Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Αναιμική η ανάκαμψη βρέξει - χιονίσει

Τον αναιμικό χαρακτήρα της όποιας ανάκαμψης από την κρίση επιβεβαιώνουν οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κατά 1,5% για το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ θεωρεί σε έκθεσή του ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνεται πιο γρήγορα απ' ό,τι αναμενόταν, αρπάζοντας μ' αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία να ζητήσει από τις κυβερνήσεις επιπλέον φιλομονοπωλιακά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.

Σε άλλη έκθεση του World Economic Forum (WEF), η Ελλάδα εμφανίζεται το 2010 στην 83η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας μεταξύ 139 χωρών, από την 71η που κατείχε το 2009. Η Ελλάδα καταλαμβάνει και την τελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ.

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη προβλέπει και το «Ρόιτερς», κάτι που επιβεβαίωσαν και τα στοιχεία για την πτώση των εξαγωγών στη Γερμανία. Μιλώντας σε συνέδριο τραπεζιτών στη Φραγκφούρτη, ο Αξελ Βέμπερ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και διοικητής της Μπούντεσμπανκ, απέκλεισε το ενδεχόμενο πτώχευσης για οποιαδήποτε υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης, εξηγώντας ότι τα μέτρα που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με το ΔΝΤ, κρίνονται επαρκή.

Υπό το φως αυτών των εκτιμήσεων, ανακοινώθηκαν χτες τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το εμπορικό έλλειμμα της Βρετανίας ανήλθε τον Ιούλιο σε επίπεδα - ρεκόρ, καθώς διευρύνθηκε στα 8,7 δισ. στερλίνες από 7,5 δισ. στερλίνες που ήταν τον Ιούνιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ