βάρδια.
  • Οι περικοπές των κονδυλίων για την καθαριότητα - στη Λάρισα οι καθαρίστριες των σχολείων έχουν πληρωθεί μόνο το 40% των δεδουλευμένων του 2009 - και γενικότερα για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, οδηγούν σε τραγελαφικές καταστάσεις. Στη Λάρισα, η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών είναι, φέτος, κατά 50% μικρότερη από πέρσι, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να μην έχουν να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς για το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, το πετρέλαιο, ή το φυσικό αέριο.
  • Κοντά στα 1.000 παιδιά λαϊκών οικογενειών σε όλη τη Θεσσαλία, που έκαναν σχετικές αιτήσεις, αποκλείστηκαν από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, κυρίως λόγω ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό και κτιριακές υποδομές.
Αμεσες διεκδικήσεις

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικούμε:

- Ολα τα παιδιά, που οι γονείς τους το επιθυμούν, να πάνε στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Εκτακτους μαζικούς διορισμούς μόνιμου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών σε σχολεία - νηπιαγωγεία - παιδικούς σταθμούς.

- Κανένα τμήμα με πάνω από 20 παιδιά.

- Αξιοποίηση όλων των αναξιοποίητων δημόσιων, δημοτικών χώρων και έκτακτο κονδύλι για ενοικίαση κατάλληλων χώρων για τη λύση των πρώτων κτιριακών αναγκών σε όλες τις βαθμίδες.

- Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων και καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, τροφείων κ.λπ.

- Μέτρα για τους άνεργους γονείς, (μειωμένα τιμολόγια ΔΕΚΟ, θέρμανσης κ.ά.)

- Δωρεάν εξετάσεις σε όλα τα παιδιά στα δημόσια νοσοκομεία, ανεξαρτήτως του ασφαλιστικού φορέα των γονιών τους.

- Κανένα παιδί έξω από το δημόσιο σχολείο πριν τα 18 του χρόνια - όχι στην παιδική εργασία, κατάργηση του νόμου για τη μαθητεία.

Ακόμα χειρότερα έρχονται για την Παιδεία με την εφαρμογή των όσων προβλέπονται γι' αυτήν, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη». Η μεταφορά στους δήμους και τις περιφέρειες αρμοδιοτήτων που αφορούν στην εκπαίδευση, συνδέεται με τη λεγόμενη «λειτουργική και οικονομική αυτοδυναμία», που σημαίνει δραστικό περιορισμό των χρηματοδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς με επέκταση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων, (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι) κ.ά.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογράμμισε ο Β. Μπούτας - είμαστε αντίθετοι με αυτήν την πολιτική. Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, βασισμένο στο ενιαίο 12χρονο σχολείο γενικής εκπαίδευσης για όλους, χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις. Οι συνδυασμοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζονται από το ΚΚΕ, όχι μόνο δεν πρόκειται να στηρίξουμε αυτήν την πολιτική, αλλά, από όποια θέση μας τάξει η λαϊκή ψήφος στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη, θα την αντιπαλέψουμε, θα την πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, με κάθε τρόπο, με όλα τα μέσα που θα διαθέτουμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ