Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Φαιδρότητες και αποκαλυπτικοί διαγκωνισμοί

Τώρα είναι η ώρα να βγάλει ο λαός σοβαρά συμπεράσματα, να τους καταδικάσει, να τους γυρίσει οριστικά την πλάτη

Κατά τα αναμενόμενα έληξαν χτες το μεσημέρι οι διεργασίες στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με την ανακοίνωση απ' τον Αλ. Αλαβάνο της υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Αττικής. Το σχήμα διασπάστηκε και τυπικά, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής επανασυγκόλλησης, καθώς οι τάσεις και οι ομάδες του χώρου φαίνεται να αντιλαμβάνονται πλήρως το ρόλο τους σαν αναχώματα για τη συγκράτηση της λαϊκής οργής και δυσαρέσκειας.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τα όσα αποκάλυπταν οι τάσεις και οι συνιστώσες στις μεταξύ τους αντεγκλήσεις είναι δηλωτικά του περιεχομένου της κατ' επίφαση «ενότητας» που επικαλούνται οι οπορτουνιστές. Πολύ περισσότερο, αποτελούν ασφαλές κριτήριο για το λαό να τους γυρίσει οριστικά την πλάτη, να καταδικάσει το ρόλο τους σαν αναχώματα στη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος, με την αθώωση της στρατηγικής της σοσιαλδημοκρατίας και τη συνδρομή τους στην αντιδραστική συνδικαλιστική ηγεσία.

Της διάσπασης είχε προηγηθεί ένα έντονο σε διεργασίες 24ωρο, κατά το οποίο η ΚΠΕ του ΣΥΝ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να στηρίξει τον Αλ. Μητρόπουλο (ο οποίος μέχρι και χτες δεν ξεκαθάριζε αν θα είναι τελικά υποψήφιος!), ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε στον Αλ. Αλαβάνο και τις συνιστώσες που τον στηρίζουν, ενώ αναζωπυρώθηκαν και οι εντάσεις εντός του ΣΥΝ. Το «αριστερό ρεύμα» του Π. Λαφαζάνη, έχοντας ταχθεί υπέρ του Αλ. Αλαβάνου ή της υποψηφιότητας της Ν. Βαλαβάνη, επιτέθηκε στην πλειοψηφία, χρεώνοντάς της την ευθύνη της διάσπασης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Επεισοδιακή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ χτες το πρωί, στην οποία δεν προσήλθαν εκπρόσωποι συνιστωσών που στηρίζουν τον Αλ. Αλαβάνο. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ δήλωσε ότι αν υπάρξει κάποια άλλη πρόταση, αποδεκτή απ' όλους, τότε δε θα θέσει βέτο. Ετσι, πιθανές υποψηφιότητες άρχισαν να ανασύρονται, αφού είχαν προηγουμένως αποσυρθεί.

Μεταξύ αυτών, η υποψηφιότητα της Ν. Βαλαβάνη, παρότι η ίδια είχε δηλώσει ότι «μετά από την κατά πλειοψηφία απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Αλέξη Μητρόπουλου, θεωρώ ότι η συνέχιση της διαθεσιμότητάς μου ως υποψήφιας είναι άσκοπη (...) αποφάσεις (...) είναι ήδη ειλημμένες». Ακαρπη απέβη η συζήτηση και για τον Θ. Δρίτσα. Στο «τραπέζι» έπεσε και το όνομα του Π. Λαφαζάνη, η οποία, αν και έγινε ομόφωνα δεκτή απ' τους παρόντες, προσέκρουσε στην άρνηση του ίδιου.

Ιντριγκες και ανταγωνισμοί

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης απευθύνθηκε στον Αλ. Αλαβάνο, ζητώντας να μην ανακοινώσει υποψηφιότητα και να δώσει χρόνο για περαιτέρω συζήτηση. Λίγο αργότερα, ο Αλ. Αλαβάνος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, καθώς ήταν πια δεδομένο πως ούτε ο Π. Λαφαζάνης ούτε η Ν. Βαλαβάνη, υπέρ των οποίων θα μπορούσε να αποσυρθεί, δεν υπήρχε περίπτωση να είναι υποψήφιοι. Μάλιστα, ο Αλ. Αλαβάνος δεν παρέλειψε στη συνέντευξη Τύπου να εξάρει τις προσπάθειες υπέρ της ενότητας του Π. Λαφαζάνη. Αλλη ομάδα μελών της Γραμματείας δήλωσε ότι θα κρατήσει στάση ουδετερότητας απέναντι και στα δύο ψηφοδέλτια.

Ο Αλ. Αλαβάνος επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να ψαρέψει και αυτός στα νερά της σοσιαλδημοκρατίας. Επέλεξε τη συνέντευξη να ανοίξει ένας πρώην υποψήφιος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και φωτογράφισε αρνητικά τον Αλ. Μητρόπουλο όταν δήλωσε: «Καλωσορίζουμε τους φίλους απ' το σοσιαλιστικό χώρο (...) βγαίνουν μέσα από χρόνια παραμονής σε έναν κυβερνητικό χώρο αλώβητοι (...) χωρίς εμπλοκές σε γκρίζες μέρες, χωρίς συμμετοχές σε δικαστικές ή άλλες περιπέτειες».

Στην παρουσίαση της υποψηφιότητάς του κυριάρχησαν οι βερμπαλισμοί, όπως ότι στην Περιφέρεια της Αθήνας «θα ισχύει το σύνταγμα της Ελλάδας και όχι της τρόικας», ότι δε θα επιτρέψει την εφαρμογή του μνημονίου και άλλα παρόμοια. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι δεν υπάρχει συνολική διάσπαση του χώρου και πως τους όποιους καρπούς καταφέρει να δρέψει σ' αυτές τις εκλογές θα τους θέσει στην υπόθεση της αναγέννησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ δεσμεύτηκε ότι αυτός και οι τάσεις που τον στηρίζουν, θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου σε άλλες περιφέρειες να μην υπάρξουν διπλά ψηφοδέλτια.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ σχολίασε με ανακοίνωσή του την υποψηφιότητα του Αλ. Αλαβάνου, αναφέροντας πως «έρχεται να αποδυναμώσει την ενωτική παρουσία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς (...) αποσκοπεί στο να ανακόψει την αναγκαία συνάντηση (...) με δυνάμεις που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο (...). Ποιον εξυπηρετεί αυτή η επιλογή;». Ο ίδιος καταλήγει με τη διαπίστωση πως ο ΣΥΝ εξάντλησε όλα τα περιθώρια για ενιαία έκφραση.

Πόλεμος δηλώσεων

Η οριστικοποίηση της διάσπασης πυροδότησε ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης, με τα στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί ο ένας να φορτώσει τις ευθύνες στον άλλο.

Ο Ν. Βούτσης σε συνέντευξή του χτες («Κόκκινο») απέδωσε τις ευθύνες στον Αλ. Αλαβάνο για την εξέλιξη. Ωστόσο, με τη σειρά του δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα για να διασπαστεί, πιστεύω ότι έχει μέλλον». Ο Δ. Παπαδημούλης («Βήμα Fm») επίσης απέδωσε ευθύνες στον Αλ. Αλαβάνο, για τον οποίο υπενθύμισε ότι απουσίαζε από κρίσιμες μάχες του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα «προσπάθησε, περίπου εκβιαστικά, να επιβάλει την υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια της Αττικής με την θεωρία ή εγώ ή το χάος, ή εγώ ή η διάσπαση».

Στον Δ. Παπαδημούλη απάντησε η «αριστερή ανασύνθεση» (τάση του ΣΥΝ), η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «πρέπει να του υπενθυμίσουμε ότι για χάρη του ο ΣΥΝ διέσπασε τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2004 (...) "στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί"».

Ο Ν. Γαλάνης απ' την ΚΟΕ με δήλωσή του καταγγέλλει την «αριστερά των υπαρκτών, αλλά αδύναμων κομματιδίων, μηχανισμών, ίντριγκας», την «αυθαιρεσία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ, που μέσα σε ένα χρόνο διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ αφότου διέσπασε τον ΣΥΝ για να τον οδηγήσει (ξανά επίσης) ή σε νέα διάσπαση ή σε μαζική αποστράτευση» προκειμένου «να εκτελεσθεί ένα φθηνό σχέδιο αποκλεισμού του Αλ. Αλαβάνου». Ο ίδιος χαρακτηρίζει την ενότητα στο ΣΥΡΙΖΑ «κακόφημη έννοια».

Κατόπιν όλων των παραπάνω δε χρειάζεται κανένα σχολιασμό η αυτογελοιοποίηση του ΣΥΝ, που χτες διά του εκπροσώπου Τύπου έκανε το εξής σχόλιο: «Το ΚΚΕ έχει προ πολλού επιλέξει τη "σιγουριά" της μοναχικής πορείας. Εχει αναγορεύσει τις διαφορετικές φωνές εντός της αριστεράς σε κύριο αντίπαλο, προσφέροντας έτσι το καλύτερο δώρο στον πραγματικό αντίπαλο που είναι οι πολιτικές που σήμερα υλοποιούν τις εντολές του ΔΝΤ και του μνημονίου»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ