ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σε «κρίσιμο σημείο» οι διαπραγματεύσεις με τους αεροπειρατές
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 1999

Associated Press

Συγγενείς των ομήρων ανησυχούν για την τύχη τους
ΚΑΝΤΑΧΑΡ .-

Ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν χτες από το Αφγανιστάν ότι οι κυβερνώντες της χώρας, Ταλιμπάν και οι αεροπειρατές που συνεχίζουν να κρατούν τους περίπου 160 επιβάτες του «Airbus» των Ινδικών Αερογραμμών στο Κανταχάρ, έθεσαν ξεχωριστές προθεσμίες στην ινδική κυβέρνηση για τον τερματισμό της κρίσης.

Η ινδική κυβέρνηση πάντως αρνήθηκε ότι οι αεροπειρατές έθεσαν νέα προθεσμία. Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Τζασουάντ Σινχ, είπε ότι δεν έχει τεθεί τέτοια προθεσμία, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται «σε ευαίσθητο σημείο».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ταλιμπάν έδωσαν στην Ινδία χρόνο ως σήμερα (Παρασκευή, 31η Δεκέμβρη) για την επίλυση της κρίσης, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ζητήσουν από το «Airbus» να αποχωρήσει. Νωρίτερα (Τετάρτη) ο Αφγανός υπουργός Εξωτερικών Ουακίλ Αχμέντ Μουταουακίλ, είχε πει ότι η κρίση «πρέπει να λήξει σύντομα».

Ενας ασθενής επιβάτης μεταφέρθηκε χτες για περίθαλψη σε νοσοκομείο, και κατόπιν επέστρεψε στο αεροσκάφος με συνοδεία πολιτοφυλάκων Ταλιμπάν. «Είναι καλά στην υγεία του», είπε Αφγανός αξιωματούχος.

Το αεροσκάφος, που είχε 178 επιβάτες και 11 πλήρωμα όταν αναχώρησε από το Κατμαντού του Νεπάλ για το Νέο Δελχί, αντιμετωπίζει πολλά τεχνικά προβλήματα, ένα από τα οποία είναι η έλλειψη διαρκούς θέρμανσης. Σημαντικότερα είναι προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί σε έναν από τους κινητήρες του (διαρροή καυσίμων).

Είκοσι εφτά από τους ομήρους απελευθερώθηκαν όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αλλος ένας επιβάτης απελευθερώθηκε αργότερα, αφού έπρεπε να νοσηλευτεί επειγόντως για διαβήτη.

Μέχρι στιγμής υπάρχει ένας νεκρός, ο Ριπάν Κατυάλ - ο οποίος επέστρεφε από το ταξίδι του μέλιτος - που εκτελέστηκε από τους αεροπειρατές επειδή αρνήθηκε να του τοποθετήσουν ένα μαντίλι στα μάτια.

Και άλλοι βαριά οπλισμένοι στρατιώτες Ταλιμπάν, αντιαεροπορικά και οχήματα έφθασαν στο αεροδρόμιο του Κανταχάρ και κύκλωσαν το «Airbus».

Οι αεροπειρατές ζητούν την απελευθέρωση 35 αυτονομιστών του Κασμίρ και του μουσουλμάνου κληρικού Μολάνα Μασούντ Αζάρ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για «τρομοκρατική δράση». Αναφορές χτες ότι η ινδική κυβέρνηση διαπραγματεύεται τον αριθμό των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν διαψεύστηκε στο Νέο Δελχί από τον Τζασουάντ Σινχ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκληρό παζάρι αεροπειρατών και ινδικής κυβέρνησης (1999-12-29 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το δράμα των ομήρων της αεροπειρατίας (1999-12-28 00:00:00.0)