Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Θερίζουν" τα εργατικά ατυχήματα

Εντεκα χιλιάδες εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο πρόωρα μόνο από το ΙΚΑ, λόγω επαγγελματικών ασθενειών. Εντυπωσιακή πτώση των ελέγχων. Σε κατάσταση διάλυσης οι Επιθεωρήσεις Εργασίας

Κάθε 15 λεπτά γίνεται ένα εργατικό ατύχημα στη χώρα μας και κάθε 3 μέρες ένα θανατηφόρο. Τη δεκαετία 1981 - 1990, μόνο στο ΙΚΑ αναγγέλθηκαν 336.530 εργατικά ατυχήματα, ενώ στα 50 δισ. δραχμές εκτιμάται το σχετικό ετήσιο κόστος του ΙΚΑ. Αυτά τα στοιχεία δόθηκαν σε διήμερο της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ, που οι εργασίες της ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα.

Επισημάνθηκε ότι τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα ξεπερνούν τα 20.000 κάθε χρόνο, όμως οι καταδικαστικές αποφάσεις για παραβάσεις των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας είναι κάτω από 260 ετησίως! Την περίοδο '85 - '94 παρατηρείται μια εντυπωσιακή πτώση των ελέγχων που διενήργησαν οι Επιθεωρήσεις, από 163.374 στους 85.466.

Επίσης σημειώθηκε ότι την ίδια στιγμή που οι επαγγελματικές ασθένειες είναι ουσιαστικά αδιάγνωστες, περίπου 11.000 εργαζόμενοι του ΙΚΑ κάθε χρόνο οδηγούνται σε καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης για λόγους υγείας με το χαρακτηρισμό "κοινή νόσος".Με βάση τη στατιστική αναλογία κόστους εργατικών ατυχημάτων προς επαγγελματικές ασθένειες (1 προς 7) και με δεδομένο ότι το ΙΚΑ δαπανά ετησίως 50 δισ. δρχ. για εργατικά ατυχήματα, εκτιμάται ότι το ετήσιο κόστος του ΙΚΑ από επαγγελματικές ασθένειες ανέρχεται στο ύψος των 350 δισ. δραχμών.

Ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας στην παρέμβασή του στο διήμερο, σημείωσε γενικώς πως υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και έκανε λόγο για ειδικά τμήματα του υπουργείου, για νοσοκομειακές μονάδες, για ειδίκευση γιατρών εργασίας που ...γίνονται. Ο ίδιος σημείωσε ότι εκτιμάται πως υψηλό ποσοστό αλλοδαπών, που βρίσκονται στη χώρα μας, πάσχει από φυματίωση.

Ο Γ. Σκιαδιώτης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην παρέμβασή του, επισήμανε ότι με την εντατικοποίηση, τις παραβιάσεις του ωραρίου, τα αντεργατικά συστήματα αύξησης της παραγωγικότητας, την εκμετάλλευση της ανεργίας και τη "λαιμαργία" των εργοδοτών για περισσότερο κέρδος, συντελείται ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων. Επισήμανε την άρνηση της πολιτείας να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως επιβεβαιώνουν οι ελλιπείς και αναποτελεσματικοί κρατικοί έλεγχοι, το άθλιο επίπεδο ενημέρωσης και εκπαίδευσης των εργαζομένων για τους επαγγελματικούς κινδύνους, τα σοβαρά κενά της νομοθεσίας και η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου εθνικού συστήματος υγιεινής και ασφάλειας. Χαρακτήρισε εξωφρενικό να ζητούν οι βιομήχανοι την κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς για τον επαγγελματικό κίνδυνο και να θίγουν το θεσμό των βαρέων και ανθυγιεινών, κάτι που η κυβέρνηση υιοθετεί. Τέλος, τόνισε πως βασική προϋπόθεση για να αλλάξει η κατάσταση και στα θέματα αυτά, είναι η οικοδόμηση μετώπου πάλης όλων των εργαζομένων, που θα κινητοποιεί συνδικάτα, αρμόδιους επιστήμονες και ευρύτερους μαζικούς φορείς.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι Π. Φουντουκίδου από τη ΝΔ και Σ. Αγγελίδου από το ΔΗΚΚΙ.

Στη διαλυτική κατάσταση που έχουν οδηγηθεί οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, αναφέρθηκε ο Γ. Σταυρόπουλος,γραμματέας της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ. Πρότεινε μια σειρά άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης, όπως: Ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση της υποδομής των Τεχνικών Επιθεωρήσεων. Ουσιαστική αναβάθμιση της νομικής κάλυψης των επιθεωρητών από την πολιτεία. Ανάπτυξη και ουσιαστική λειτουργία της υγειονομικής Επιθεώρησης. Αναβάθμιση και περιφερειακή συγκρότηση του Κέντρου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας. Αυστηρότερες ποινές στους παραβάτες εργοδότες και επέκταση εφαρμογής της ποινής διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης. Ουσιαστική κατοχύρωση του δικαιώματος των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων, ώστε να καλούν τον επιθεωρητή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενας νεκρός κάθε τρεις μέρες (2007-05-03 00:00:00.0)
Παγίδες θανάτου για χιλιάδες εργάτες (2005-04-29 00:00:00.0)
Μαζί με τα κέρδη αυξάνουν και οι σακατεμένοι (2001-10-28 00:00:00.0)
Επαγγελματικοί κίνδυνοι για τους εργαζομένους και Κοινωνική Ασφάλιση (2001-05-13 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι επαγγελματικές ασθένειες (1998-01-06 00:00:00.0)
Απολογισμός φρίκης! (1996-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ