Τρίτη 28 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Συνεχίζεται το δράμα των ομήρων της αεροπειρατίας

Αντιπροσωπεία της ινδικής κυβέρνησης έφθασε στο Αφγανιστάν για να διαπραγματευθεί την απελευθέρωση των ομήρων των 6 αεροπειρατών

Το αεροπλάνο που κρατάνε οι αεροπιρατές στο αεροδρόμι Κανταχάρ

Associated Press

Το αεροπλάνο που κρατάνε οι αεροπιρατές στο αεροδρόμι Κανταχάρ
ΚΑΝΤΑΧΑΡ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΜΟΣΧΑ και ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Στον αερολιμένα του Κανταχάρ, στο Αφγανιστάν, παρέμενε έως χθες βράδυ το Airbus των Ινδικών Αερογραμμών το οποίο ελέγχουν 6 αεροπειρατές, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες, κρατώντας ομήρους τους σχεδόν 160 επιβαίνοντες - επιβάτες και πλήρωμα. Χθες το απόγευμα στο Αφγανιστάν έφθασε αντιπροσωπεία της Ινδικής κυβέρνησης, της οποίας ηγείται ο Βιβέκ Κάτγιου, αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η κίνηση της Ινδικής κυβέρνησης σηματοδοτεί έναν τακτικό ελιγμό, καθώς έως και την Κυριακή η κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ αρνούνταν «οποιαδήποτε διαπραγμάτευση» με τους αεροπειρατές, οι οποίοι απαιτούν την απελευθέρωση του Μωλάνα Μασούντ Αζχάρ, ενός κρατουμένου για «τρομοκρατική δράση», θρησκευτικού ηγέτη των αυτονομιστών του Κασμίρ. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με αξιωματούχους της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, γεγονός που διπλωματικοί παρατηρητές ερμήνευσαν ως «πρώτο βήμα» πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων απ' ευθείας με τους αεροπειρατές.

Στις συνομιλίες συμμετέχουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ και Ευρωπαίοι διπλωμάτες, οι οποίοι κατέφθασαν μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος ότι ανάμεσα στους ομήρους είναι και υπήκοοι των χωρών τους.

Πληροφορίες του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC αναφέρουν ότι δύο όμηροι είναι δεμένοι χειροπόδαρα, έτοιμοι για εκτέλεση οποιαδήποτε στιγμή. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Ουακίλ Αχμάντ Μουταουακίλ, προειδοποίησε, σε μια «σκληρή» τοποθέτηση, ότι «κομάντος των Ταλιμπάν θα κάνουν έφοδο στο αεροπλάνο» αν υπάρξει βία ή ασυνήθιστοι ήχοι από το εσωτερικό του αεροπλάνου.

Στο Νέο Δελχί, στο μεταξύ, ο υπουργός Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Πραμόντ Μαχατζάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει θέσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη λήξη της αεροπειρατίας. «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα τους πάρουμε πίσω (τους ομήρους)», σχολίασε, «αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα» για την απελευθέρωσή τους.

Πάντως ο Μουταουακίλ είπε ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν χάνει την υπομονή της και αν οι Ινδοί διαπραγματευτές δεν καταφέρουν να επιτύχουν κάποια συμφωνία «θα αναγκάσουμε το αεροπλάνο να αποχωρήσει».

Τεχνικά προβλήματα

Νωρίτερα, οι αεροπειρατές, οι οποίοι απειλούσαν να αρχίσουν να σκοτώνουν επιβάτες αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους ως τις 11.30 (ώρα Ελλάδος) χθες το πρωί, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν το τελεσίγραφό τους μέχρι να αφιχθούν στο Κανταχάρ οι Ινδοί διαπραγματευτές.

Η αεροπειρατία εκδηλώθηκε την 24η Δεκεμβρίου, λίγο μετά την αναχώρηση του Airbus από το Κατμαντού. Απαίτησαν να πετάξει το αεροσκάφος στη Λαχώρη του Πακιστάν. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Αμριτσάρ της Ινδίας. Λίγο αργότερα, μετέβη στη Λαχώρη χωρίς προηγούμενη άδεια των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας του Πακιστάν. Επόμενος σταθμός του ήταν το Αλ -Μινχάντ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη στρατιωτική βάση του οποίου προσγειώθηκε το ινδικό αεροπλάνο. Την 25η Δεκεμβρίου, 27 όμηροι - κυρίως γυναίκες και παιδιά - απελευθερώθηκαν και το Airbus απογειώθηκε. Μερικές ώρες αργότερα, προσγειώθηκε στο Κανταχάρ, όπου και παρέμενε έως χθες.

Οι αεροπειρατές μαχαίρωσαν έναν επιβάτη έως θανάτου. Ηταν ένας 25χρονος Ινδός επιχειρηματίας, ο οποίος κηδεύτηκε την Κυριακή. Βρισκόταν στην επιστροφή από το ταξίδι του μέλιτος. Η σύζυγός του, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, παραμένει στο αεροσκάφος.

Το αεροσκάφος παρέμεινε στο Κανταχάρ για δύο λόγους: αφ' ενός διότι, όπως είπε ο πιλότος του, ήταν 100% σίγουρο ότι επρόκειτο να συντριβεί, αφού είναι «πολύ κουρασμένος». Ο δεύτερος λόγος είναι ότι υπάρχει πρόβλημα διαρροής στις δεξαμενές του Airbus, το οποίο όπως ανέφερε το CNN προσπαθούν να επιδιορθώσουν τεχνικοί. Ενας τεχνικός μπήκε στο κόκπιτ του αεροσκάφους στο πλαίσιο της προσπάθειας να επιδιορθωθεί η βλάβη, και σε αντάλλαγμα απελευθερώθηκε ένας όμηρος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ Ερικ ντε Μουλ, ο οποίος επικαλέστηκε συνομιλία του με τον κυβερνήτη του Airbus των Ινδικών Αερογραμμών, οι επιβάτες βρίσκονται σε «κακή» σωματική και ψυχολογική κατάσταση.

Μεταξύ των ομήρων υπάρχουν 154 Ινδοί, 12 Ευρωπαίοι, δύο Βορειοαμερικανοί, οκτώ υπήκοοι του Νεπάλ, και ένας Αυστραλός.

Εντονη κριτική κατά της ινδικής κυβέρνησης

Στο Νέο Δελχί, συγγενείς των ομήρων συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε διαδηλώσεις εναντίον της «ανικανότητας» της κυβέρνησης. Ο ινδικός Τύπος μίλησε για «φιάσκο» καταγγέλλοντας την αδιαλλαξία της κυβέρνησης Βάτζπαϊ. Μερικοί πρότειναν την απελευθέρωση του Μωλάνα Μασούντ Αζάρ σε αντάλλαγμα για τις ζωές των δικών τους, κάτι που είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ο υπουργός Εξωτερικών Τζασουάντ Σινχ την Κυριακή.

Η Ινδική κυβέρνηση είχε τηρήσει ανυποχώρητη στάση όταν της είχε ζητηθεί και πάλι η απελευθέρωση του Αζάρ μετά από απαγωγή 6 Δυτικών τουριστών στο Κασμίρ. Ενας από αυτούς δολοφονήθηκε, ένας δραπέτευσε και άλλοι τέσσερις θεωρούνται επισήμως νεκροί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ