Παρασκευή 15 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απολογισμός φρίκης!

Τρομακτικά στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αναφέρθηκαν σε ημερίδα της ΓΣΕΕ. Υψηλότερο το ποσοστό στη χώρα μας από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ. "Ικανοποιημένος" από το θεσμικό πλαίσιο ο υφυπουργός Εργασίας!

Δέκα εκατομμύρια εργαζόμενοι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πέφτουν, κάθε χρόνο, θύματα εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Απ' αυτά τα ατυχήματα, 8.000 είναι θανατηφόρα. Στην Ελλάδα, μόνο στο ΙΚΑ, καταγράφονται ετησίως περίπου 25.000 εργατικά ατυχήματα, απ' τα οποία περίπου - κατά μέσο όρο - 120 είναι θανατηφόρα.Αυτά τα τρομακτικά στοιχεία για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν στους χώρους δουλιάς, παρουσιάστηκαν χτες, κατά την πρώτη μέρα του διημέρου που διοργάνωσε ηΓΣΕΕ,με θέμα: "Για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, νομοθετικό πλαίσιο και τρόποι παρέμβασης του συνδικαλιστικού κινήματος".

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταβάλλονται ετησίως σαν αποζημιώσεις (άμεσο κόστος μόνο) περίπου 20 δισεκατομμύρια ECU, ενώ στην Ελλάδα το κόστος των εργατικών ατυχημάτων στοιχίζει ετησίως, μόνο στο ΙΚΑ, πάνω από 42 δισ. δραχμές. Σε αυτό το νούμερο δεν υπολογίζεται το κόστος για επαγγελματικές ασθένειες, μια και στη χώρα μας παραμένουν αδιάγνωστες. Ωστόσο, κάθε χρόνο 11.000 περίπου εργαζόμενοι οδηγούνται σε πρόωρη συνταξιοδότηση για λόγους υγείας, με το χαρακτηρισμό "κοινή νόσος"!

Την έναρξη του διημέρου κήρυξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος,ο οποίος - μεταξύ άλλων - παρουσίασε τις προτάσεις της ΓΣΕΕ, για: Τη συγκρότηση κλάδων πρόληψης επαγγελματική κινδύνου, στα πλαίσια του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Καθιέρωση υποχρεωτικής εισφοράς επαγγελματικού κινδύνου στους εργοδότες, για κάθε εργαζόμενο. Καθιέρωση ατομικού βιβλιαρίου επαγγελματικού κινδύνου. Επίσης συγκρότηση, στα πλαίσια των νοσοκομειακών και πανεπιστημιακών υπηρεσιών υγείας, τουλάχιστον στις βιομηχανικές περιοχές, υπηρεσιών Ιατρικής της Εργασίας.

Στην παρέμβασή του, ο υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας και παρά τα συγκλονιστικά στοιχεία, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι "η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην αρτιότητα του νομοθετικού πλαισίου"...

"Το ποσοστό εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα είναι υψηλότερο από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης", τόνισε, στην ομιλία του, ο Γ. Σολωμός,διοικητής του ΙΚΑ. Σημείωσε πως επειδή αρκετοί εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι, πολλά εργατικά ατυχήματα δεν καταγράφονται καν (!), όπως και πολλές περιπτώσεις επαγγελματικών ασθενειών.

Για "διαρκές έγκλημα" σε βάρος των εργαζομένων, έκανε λόγο ο Δ. Θεοδώρου,εκπρόσωπος του ΚΚΕ,επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες εργοδοτών και κυβερνήσεων. Τόνισε ότι "φραγμό στην απαράδεκτη κατάσταση μπορεί να βάλει το συνδικαλιστικό κίνημα με την πάλη του, υποχρεώνοντας κυβερνήσεις και εργοδότες να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα".

"Κατά 50% έχει μειωθεί ο αριθμός των ελέγχων των Επιθεωρήσεων Εργασίας, στην περίοδο '85 - '94", υπογράμμισε ο Μ. Παπαδόπουλος,μέλος της διοίκησης του ΕΛΙΝΥΑΕ και συμπλήρωσε πως, ενώ συμβαίνουν κάθε χρόνο πάνω από 20.000 εργατικά ατυχήματα, οι καταδικαστικές αποφάσεις για παραβάσεις του νόμου ανέρχονται μόλις στις 260! Επισήμανε σαν βασικές ελλείψεις στο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει τα εξής: Οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας δεν έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα. Ο νόμος δεν προστατεύει αποτελεσματικά την, ανεξάρτητη από τον εργοδότη, επιστημονική λειτουργία των τεχνικών ασφάλειας. Δε διασφαλίζονται οι όροι πρακτικής εφαρμογής του νόμου. Ασάφεια των υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου, σχετικά με τον επαγγελματικό κίνδυνο. Ουσιαστική απαλλαγή του εργοδότη από τις υποχρεώσεις του, σχετικά με το θέμα στο ασφαλιστικό επίπεδο. Τις χαμηλές ποινές που καλύπτουν την αστική ευθύνη σε περίπτωση παράβασης του νόμου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ