Παρασκευή 20 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο στόχαστρο και η επικουρική ασφάλιση

Στην Ευρωπαϊκή Κεφαλαιαγορά τα εκατοντάδες δισ. των Επικουρικών Ταμείων, τα οποία ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας θέλει υπό "κρατική εποπτεία", όπως είπε χτες σε ημερίδα της ΟΤΟΕ

Το μέλλον της επικουρικής - και όχι μόνο - ασφάλισης στην Ελλάδα, συνδέεται άρρηκτα με την ελευθερία κίνησης ...κεφαλαίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση! Τα εκατοντάδες δισ. δραχμές των Επικουρικών Ταμείων της χώρας μας πρέπει, δηλαδή, να διοχετευτούν στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά και αυτό κρίνει τις όποιες αλλαγές προωθούν στη λεγόμενη "συμπληρωματική ασφάλιση" οι εγκέφαλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την "Πράσινη Βίβλο" που επεξεργάζονται τρεις επιτροπές και που ίσως να είναι έτοιμη τον Απρίλη.

Αυτό προκύπτει απ' τις τοποθετήσεις παραγόντων της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χτες, πρώτη μέρα του διημέρου της ΟΤΟΕ, με θέμα "Η αυτονομία και αυτοδιαχείριση των Επικουρικών Ταμείων. Συνεισφορά στο μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης". Το στίγμα της χτεσινής συζήτησης δόθηκε απ' τον Μάριο Μόντι, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος είπε: "Η ευελιξία της αγοράς θα υποφέρει, αν δε γίνουν συμβατά τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης στην Ευρώπη"!Τη σχέση των Επικουρικών Ταμείων με την κεφαλαιαγορά - και όχι μόνο - εντόπισε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου,ο οποίος είπε ότι η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να θεσπίσει ένα "γενικό πλαίσιο λειτουργίας", δηλαδή να βάλει τα όρια και τους κανόνες λειτουργίας των Επικουρικών Ταμείων, οι οποίοι κανόνες θα περιλαμβάνουν και μια "προληπτική εποπτεία".

Πιο αποκαλυπτικός ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος - απέναντι στο αίτημα των τραπεζοϋπαλλήλων για αυτονομία, αυτοδιοίκηση των Επικουρικών τους Ταμείων και αυτοδιαχείρισης της περιουσίας τους - παρέθεσε την ανάγκη "κρατικής εποπτείας και αυστηρού ελέγχου για την πρόληψη κακοδιαχείρισης".Πρόσθεσε, όμως, ότι τα Επικουρικά Ταμεία μπορούν να λειτουργήσουν σε κεφαλαιοποιητική βάση και η μεγάλη περιουσία τους να αξιοποιηθεί στην αγορά κεφαλαίων μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο θεσμικό πλαίσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ