Υγεία και ασφάλεια στους τόπους δουλειάς για τις εργαζόμενες γυναίκες
Κυριακή 30 Μάη 2010

Τα προβλήματα επαγγελματικής υγείας που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των εργαζόμενων γυναικών σχετίζονται με ένα σύνθετο και πολύπλευρο πλέγμα διαφορετικών παραγόντων (βιολογικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών).

Είναι δε ενδεικτικό ότι γενικά για την επαγγελματική υγεία στην Ελλάδα είναι ελάχιστα τα στατιστικά και επιδημιολογικά στοιχεία. Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση, δηλαδή ανύπαρκτα στοιχεία για την επαγγελματική υγεία των γυναικών.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στις ιδιαιτερότητες του φύλου, τα ιδιαίτερα προβλήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων γυναικών και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα όχι μόνο σε μελέτες και στοιχεία αλλά και σε εξειδικευμένη ιατρική εκπαίδευση, σε πανευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Προβλήματα επαγγελματικής υγείας των γυναικών

Oι παραγωγικές διαδικασίες στους κλάδους που συγκεντρώνονται οι εργαζόμενες γυναίκες χαρακτηρίζονται από βλαπτικούς παράγοντες κινδύνου που οδηγούν σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όταν δε λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες:

Οι μυοσκελετικές διαταραχές εκτιμάται ότι κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό (54,4%) ανάμεσα στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην ΕΕ και οφείλονται στην έκθεσή τους σε παραγωγικές διαδικασίες με συνεχώς μονότονα επαναλαμβανόμενες κινήσεις και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα, άρση σημαντικών φορτίων, συνεχή ορθοστασία ή καθιστική θέση, ακατάλληλη εργονομία των θέσεων εργασίας. Τέτοια παραδείγματα έχουμε άφθονα σε κλάδους και επαγγέλματα, όπως οι καθαρίστριες, κλωστοϋφαντουργίνες, καμαριέρες, σερβιτόρες, εμποροϋπάλληλοι, νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό που χρησιμοποιεί Η/Υ, αγρότισσες, κ.α.


Motion Team

Επίσης, συχνές είναι οι λοιμώδεις ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα, η φυματίωση, η ερυθρά (2,8% των προβλημάτων υγείας) λόγω της απασχόλησης σε επαγγέλματα του τομέα Υγείας, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, γηροκομεία και στην κτηνοτροφία.

Συχνές είναι οι δερματολογικές και αναπνευστικές παθήσεις και αλλεργίες, 8% των εργαζόμενων γυναικών, όπως, π.χ., το άσθμα λόγω της έκθεσης σε διάφορες χημικές ουσίες, όπως τα καθαριστικά, τα απολυμαντικά (και αυτά σε διπλή δόση αν λάβουμε υπόψη τη χρήση τους και στο σπίτι) και άλλες αλλεργίες από τις βαφές στα κομμωτήρια, τη σκόνη στην κλωστοϋφαντουργία, τη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία. Επιπλέον, το άσθμα και οι διάφορες αλλεργίες συνδέονται και με το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου.

Πρόκειται για σύνδρομο όπου τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων ή ενοίκων ενός κτιρίου εμφανίζουν ενοχλήματα (ξηρός βήχας, δακρύρροια, πονοκέφαλοι, σωματική κόπωση, ζαλάδες, κ.ά.) και ασθένειες (ρινίτιδες, επιπεφυκίτιδες, νεοπλασίες, παθήσεις ήπατος, νεφρών, κ.ά.) που αποδίδονται αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική ρύπανση του αέρα του κτιρίου από παράγοντες όπως η φορμαλδεΰδη, το μονοξείδιο του άνθρακα, ο αμίαντος, το παθητικό κάπνισμα, στερεά σωματίδια σε μη αεριζόμενους χώρους, παράγοντες από τα κατασκευαστικά υλικά και βιολογικοί παράγοντες που υπάρχουν στα κτίρια, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες.


Motion Team

Η σεξουαλική παρενόχληση και η βία είναι επίσης συχνές σε εργασιακούς χώρους, όπως τα εστιατόρια - μπαρ και τα ξενοδοχεία. Εκτιμάται ότι 30-50% των εργαζόμενων γυναικών στην ΕΕ έχουν πέσει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής παρενόχλησης από προϊστάμενους, πελάτες και συναδέλφους. Η σωματική ή ψυχολογική βία είναι συχνή σε επαγγέλματα όπως του τομέα Υγείας, των μεταφορών, στις τράπεζες. Οι καταστάσεις αυτές παρουσιάζονται και στους άνδρες εργαζόμενους. Τέλος, η εργοδοτική τρομοκρατία με όλες τις μορφές της (ψυχολογική βία, απειλές, παρακολούθηση με κάμερες, κ.ά.) είναι παρούσα σε όλους τους χώρους εργασίας.

Λιγότερο συχνές αλλά όχι ανύπαρκτες είναι και κάποιες άλλες επαγγελματικές ασθένειες, όπως η επαγγελματική βαρηκοΐα (αποτελεί ποσοστό 1% των προβλημάτων επαγγελματικής υγείας στις γυναίκες) σε κλάδους όπως της κλωστοϋφαντουργίας, στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και σε τομείς όπως τα τηλεφωνικά κέντρα. Ακόμη ένα ποσοστό 5-20% των εργαζόμενων γυναικών στην ΕΕ εκτιμάται ότι είναι εκτεθειμένες σε καρκινογόνους παράγοντες στους χώρους εργασίας (νοσοκομεία, γεωργία).

Είναι αξιοσημείωτο ότι πολύ πρόσφατα έχει καταταχτεί στον κατάλογο με τους καρκινογόνους παράγοντες για γυναίκες (καρκίνος του μαστού) η νυχτερινή εργασία. Επιπλέον, εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστές οι δυσμενείς επιδράσεις που έχει στον οργανισμό η εργασία σε βάρδιες.

Τέλος, υπάρχουν και πολλοί άλλοι γενικοί παράγοντες των υποδομών και των συνθηκών εργασίας που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, όπως κακός εξαερισμός- κλιματισμός, στενότητα χώρων, απουσία κατάλληλων και καθαρών χώρων υγιεινής, αποδυτήρια, κλπ.

Ειδικά προβλήματα αναπαραγωγικής υγείας

Μια σημαντική ιδιαιτερότητα του γυναικείου οργανισμού, που πρέπει να λαμβάνεται ξεχωριστά υπόψη, αφορά στην αναπαραγωγική διαδικασία.

Οταν αναφερόμαστε σε βλάβη της αναπαραγωγικής υγείας εννοούμε πιθανή βλάβη σε όλα τα στάδια, δηλαδή από τη δυνατότητα σύλληψης, την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ως το θηλασμό και τη λοχεία. Για παράδειγμα:

Υπάρχει τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα αποβολής σε γυναίκες που εργάζονται περισσότερο από 45 ώρες τη βδομάδα, αυξημένος κίνδυνος για αυτόματες αποβολές όταν η χρήση Η/Υ ξεπερνά τις 20 ώρες τη βδομάδα και αυτό συνδέεται κύρια με τη συνεχή καθιστική θέση εργασίας που μειώνει την αιμάτωση του εμβρύου αλλά και με τις επιπτώσεις του στρες από τη χρήση Η/Υ.

Επίδραση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην υγεία και ασφάλεια της εργασίας (ΥΑΕ)

Εκτός των παραπάνω υπάρχουν οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται σε όλη την ΕΕ (εργασιακές σχέσεις, Κοινωνική Ασφάλιση, εργάσιμος χρόνος, εμπορευματοποίηση της Υγείας και Πρόνοιας). Αυτές επιδρούν με μεγαλύτερη οξύτητα στις γυναίκες εργαζόμενες και ειδικά στις νέες γιατί αυτές:

Βιώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και εργασιακής ανασφάλειας, που είναι από μόνα τους πολύ σοβαροί παράγοντες που επιδρούν στη σωματική και ψυχική υγεία. Απασχολούνται πιο συχνά με ευέλικτες σχέσεις εργασίας (προσωρινή, μερική, σε εργολάβους, ενοικιαζόμενες) που συχνά στις γυναίκες συνδυάζονται με ανάποδα ωράρια, δηλαδή δουλειά τα Σαββατοκύριακα, απογευματινές ή νυχτερινές βάρδιες. Απασχολούνται πιο συχνά σε ανειδίκευτες θέσεις εργασίας που έχουν χειρότερες συνθήκες εργασίας - αυξημένους κινδύνους και επιπλέον δεν προσφέρουν και καμία προοπτική εξέλιξης.

Η εργασία με αυτούς τους όρους έχει επιπτώσεις για την πνευματική και ψυχική υγεία των γυναικών αν λάβει κανείς υπόψη ότι η εργασία καταλαμβάνει σε χρόνο μεγάλο μέρος της μέρας και της ζωής γυναικών και ανδρών.

Βιώνουν διπλή επιβάρυνση με τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, που έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αυξημένο ποσοστό προβλημάτων υγείας συνδεδεμένα με το στρες αλλά και προβλήματα υγείας λόγω έλλειψης ύπνου, ξεκούρασης, ελεύθερου χρόνου.

Η πολιτική εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Πρόνοιας, η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, του 8ωρου ή 7ωρου και η πλήρης προσαρμογή του χρόνου εργασίας στις ανάγκες των εργοδοτών οδηγούν σε αποδιάρθρωση της οικογενειακής ζωής και σε επιπτώσεις στην υγεία. Τα προβλήματα αυτά είναι ακόμη πιο έντονα σε μονογονεϊκές οικογένειες και οικογένειες με ανάπηρα παιδιά, που έχουν ανάγκη από αυξημένη φροντίδα.

Καταδικάζονται σε περισσότερα χρόνια έκθεσης σε επαγγελματικούς κινδύνους λόγω της γενικής αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για γυναίκες και άνδρες, της πρόσφατης αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο τομέα, του προωθούμενου αποχαρακτηρισμού πολλών κλάδων από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Με αυτά τα μέτρα παραβλέπεται επιπλέον η διπλή επιβάρυνση των γυναικών (δεν είναι τυχαίο ότι αν και οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο περισσότερα χρόνια από τους άνδρες, ζουν όμως περισσότερα χρόνια με ασθένειες).

Ολα τα παραπάνω προβλήματα συμβάλλουν στο γεγονός ότι το στρες, μετά τα μυοσκελετικά προβλήματα, εμφανίζεται να είναι ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας κινδύνου σε ό,τι αφορά στην επίδραση στην υγεία των εργαζόμενων γυναικών. Το 20% των γυναικών στην ΕΕ αναφέρουν το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη ως τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν και που σχετίζονται με την εργασία τους. Με το στρες σχετίζονται πολλά προβλήματα υγείας, όπως διαταραχές ύπνου και όρεξης, επίμονοι σωματικοί πόνοι και πονοκέφαλοι, κατάθλιψη, καρδιαγγειακά και γαστρεντερολογικά προβλήματα, ενώ συχνά οδηγεί στην αυξημένη κατανάλωση καπνού, αλκοόλ και ηρεμιστικών φαρμάκων.

Ευθύνη για την προστασία της ΥΑΕ

Οι επαγγελματικοί κίνδυνοι για τις εργαζόμενες γυναίκες που αναφέρθηκαν περιληπτικά εδώ δεν είναι αποτέλεσμα της φύσης της δουλειάς. Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες δεν αποτελούν ατομική ευθύνη των εργαζόμενων γυναικών. Αντιθέτως, τα προβλήματα υγείας και ασφάλειας προέρχονται από το γεγονός ότι οι εργοδότες, βιομήχανοι, τραπεζίτες, μεγαλέμποροι, ξενοδόχοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αρνούνται να λάβουν τα μέτρα που έχουν νομική υποχρέωση να λάβουν για να προστατεύεται η υγεία και ασφάλεια των εργαζόμενων γυναικών και ανδρών στους χώρους δουλειάς.

Η προστασία της υγείας και ασφάλειας είναι εργοδοτική ευθύνη. Οι εργοδότες όμως δε λαμβάνουν μέτρα. Σήμερα στον τομέα της ΥΑΕ υπάρχει:

Επομένως, το ζήτημα της προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων γυναικών δεν αποτελεί απλά ένα επιστημονικό και τεχνοκρατικό ζήτημα, αλλά είναι πολιτικό. Σχετίζεται άμεσα και συνδέεται με τη διαπάλη ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής, των κομμάτων που τη στηρίζουν και την προωθούν, ενάντια στην ΕΕ και όλους τους μηχανισμούς που στηρίζουν το κεφάλαιο. Δεν είναι τυχαίο ότι η σύγχρονη επιστήμη και η τεχνική προσφέρουν πολλές λύσεις για την εξάλειψη - πρόληψη κινδύνων στους χώρους εργασίας, που όμως σε αυτές τις συνθήκες δεν μπαίνουν στην υπηρεσία των εργαζομένων.

Γι' αυτό και είναι επιτακτικά αναγκαίο το εργατικό κίνημα να παλέψει με στόχους πάλης που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Στόχοι πάλης σε ρότα φιλολαϊκού δρόμου ανάπτυξης

Απ' όλα τα παραπάνω αναδεικνύεται η αναγκαιότητα και ρεαλιστικότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης, σε όφελος του λαού. Η οργάνωση της παραγωγής και γενικότερα η ανάπτυξη που έχει κριτήριο τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό, τον εργατικό έλεγχο, μπορεί να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική προστασία και της υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων γυναικών και ανδρών. Μπορεί να εξασφαλίζει συνδυασμένα: Ασφαλείς συνθήκες εργασίας, όρους απασχόλησης που δε φθείρουν πρόωρα την υγεία, αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης, αύξηση του ελεύθερου χρόνου, κοινωνική οργάνωση του νοικοκυριού και της φροντίδας των παιδιών, αξιοποίηση όλων των γνώσεων και τεχνικών προς όφελος της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.


Τ. Υ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετράνε σαν «κόστος» την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία (2014-06-01 00:00:00.0)
Επερώτηση για τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες (2008-06-03 00:00:00.0)
Αναγκαία προϋπόθεση για τη ζωή των εργαζομένων (2006-05-07 00:00:00.0)
"Θερίζουν" τα εργατικά ατυχήματα (1998-02-20 00:00:00.0)