Τρίτη 28 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Πόλεμος» σε όλα τα μέτωπα για τον Κολ
ΑΜΒΟΥΡΓΟ.-

Η ευκαιρία είναι μοναδική και δεν ξαναπαρουσιάζεται... Ο λόγος για την άρση της ασυλίας του πρώην και μακροβιότερου Γερμανού καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, για τον κατάλογο των χρηματοδοτών του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, γεγονός που τον έχει φέρει με την πλάτη στον τοίχο και παρέχει την καλύτερη ευκαιρία στον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ για να κερδίσει ρούμπους κάνοντας ένα χριστουγεννιάτικο μποναμά στον Κολ: μία μετωπική επίθεση.

Ο Σρέντερ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του προκάτοχού του Χέλμουτ Κολ, κατηγορώντας τον ότι έχει μια επικίνδυνη αντίληψη για τα κρατικά λειτουργήματα, τη στιγμή που ο Κολ αντιμετωπίζει αυξανόμενες επικρίσεις επειδή αρνείται να κατονομάσει χρηματοδότες του CDU. Ηδη ο Κολ παραδέχτηκε ότι αποδέχτηκε δωρεές σε μετρητά ύψους ως και δύο εκατομμυρίων μάρκων από το 1993 ως το 1998, χωρίς να τις αναφέρει ως δωρεές, όπως απαιτούν οι γερμανικοί νόμοι περί χρηματοδότησης των κομμάτων.

Αν κι ο Κολ δηλώνει ότι οι προσωπικές σχέσεις του είναι πιο σημαντικές γι' αυτόν από τους νόμους, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε μια δημοκρατία, δήλωσε ο Σρέντερ κατά τη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μπιλντ αμ Ζόνταγκ». Συγκεκριμένα, ο Σρέντερ αναφέρει ότι ο νόμος εφαρμόζεται ιδιαίτερα όσον αφορά στις πράξεις του καγκελαρίου, επειδή «αυτοί είναι δικοί του νόμοι και ισχύουν πρώτα και κύρια για τον ίδιο, αλλιώς δεν μπορεί κανείς να περιμένει από τους πολίτες να συμμορφώνονται προς το νόμο».

Από την άλλη πλευρά, στους κόλπους του CDU πολλαπλασιάστηκαν το εορταστικό Σαββατοκύριακο οι επιφυλάξεις σχετικά με τις κατηγορηματικές δηλώσεις που έκανε την περασμένη βδομάδα η γενική γραμματέας του κόμματος, Ανγκελα Μέρκελ, σχετικά με τον Χέλμουτ Κολ, και τη χειραφέτηση του CDU από τον Κολ. Για το λόγο αυτό, στο κυριακάτικο φύλο της «Ντι Βελτ», ένα μέλος του προεδρείου του κόμματος, ο Αρνολντ Φάατς, προειδοποίησε να μην επεκταθεί «η αναταραχή γύρω από κάτι που ο ίδιος ο Κολ χαρακτήρισε σφάλμα». Μολονότι ο Φάατς παραδέχεται πως υπήρξε «σαφής παράβαση του νόμου» από τον πρώην καγκελάριο, καταφέρεται εναντίον αυτών που ζητούν «την ποινή του θανάτου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ